Alles over sportblessures bij kinderen

Sportblessures bij kinderen komen vrij vaak voor. Vaak gebeuren ze als gevolg van het niet letten op de elementen die fundamenteel zijn voor het voorkomen. Bijvoorbeeld het niet gebruiken van het juiste schoeisel, niet spelen op het juiste terrein of het nalaten om de juiste bescherming te gebruiken.
Alles over sportblessures bij kinderen

Laatste update: 05 november, 2020

Sportblessures bij kinderen komen vrij vaak voor, vooral bij degenen die veel spelen. Sportblessures zijn anders als ze bij kinderen voorkomen dan bij volwassenen. Waarom? Omdat het bewegingsapparaat van kinderen bepaalde bijzonderheden heeft, die tot acuut en subacuut letsel kunnen leiden.

Soorten sportblessures bij kinderen

Als je een kind in huis hebt dat constant aan het sporten is, is het van fundamenteel belang dat je je bewust bent van de soorten verwondingen die kunnen optreden. De meest voorkomende zijn de volgende:

Acute laesies

Tot de meest voorkomende acute verwondingen behoren breuken en traumatische letsels aan zacht weefsel. Deze staan namelijk direct in verband met elke soort klap dat een kind opdoet tijdens het spelen. De meest voorkomende acute verwondingen zijn de volgende:

Kinderen spelen basketbal
  • Ontwrichting van de elleboog (mediale epicondylus van de humerus)
  • Breuk in het scheenbeen (anterieure tibiale tuberkelfracturen)
  • Afscheuren van de hamstring (bekkenavulsiefracturen)
  • Scheenbeenspier avulsie (avulsiefractuur van de tuberositas van het scheenbeen)
  • Afscheuren kniebanden

Overbelastingsblessures

Dit soort letsel, ook bekend als stressblessures, verwijst naar herhaalde belastingen. Als ze niet snel worden behandeld, kunnen ze het skelet van een kind beschadigen. Dit soort blessure heeft verschillende oorzaken, waaronder de volgende:

  • Fouten die optreden tijdens de training
  • Onjuist schoeisel
  • Bestaande orthopedische afwijkingen
  • Onjuiste ondergrond
  • En ook spier onevenwichtigheden

Onderzoek naar sportblessures bij kinderen

Bepaalde sporten kunnen voor kinderen eerder bepaalde soorten letsel veroorzaken dan andere. Goed weten welke sporten een groter risico met zich meebrengen, is van fundamenteel belang, zodat ouders alert kunnen zijn.

In 2008 publiceerde het International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport een studie (Spaanse link) over dit onderwerp. Volgens deze studie hebben kinderen die deelnemen aan de volgende sporten meer kans op sportblessures:

1. Voetbal

Dit is een van de meest populaire sporten voor kinderen over de hele wereld. Omdat het een direct contactsport is, is de kans groter dat er verschillende soorten blessures optreden … vooral aan de benen en voeten.

Bovendien kunnen er blessures ontstaan ​​door de slechte staat van voetbalvelden. Ook het gebruik van slechte schoenen en een slechte controle over de bal zijn mogelijke oorzaken van blessures.

Volgens de gegevens die het onderzoek heeft verzameld, staat voetbal met 41% bovenaan de lijst ongevallen op school. Zaalvoetbal is een andere sport die een groot aantal ongevallen veroorzaakt bij schoolgaande kinderen, volgens de sportstatistieken.

2. Basketbal

Basketbal is een populaire sport bij kinderen en heeft veel voordelen voor de gezondheid. De incidentie van letsel is echter ook hoog. De ongeschikte staat van basketbalvelden en het gebruik van ongepaste bewegingen tijdens het spelen zijn onder andere factoren die hieraan bijdragen.

Daarom zijn de meest voorkomende verwondingen die optreden bij basketbal verdraaide enkels, overmatig gebruik en letsel aan de basisgewrichten van de handen.

Kinderen spelen volleybal

Basketbal staat dan ook op de tweede plaats van de sporten die de meeste blessures veroorzaken, volgens het onderzoek goed voor 15%.

3. Andere sporten

In het geval van volleybal, als kinderen niet de juiste bal gebruiken, kan dit leiden tot letsel aan hun onderarmen. Tegelijkertijd kunnen blessures optreden tijdens gymnastiek en judo, maar deze komen meestal minder vaak voor. Onder de percentages van het onderzoek valt turnen met 15% op de derde plaats en de overige 9% betreft andere sporten.

Hoe sportblessures bij kinderen te voorkomen

Vaak kan het moeilijk zijn om sportblessures te voorkomen. Dit komt omdat veel direct contact met zich meebrengen en een verscheidenheid aan bewegingen vereisen. Toch vinden sommige verwondingen om andere redenen plaats, daarom is preventie zo’n belangrijk onderwerp.

Om sportblessures bij kinderen te voorkomen, raden we het volgende aan:

  • Correct gebruik van sportuitrusting. Kinderen moeten voor elke sport altijd de juiste ballen, beschermende kleding en andere sportuitrusting gebruiken. Bovendien is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze op het juiste terrein spelen en dat het speelveld in goede staat is.
  • Goede training.
  • Het gebruik van het juiste schoeisel. Dit betekent niet alleen dat je voor elke sport en elk terrein het juiste soort schoen moet kiezen. Het betekent ook dat schoenen goed passen, enz.
  • Het is belangrijk voor kinderen om naar atletiekinstellingen te gaan die de juiste technieken en samenspel leren.
  • Als kinderen sportblessures oplopen, is het belangrijk dat ze volledig herstellen voordat ze weer gaan sporten.

Ondanks het risico op blessures is het voor kinderen cruciaal om aan sport te doen, omdat ze oneindig veel voordelen bieden. Wat belangrijk is, is dat ouders voorzichtig zijn en bovendien hun kinderen leren de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo verklein je namelijk de kans dat je kinderen een blessure oplopen tot een minimum.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pérez Turpin, J. A., Cortell Tormo, J. M., Suárez Llorca, C., Andreu Cabrera, E., Chinchilla Mira, J. J., & Cejuela Anta, R. (2008). La salud en la competición deportiva escolar.
  • Guzmán, P. H. (2012). Lesiones deportivas en niños y adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes23(3), 267-273.
  • Fernández Fairén, M., & Busto Villarreal, J. M. (2009). Prevención de lesiones deportivas. Ortho-tips5(1), 93-105.
  • Larraín, C., & Salinas, M. (2021). Lesiones Deportivas Por Sobreuso en niños Y Adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes, 32(3), 329-335.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.