De beste sporten om voor de rug van je kind te zorgen

Het vinden van een geschikte sport voor je kind hangt af van verschillende factoren. Vandaag zullen we kijken naar de beste sporten om voor de rug van kinderen te zorgen.
De beste sporten om voor de rug van je kind te zorgen

Laatste update: 06 september, 2021

Het verzorgen van de rug van je kind is een van de grootste taken die je als moeder hebt, omdat het een plek is met een grote kans op blessures. Het lijkt misschien overdreven, maar de structuren in dit gebied zijn kwetsbaarder dan je denkt, vooral bij kinderen.

Zowel spieren als botten ontwikkelen zich voortdurend, wat hun fijngevoeligheid vergroot. Dit is iets wat je kinderen vaak over het hoofd zien. Dit is echter normaal, want ze zijn nog maar kinderen.

Met dat in gedachten is het raadzaam dat ouders voortdurend toezicht houden op hun kinderen. Bovendien moeten ze hen motiveren en begeleiden om lichamelijke activiteit, lichaamsbeweging en sporten te doen die geschikt zijn voor de bescherming van het lichaam.

De rug van je kind verzorgen

Over het algemeen leiden kinderen een actief leven, wat duidt op veel beweging gedurende de dag, zoals springen, bewegen, kruipen, stoten en veel soortgelijke bewegingen. Deze bewegingen kunnen verkeerd worden uitgevoerd of met houdingen die veel van het lichaam in het algemeen vragen.

Een jong meisje zit aan een computerbureau met rugpijn.
Hoewel dit symptoom vaak voorkomt, is het meestal goedaardig.

Daardoor worden de rugspieren en de wervelkolom blootgesteld aan elk type letsel of motorische problemen. Daarnaast hebben kinderen de gewoonte om hun schoolrugzakken verkeerd of met overgewicht te dragen. Dit veroorzaakt niet alleen het gebruik van meer kracht dan ze hebben, maar ook het verschijnen van verkeerde houdingen in de rug.

Deze reeks factoren loopt vaak niet goed af. Dit is dus het moment waarop je moet handelen om voor de rug van je kind te zorgen.

Sporten om voor de rug van je kind te zorgen

Met dit in gedachten lijkt het beoefenen van sport een geschikt alternatief voor het verzorgen van de rug van je kind. Regelmatig sporten kan er zelfs toe bijdragen dat het kind verschillende bewegingen leert door zijn techniek te verbeteren.

Om deze reden vallen sommige sporten op als aanbevelingen voor je kinderen om op een veilige en leuke manier aan lichaamsbeweging te doen en met de voordelen die je zoekt.

Zwemmen is goed voor de rug van je kind

Zwemmen is een van de meest complete sporten die er bestaat. De regelmatige beoefening ervan draagt bij aan het lichaam in het algemeen en biedt een reeks fysieke en psychologische voordelen.

Met betrekking tot het verzorgen van de rug van kinderen, is het mogelijk om te bevestigen dat deze sport de meest geschikte aanbeveling is. De beoefening ervan versterkt de verschillende spiergroepen, inclusief de rugspieren.

Omdat ze constant in beweging zijn in het water, worden de spiergroepen van de rug geleidelijk versterkt. Dit draagt bij aan de bescherming van de wervelkolom, evenals de schouders en heupen.

Dansen

Een ander probleem dat verband houdt met de gezondheid van de rug is de houding. Als deze in slechte staat verkeert, ontstaan er al snel rugklachten. Kinderen zijn geen onbekenden met dit probleem en daarom moet je ze zo snel mogelijk corrigeren.

Als je kinderen van dansen houden, kun je op zoek gaan naar een dansacademie waar ze kunnen leren en tegelijkertijd hun lichaam kunnen versterken . Dansen op een regelmatige en geplande basis biedt een aantal fysieke voordelen voor kinderen.

Een discipline als ballet is bijvoorbeeld waarschijnlijk gunstig voor het versterken van de rugspieren. Hierdoor wordt de houding beter en neemt de kans op blessures af.

Yoga voor de rug van je kind

Het feit dat we het over yoga hebben, lijkt misschien een vreemde suggestie, aangezien de meeste mensen deze discipline associëren met volwassenen. Je kinderen kunnen deze discipline echter zonder problemen beoefenen.

Er zijn verschillende yogaprogramma’s gericht op kinderen, die ervoor zorgen dat ze alles over de discipline leren en natuurlijk de belangrijkste voordelen bieden.

Binnen deze discipline valt ademwerk op, evenals spierversterking. Natuurlijk is de rug een van de belangrijkste begunstigden en op deze manier helpt het de kleintjes te beschermen.

Een peuter die yoga doet.

Pilates

Stabiliteit, aandacht en houding zijn de belangrijkste uitgangspunten van Pilates voor kinderen. Deze discipline biedt een reeks positieve factoren voor de kinderen die het regelmatig doen.

Als moeder raden we je aan om samen met je kinderen een Pilates-traject te starten. Op die manier kun je voor hun rug en de rest van het lichaam zorgen. Bovendien is het waarschijnlijk dat hun houdingshygiëne in grote mate zal toenemen.

Deze discipline is echter aan te raden vanaf de leeftijd van acht of negen jaar, in ieder geval met elementaire oefeningen in de les. Houd dit aspect altijd in gedachten.

Raadpleeg een specialist om de rug van je kind te verzorgen

Sportaanbevelingen kunnen een grote hulp zijn bij het beschermen van de rug van kinderen. Het is echter raadzaam om regelmatig een specialist te bezoeken. Deze professional is verantwoordelijk voor het evalueren van je kinderen en het stellen van een diagnose wat hun ruggezondheid betreft.

Daarnaast kunnen zij je ook advies geven over hoe je de zorg kunt verbeteren. Onthoud dat lichamelijk en psychisch welzijn een gezamenlijke inspanning moet zijn van de arts, je kinderen en jou. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kinderen aan te moedigen om te sporten?
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Hoe kinderen aan te moedigen om te sporten?

Houd rekening met deze aanbevelingen en leer hoe je kinderen kunt stimuleren om te sporten. Blijf lezen voor meer informatie.  • Estarriaga, L. I. L., & de Landa, C. N. 2-YOGA PARA NIÑOS: BENEFICIOS, METODOLOGÍA Y APLICACIÓN PRÁCTICA. REVISTA ARISTA DIGITALhttp://www.afapna.com/aristadigital/archivos_revista/2012_octubre_0.pdf#page=12
  • Calık, B. B., Gur Kabul, E., Korkmaz, C., Tekin, Z. E., Yener, G. O., & Yuksel, S. (2020). The efficacy of clinical Pilates exercises in children and adolescents with juvenile idiopathic arthritis: A pilot study. Revista Colombiana de Reumatología (English Edition). https://doi.org/10.1016/j.rcreue.2020.06.006
  • López, F., & Hurtado, C. (2016). Impacto de la natación en la columna vertebral. Orthotips.