Het corrigeren van O-benen bij kinderen

O-benen, je ziet het vaak bij kinderen, maar kun je hier zelf iets aan doen? Lees het hier.
Het corrigeren van O-benen bij kinderen

Laatste update: 10 juni, 2019

Wanneer een kind zijn eerste stapjes gaat maken, ontwikkelen ze soms bepaalde orthopedische stoornissen zoals O-benen. Voor ouders zouden O-benen bij kinderen geen reden tot paniek moeten zijn, omdat dit vaak natuurlijk verholpen kan worden.

O-benen of  Genua vara is een aandoening die zich kenmerkt door het lichtelijk naar buiten kantelen van het scheenbeen. Dit zorgt voor een scheiding van de knieën, waardoor het lijkt of er een boog ontstaat.

Is het mogelijk om O-benen bij kinderen te corrigeren?

Deze stoornis kan aan het licht komen wanneer kinderen leren lopen en ze hun knietjes naar buiten draaien. Het goede nieuws is dat dit gecorrigeerd kan worden.

Het is een lichamelijke afwijking welke samenhangt met de elasticiteit van het spierstelsel van het kind. In de meeste gevallen lost dit probleem zich op wanneer het kind toeneemt in gewicht en sterkere spieren en botten krijgt. 

Wat moet je doen als je kind O-benen heeft?

  • De eerste stap is afwachten. Observeer de groei van het kind. In de meeste gevallen lost het zichzelf op. De groei van het kind moet regelmatige opgemeten worden en je moet letten op de ontwikkeling van het lichaam. Op die manier kun je het opmerken wanneer de boog of “O” vermindert.
  • Wanneer het kind begint te lopen en de boog is er nog steeds, zoek dan hulp van een orthopedisch specialist. Wanneer je jouw kind regelmatig laat controleren, dan kunnen zij vervolgens de passende behandeling bepalen.
  • Ook is het belangrijk dat je kind voldoende vitamine D binnenkrijgt. Wanneer dit te weinig in hun systeem aanwezig is, kan dit Rachitis, ook wel de Engelse ziekte genaamd, veroorzaken. Deze ziekte is één van de oorzaken van O-benen bij kinderen. Het opschroeven van het vitamine D gehalte kan dit gemakkelijk voorkomen.

Behandeling 

Een veelvoorkomende medische behandeling is het gebruik van orthopedische kniebanden. Deze banden worden gebruikt wanneer kinderen een langere tijd last hebben van O-benen. De behandeling bestaat uit het gebruik van deze banden totdat de botten sterker zijn.

Orthopedische schoenen kunnen ook uitkomst bieden wanneer je kind nog steeds O-benen heeft als hij de leeftijd van 4 jaar al heeft bereikt. Orthopedische schoenen mogen alleen gebruikt worden onder toezicht van een dokter.  

Onthoud dat deze behandelingen alleen gebruikt worden wanneer het probleem zeer ernstig is of wanneer het kind ook een andere ziekte heeft die hiermee verband houdt.

O-benen bij kinderen behandelen

Kunnen O-benen bij kinderen voorkomen worden?

Er is geen vastomlijnde formule die zegt hoe je deze aandoening kunt voorkomen, afgezien van het voorkomen van de Engelse ziekte. Echter, het aanleren van goede gewoonten kan nuttig zijn bij als je het wilt voorkomen.

Dit zijn een aantal voorbeelden van goede gewoonten:

  • Stel je baby in de vroege ochtend bloot aan zonlicht, om hem voldoende vitamine D te laten opnemen.
  • Voorkom obesitas bij kinderen.
  • Maak korte wandelingen. Lopen kan hun dijspieren doen ontwikkelen, wat ervoor kan zorgen dat de knietjes niet uit elkaar gaan staan.

Deze aandoening kan aan het licht komen wanneer kinderen leren lopen en ze hun knietjes naar buiten draaien.

Hoe kan je O-benen bij kinderen corrigeren?

Hier zijn wat tips die je dagelijks kunt toepassen om deze aandoening te verbeteren:

1. Houding tijdens het lopen

Het eerste wat ouders zouden moeten doen is het kind te helpen om correct te lopen. Zorg ervoor dat het een rechte rug heeft wanneer het loopt, zit en zelfs wanneer het slaapt.

Wanneer baby’s in slaap vallen is het aan te raden om een klein dun kussen onder hun nek en knietjes te leggen, zodat de ruggenwervels goed rekken en de ruggengraat tot rust komt.

2. Oefeningen

Er zijn bepaalde oefeningen die gunstig zijn bij het corrigeren van O-benen bij kinderen. Voorbeelden van deze oefeningen zijn bijvoorbeeld deze:

  • Leg je kind op de rug, buig vervolgens hun knietjes in de richting van de buik. Doe dit met geduld en wees voorzichtig.
  • Je kunt ook de beentjes buigen. Leg één hand in hun nek en houdt het vast met de andere hand. Dit zal helpen de rug van het kind sterker te maken en hun houding tijdens het zitten en lopen op elkaar af te stemmen. Tijdens deze oefeningen kan je voor hem zingen of een verhaaltje vertellen zodat hij niet verveeld zal raken.
  • Pilates beoefenen is nog een geweldige optie. Pilates helpt het postuur te verbeteren en de knietjes en dijen sterker te maken.
  • Ook yoga kan en goede techniek zijn om de uitlijning en flexibiliteit van de ledematen van je kind te verbeteren. Yoga kan in het begin moeilijk zijn, maar dit zal met de tijd gemakkelijker worden.  
Vitamine D is erg belangrijk

3. Goede voeding

Het dieet zou goed in balans en natuurlijk moeten zijn. Zorg ervoor dat ze voldoende vitamines en mineralen zoals calcium, vitamine C en D binnen krijgen.

4. Massages

Massages kunnen ook helpen bij het corrigeren van O-benen bij kinderen. Daarnaast kan dit ook ontspannend werken voor je kleintje. Massage is goed om de rug en de benen te versterken.

We kunnen dus concluderen dat ouders kunnen helpen bij het corrigeren van O-benen bij kinderen. Dit vraagt echter om geduld en doorzettingsvermogen. 

Het op korte termijn willen behalen van resultaten zal dit proces alleen maar in de weg zitten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.