Voordelen van ritmische gymnastiek voor kinderen

Ritmische gymnastiek is een discipline voor het hele lichaam. Laat je kinderen enkele video's van deze sport zien en vraag hen of ze het willen proberen. Misschien vinden ze een nieuwe passie bij zichzelf!
Voordelen van ritmische gymnastiek voor kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 10 oktober, 2018

Ritmische gymnastiek is een sport die bewegingen van dans en ballet combineert. Het voegt ook acrobatiek toe en het gebruik van linten, ballen en hoepels.

Hoewel veel mensen hun twijfels hebben over het doen van deze sport tijdens de jeugd, zijn er veel voordelen van ritmische gymnastiek voor kinderen.

Het is misschien niet een van de eerste keuzes als je aan een sport kiest denkt voor je kinderen, maar je moet het aanbieden als een optie.

Doorgaans is het beter dat kinderen ouder dan 6 jaar zijn voordat ze eraan beginnen. Als ze het eerder doen, kunnen ze amper de basisbewegingen van deze sport uitvoeren.

Op de leeftijd van 6 gaan kinderen hun ruimtelijke oriëntatie ontwikkelen. Ze hebben ook al een betere controle over hun lichaam.

Ritmische gymnastiek is ook een sport die geschikt is voor zowel jongens als meisjes, hoewel het vooral vrouwen zijn over de hele wereld die het beoefenen. Het kan individueel of in groepsverband worden gedaan, of het nu duo’s, trio’s, kwartetten of kwintetten zijn.

Voordelen van ritmische gymnastiek voor kinderen

Ritmische gymnastiek is een veeleisende sport, die de volgende voordelen heeft voor kinderen die het beoefenen:

1. Het verbetert de conditie en flexibiliteit

Als je de bewegingen hebt gezien die bij ritmische gymnastiek worden uitgevoerd, begrijp je vast wat we bedoelen. Deze sport vereist moeilijke bewegingen, die de elasticiteit van kinderen testen. Bovendien voorkomen ze dat flexibiliteit in de loop van de jaren afneemt.

Daarbij maakt de kracht die het vereist hun spieren sterker. Het helpt ook om calorieën te verbranden en de stofwisseling, eetlust en rust te verbeteren.

Ritmische gymnastiek

2. Het verbindt kinderen met hun lichaam en omgeving

Naast de fysieke eisen, legt ritmische gymnastiek veel nadruk op de uitvoering. Dit betekent dat kinderen zich perfect bewust moeten zijn van de bewegingen die ze maken. Ze zijn zich ook bewust van de tijd en ruimte.

Hiermee kan bovendien een slechte houding worden verbeterd en daardoor letsel worden voorkomen. Hun balans zal ook baten bij het beoefenen van deze sport.

3. Concentratie oefenen

De voordelen van deze sport zijn niet alleen fysiek. Omdat het een sport is die eist dat je een zekere planning volgt, kan het kind niet vergeten wat hij moet doen.

Als gevolg hiervan wordt er ook aan het geheugen en aandacht gewerkt. Het is zeker een sport die het hele lichaam aan het werk zet.

“Vóór de leeftijd van 6 jaar kunnen kinderen amper de basisbewegingen die deze sport vereist uitvoeren. Rond de leeftijd van 6 beginnen ze hun ruimtelijke oriëntatie te ontwikkelen.”

4. Stimuleert de coördinatie

Een ander element dat aanwezig is bij ritmische gymnastiek is muziek. Daarom zullen kinderen, naast het aanscherpen van het gehoor, zich in een situatie bevinden waarin ze hun bewegingen met muziek moeten coördineren.

5. Verbetert de kwaliteit van hun leven

De voordelen van ritmische gymnastiek die hier zijn beschreven, zullen kinderen een goed humeur geven. Naast actief te zijn, zal het beoefenen van deze sport hen helpen hun proprioceptie te ontwikkelen. Het bouwt ook zelfrespect en zelfvertrouwen op.

Ook beginnen ze met andere kinderen en leraren om te gaan. Ze leren de waarde van teamwork, wederzijdse steun en groepsplezier.

Flexibel kind

Argumenten tegen ritmische gymnastiek

Naast de voordelen moeten we ook de argumenten overwegen van degenen die tegen deze sport zijn. Ook al is de algemene regel dat ze na 4 jaar oud beginnen, zeggen velen dat ze nog te jong zijn.

Het belangrijkste debat heeft te maken met de eisen van deze sport voor jonge kinderen. Dit omvat zowel de fysieke eisen, met moeilijke en riskante bewegingen, als de mentale: kinderen moeten complexe stappen onthouden en synchroniseren.

Het wordt ook in verband gebracht met fysieke problemen, zoals een vertraagd begin van menstruatie. Studies uitgevoerd bij topsporters in de afgelopen jaren hebben deze effecten van ritmische gymnastiek bevestigd. Dit is bovenop het mogelijke letsel dat alle sporten met zich meebrengen.

Daarbij kan aan wedstrijden meedoen en een jury laten oordelen moeilijk zijn. Vooral als ze niet de score of feedback krijgen die ze willen.

Alles hangt echter af van het niveau van de eisen die gesteld worden aan de kinderen die deze sport beoefenen. Zoals bij elke andere sport in de kindertijd, moeten het aspect van het spel en de nadruk op de juiste ontwikkeling van de vaardigheden van het kind de overhand hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.