Het stimuleren van de beweging van je baby tijdens de zwangerschap

Het stimuleren van de beweging van je baby tijdens de zwangerschap
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 23 april, 2024

Het stimuleren van de beweging van je baby tijdens de zwangerschap zal je kleintje vanaf het begin helpen motorische vaardigheden te ontwikkelen.

Bovendien krijg je een van de mooiste sensaties die zwangerschap te bieden heeft – je voelt je kleintje bewegen!

Er is geen beter gevoel voor een aanstaande moeder dan de bewegingen van de kleine baby die in haar buik groeit.

Veel moeders kunnen fladderende bewegingen al vroeg tijdens de zwangerschap voelen, hoewel het voor jonge moeders moeilijker kan zijn. Maar elke aanstaande moeder kan de beweging van haar baby stimuleren.

Natuurlijk zijn niet alle kinderen hetzelfde en ook niet alle zwangerschappen. Het is echter belangrijk om regelmatig je gynaecoloog te bezoeken om criteria vast te stellen met betrekking tot jouw specifieke zwangerschap.

Je moet eventuele vragen of twijfels die je tijdens je zwangerschap hebt bespreken met je arts.

Het is ook een goed idee om met je verloskundige te praten over technieken waarmee je de bewegingen van je baby kunt stimuleren.

Ruimte en de beweging van je baby

Vergeet niet dat je baby dezelfde activiteiten en behoeften ervaart als andere mensen, maar dan in de baarmoeder. Dat betekent dat je baby soms moet slapen.

Terwijl je baby slaapt, zal je waarschijnlijk niet zo veel of helemaal geen beweging voelen.

Sommige moeders hebben minder vruchtwater in hun baarmoeder. Daarom wordt de ruimte die hun baby’s hebben kleiner om in te bewegen.

Een ander detail om in gedachten te houden is dat, tijdens de laatste 4 weken van de zwangerschap, je kleintje zich voorbereidt op de geboorte. Zijn perioden van rust zullen langer worden en bijdragen aan zijn groei en ontwikkeling.

Is het echt nodig om de beweging van je baby te stimuleren?

Ja, moeders moeten hun baby’s beweging stimuleren tijdens de vroege stadia van de zwangerschap.

Veel specialisten geloven dat het gedurende deze tijd is dat mensen hun hersens beginnen te versterken. Door stimulatie kunnen ze hun zintuigen ontwikkelen vóór de geboorte.

De constante relatie tussen moeder en baby, zelfs in de baarmoeder van de moeder, zal een sterke band tussen hen mogelijk maken.

Het zal je baby ook helpen zich veilig en zeker te voelen, wat hem in staat stelt om een ​​gezond persoon te zijn.

Dit zal hem helpen zich goed te verhouden tot andere mensen en vertrouwensrelaties te ontwikkelen. Dit geldt met name voor de relatie van de baby met zijn moeder en andere naaste familieleden.

Op bed contact maken met de baby

Hoe kan ik de beweging van mijn baby stimuleren?

Met verlichting

De meest geruststellende plek waar een baby kan zijn, is in de baarmoeder van zijn moeder. Het is warm en donker en je baby merkt dat hij er letterlijk in rond drijft.

In je baarmoeder heeft je baby alles wat hij nodig heeft om te leven.

Door een licht op je buik te schijnen en het van de ene plek naar de andere te verplaatsen, kun je de aandacht van je kleintje krijgen.

Door dit te doen, stimuleer je ook beweging.

Moeders moeten de beweging van hun baby’s stimuleren tijdens de vroege stadia van de zwangerschap.

Met geluid

Een andere manier om de beweging van je ontwikkelende baby te stimuleren, is met muziek, op gemiddeld volume.

Je kunt een favoriet liedje kiezen van jezelf of van je partner, klassieke muziek, ontspannende muziek… het is aan jou.

De muziek produceert geluidsgolven die door het vruchtwater gaan. De beweging van deze golven wordt gemakkelijk waargenomen door je baby.

Als je ook een beetje op de muziek wilt dansen, dan is de stimulatie nog groter.

Door massage

Tijdens het derde trimester van je zwangerschap kunt je gemakkelijker de voeten, rug of handen van je baby voelen. Als je dat doet, grijp dan het moment en geef je baby een massage.

Niet alleen stimuleer je de beweging van je baby, maar je zult ook de band tussen jullie beiden versterken.

Communicatie met je baby en gezond eten

Met je baby praten

Het mooiste geluid dat een baby uit de baarmoeder hoort, is de stem van zijn moeder.

Als je met je baby praat, helpt dat hem niet alleen om je stem te herkennen,

Genieten van je zwangerschap met een naaste

Je kunt een direct gesprek hebben met je baby. Als je het geslacht en/of naam van je baby al weet, dan kan je je baby specifieker toespreken.

Een ander goed idee is om je baby voor te lezen of voor hem te zingen. Dit zijn slechts enkele manieren waarop je kunt communiceren met je ongeboren baby.

Gezond eten

Elk voedsel dat de moeder tijdens de zwangerschap consumeert, kan door haar baby worden geproefd tijdens het derde trimester.

Je moet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen in je dieet opnemen, waaronder vis, fruit, groenten en vlees.

Natuurlijk moet je alcohol en tabak vermijden terwijl je zwanger bent. Deze stoffen kunnen onherstelbare schade aanrichten aan de gezondheid van je baby.

Elke moeder zal ervaren wat het beste werkt om haar baby te stimuleren en zo de beste technieken in de praktijk brengen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.