Oefeningen voor scoliose bij kinderen

Oefeningen en stretches voor scoliose bij kinderen zorgen voor flexibiliteit en versterking van het getroffen gebied. Leer er meer over.
Oefeningen voor scoliose bij kinderen

Laatste update: 12 maart, 2024

Scoliose is een verandering in de uitlijning van de wervelkolom. Deze misvorming komt vaak voor bij kinderen tijdens de groeifase. Gelukkig bevordert lichaamsbeweging de flexibiliteit van de rug, waardoor symptomen zoals pijn verbeteren. Hieronder beschrijven we een aantal oefeningen die je kunt doen bij scoliose bij kinderen.

Er zijn veel redenen die een verandering in de uitlijning van de wervelkolom kunnen veroorzaken. Daaronder zijn factoren die zijn opgelopen door een trauma of als gevolg van een andere ziekte. Er zijn ook aangeboren oorzaken, d.w.z. vanaf de geboorte. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen structurele scoliose en functionele scoliose.

Afhankelijk van de ernst van de misvorming variëren behandelingen van een aangepast oefenprogramma tot chirurgische ingrepen. In mildere gevallen van scheefstand van de wervelkolom zal de fysiotherapeut een programma opstellen met activiteiten om elke sector van de rug te buigen, versterken en verlengen.

Oefeningen voor scoliose bij kinderen

Oefeningen voor scoliose bij kinderen zijn activiteiten die verschillende sectoren van de wervelkolom trainen. Daarnaast kan er globaal worden gewerkt, voor de hele rug of het hele lichaam, afhankelijk van het beoogde doel. De volgende oefeningen zijn enkele van de oefeningen die thuis kunnen worden gedaan.

Oefeningen voor scoliose bij kinderen
Het belangrijkste doel bij het uitvoeren van oefeningen voor scoliose bij kinderen is om de spieren aan de bolle kant van de kromming te rekken en die aan de holle kant te versterken.

Op handen en voeten

Op een gewatteerde ondergrond wordt de activiteit als volgt uitgevoerd:

  • Steun met de knieën op heupbreedte uit elkaar en de handen op schouderbreedte uit elkaar, met gestrekte armen.
  • Breng dan tegelijkertijd de linkerarm en het rechterbeen omhoog. Probeer de opgeheven ledematen in een rechte lijn te strekken.
  • Houd een paar seconden vast en wissel af met de andere ledematen.

Billen naar de hielen

Breng vanuit dezelfde uitgangspositie als bij de vorige oefening, zonder je handen van de vloer te halen, de billen naar de hielen. Vanuit deze positie is het de bedoeling om de armen en de rug zo ver mogelijk in een rechte lijn te strekken. Vanuit de laatste positie kun je ook variaties uitvoeren, zoals het strekken van de armen in diagonale lijnen. Op deze manier worden ook de laterale delen van de romp flexibeler gemaakt.

Kruipslag

Voer vanuit dezelfde startpositie als volgt een kruipslag uit:

  • Breng de hand aan één kant en de tegenovergestelde knie naar voren.
  • De oprukkende knie bevindt zich aan de binnenkant van de hand die gefixeerd bleef. De knieën glijden altijd zonder het contact met de vloer te verliezen.
  • De armen moeten gestrekt naar voren bewegen om een halve cirkel te kunnen maken.
  • Het hoofd begeleidt de beweging van de romp, kijkend naar de schouder die verder naar achteren ligt.

Rekken bij scoliose bij kinderen

Flexibiliteit is het belangrijkste doel bij het rekken. Rekken moet zachtjes gebeuren, waarbij je een rekkend gevoel zoekt in het gebied dat je wilt bewerken. Hier zijn twee eenvoudige opties om scoliose bij kinderen te behandelen:

Een kind doet oefeningen met behulp van een therapeut
Wanneer je rekt voor scoliose bij kinderen, is het raadzaam om ze uit te voeren binnen het matige tot intensieve bereik en binnen aanvaardbare grenzen.

1. Blije kat, boze kat

Vanuit de hierboven beschreven 4-steunpositie worden mobilisaties van de wervelkolom uitgevoerd. In eerste instantie moeten het hoofd, de nek en de romp in een rechte lijn parallel aan de vloer liggen. Er moet een rechte hoek van 90 graden zijn tussen de armen en de romp.

De volgende stappen moeten worden gevolgd om de beweging uit te voeren:

  • De nek is gestrekt, kijkend naar het plafond, terwijl de ruggengraat gebogen is. De navel moet naar de vloer gericht zijn.
  • Vervolgens voer je de tegenovergestelde beweging uit: buig de rug naar het plafond en richt de kin naar de borst.

2. Verlenging van de achterste spieren 

Staand, met de voeten op heupbreedte uit elkaar, voer je de oefening als volgt uit:

  • Begin met het brengen van de kin naar de borst.
  • Ga dan verder met de kromming van de wervelkolom, wervel voor wervel.
  • Probeer met ontspannen armen en gestrekte benen zo dicht mogelijk bij de grond te komen en houd de oefening een paar seconden vast.
  • Om terug te keren naar de beginpositie buig je je knieën licht. Begin vanuit het bekken aan de terugkeerbeweging. Als laatste wordt de nek opgetild en daarna het hoofd.

Periodieke preventieve controles

Scoliose is (Engelse link) een verandering in de uitlijning van de wervelkolom die niet altijd pijn veroorzaakt. De diagnose wordt meestal gesteld tijdens de jaarlijkse medische controle van het kind. Soms zijn het de ouders die de misvorming in de rug van hun kind opmerken. Daarom is het essentieel om preventieve medische controles uit te voeren die het mogelijk maken om dit type aandoening op tijd te ontdekken.

Als de diagnose eenmaal is gesteld, is follow-up essentieel. Periodieke controles maken het mogelijk om de voortgang van de kromming te volgen en in elk stadium de meest geschikte behandeling (Engelse link) te bepalen. Bij milde scoliose zijn flexibiliteits-, versterkings- en rekoefeningen een goed hulpmiddel om de progressie van de misvorming te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Regalado Contreras, Andrea Cristina. Ejercicios terapéuticos acuáticos en niños de 3 A 4 años con escoliosis de la Fundación Cariño. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad de Educación Fisica Deporte y Recreación, 2018.
  • Marín Vega, Gabriela. “Escoliosis: Enfoque en terapia manual ortopédica.” (2018).
  • Chiguano Morales, Juan Miguel. Ejercicios físicos terapeúticos en adolescentes de 10-12 años con escoliosis cervical de la Unidad Educactiva Academia Naval Guayaquil. BS thesis. 2018.
  • González, Adriana Mederos, and Juan Francisco Rojas Puig. “La escoliosis y los beneficios de los ejercicios físicos al organismo.” Anatomía Digital 2.2 (2019): 43-60.
  • González, Naidelin Alonso, Eugenio González Pérez, and Juan Francisco Rojas Puig. “Enfoque actual en la rehabilitación de la escoliosis.” Anatomía Digital 2.3 (2019): 6-17.
  • Burga Castro, Julissa del Carmen. “Tratamiento fisioterapéutico en escoliosis en S compensada.” (2020).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.