8 dingen die je moet weten over een menstruatiecup

Een menstruatiecup is een alternatief dat steeds populairder wordt omdat het comfortabel en veilig is en minder impact heeft op de planeet.
8 dingen die je moet weten over een menstruatiecup
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 05 november, 2023

Hygiëne, comfort, meer onafhankelijkheid bij het uitvoeren van activiteiten, en minder vervuiling. Dit zijn enkele van de vele voordelen die genoemd worden door degenen die een menstruatiecup gebruiken. Hieronder kun je enkele gegevens vinden om te beoordelen of je er een wilt gebruiken of niet.

Schrijf alles op wat je moet weten over de menstruatiecup

Zoals de naam al zegt, wordt de menstruatiecup gebruikt tijdens de dagen van de menstruatie. Het is een product dat steeds populairder wordt, omdat veel gebruikers van menstruatieproducten allergieën, ongemak en moeilijkheden bij het uitvoeren van verschillende activiteiten melden.

Op zijn beurt dwingt de milieuvervuiling ons om onze consumptiepatronen te herzien. Vooral vanwege de hoeveelheid afval die we produceren en die niet opnieuw kan worden opgenomen in de processen van de circulaire economie. Laten we enkele belangrijke punten bekijken.

1. Wat is een menstruatiecup?

Het is een herbruikbare siliconen cup die door deskundigen is getest en goedgekeurd voor gebruik tijdens de menstruatie. Hij wordt in de vagina geplaatst en door zijn cupvorm kan de menstruatiestroom worden vastgehouden.

2. Menstruatiecup gebruik en maten

Alle menstruerende vrouwen kunnen hem gebruiken zolang ze zich er prettig bij voelen. Het product is er in verschillende maten en met verschillende capaciteiten. In het algemeen stellen merken de maten vast aan de hand van twee belangrijke criteria: leeftijd en het al dan niet vaginaal bevallen zijn. Voor menstruerende mensen jonger dan 30 jaar en zonder eerdere bevalling wordt bijvoorbeeld de kleinste maat aanbevolen.

3. Vervanging

Menstruatiecups kunnen gemiddeld 12 uur gebruikt worden zonder te lekken. In dit verband noemen degenen die ze gebruiken dat het een groot voordeel is voor de nachtrust, omdat ze hun slaap niet hoeven te onderbreken om hun hygiëne te verzorgen.

Dingen die je moet weten over een menstruatiecup
De menstruatiecup wordt gebruikt als vervanging van andere producten, zoals maandverband of tampons. Hoewel dit niet nieuw is, heeft het de laatste jaren aan populariteit gewonnen.

4. Elasticiteit en flexibiliteit

De menstruatiecup past zich aan de vagina aan zonder hinderlijk te zijn voor de dagelijkse activiteiten. Het is een product met de nodige elasticiteit en flexibiliteit voor meer comfort in deze fase.

5. Ecologie

Menstruatiecups zijn milieuvriendelijk, want bij een goede hygiëne en aanbevolen door de fabrikant gaan ze meestal gemiddeld zo’n 10 jaar mee. Daarom wordt het afval dat ontstaat aanzienlijk verminderd.

6. Hygiëne

De menstruatiecup is getest (Engelse link) en veilig voor de gezondheid, dus de hygiëne is 100% verzekerd. Bacteriën hechten er bijvoorbeeld niet aan en het is niet giftig en geurloos. Bovendien verandert hij de pH, de vaginale afscheiding en de vaginale flora niet.

7. Plaatsing

Als het de eerste keer is dat je je menstruatiecup gaat inbrengen, is het belangrijk dat je schone handen hebt die ontsmet zijn met water en zeep, en dat je een rustige plek opzoekt. Ook moet je een comfortabele houding zoeken om hem in te brengen. In sommige gevallen kan het zijn om een been op te tillen of op een stevig oppervlak te laten rusten. De cup moet in een “C” of “U” vorm buigen als je hem inbrengt. Hij zal dan vanzelf tot rust komen.

8. Compatibiliteit met anticonceptiemethoden

De menstruatiecup is compatibel met anticonceptiemethoden die momenteel in gebruik zijn, zoals het spiraaltje (intra-uterine device) of de anticonceptiering. Hij kan ook worden gebruikt door mensen die nog nooit geslachtsgemeenschap hebben gehad.

Een vrouw die tevreden is met haar menstruatiecup
De menstruatiecup is licht en voelt zacht aan, zodat de plaatsing en het gebruik ervan het lichaam respecteren.

Waar je op moet letten bij het kiezen van een menstruatiecup

Naast de informatie die we hebben gegeven, kun je ook de volgende tips overwegen:

  1. Informeer jezelf. Alles wat te maken heeft met de verzorging van ons lichaam vereist dat je van tevoren geïnformeerd bent. Daarom kun je informatie zoeken op verschillende sites, advies inwinnen bij professionals, en zelfs de mening vragen van mensen die er een gebruiken. Zo kun je alle twijfels uit de weg ruimen.
  2. Respecteer je eigen ervaring. Er zijn mensen die je zullen zeggen dat je meteen een menstruatiecup moet gaan gebruiken en anderen die minder enthousiast zijn. Als je dus nog twijfelt, kun je denken aan een soort ‘proefdraaien’ of een aanpassingsperiode. Je kunt het bijvoorbeeld proberen op een dag dat je thuis werkt. Zo kun je in een rustiger omgeving zijn, zonder angst voor lekken. Zo kun je testen hoe je je voelt en of je door wilt gaan met het gebruik ervan. Zelfs als je naar buiten moet, kun je een maandverband gebruiken om je vrij te bewegen en vertrouwen te krijgen.
  3. Wees aangemoedigd om van merk te wisselen als het ene merk je niet overtuigt. Misschien heb je een menstruatiecup geprobeerd en was het niet wat je ervan verwachtte. Geef jezelf echter een kans en probeer een ander merk. Hoewel ze dezelfde vorm respecteren en zeer vergelijkbare ontwerpen hebben, zijn er kleine variaties.
  4. Ken je menstruatiestroom. Hoewel we benadrukken dat de menstruatiecup 12 uur achter elkaar gebruikt kan worden, is het belangrijk om in gedachten te houden dat dit van persoon tot persoon kan verschillen. Sommige mensen hebben de eerste dagen hevigere bloedingen, dus het is het beste om regelmatig te controleren of je cup vaker te verwisselen om complicaties te voorkomen.
  5. Ontsmet de menstruatiecup voor het eerste gebruik . Hoewel hij rechtstreeks uit de fabriek komt, is het belangrijk om de menstruatiecup te steriliseren voordat je hem voor de eerste keer inbrengt. Dit gebeurt via een eenvoudige procedure waarbij de cup drie minuten in kokend water wordt gelegd. Natuurlijk moet je na gebruik, voor, tijdens en na je menstruatie de stap-voor-stap procedure volgen om de hygiëne van het product te verzorgen.

Menstruele gezondheid is ook belangrijk!

Sinds enkele jaren praat men over menstruatie als wat het werkelijk is en zonder zoveel taboe. Menstruatie is een alledaags onderwerp, gekoppeld aan de gezondheid van menstruerende mensen. In dit opzicht is het positief en bevrijdend om toegankelijke en geverifieerde informatie te kunnen vinden als leidraad voor de besluitvorming.

Misschien lijkt het gebruik van de menstruatiecup in het begin vreemd of ongemakkelijk, maar dat is inherent aan elke verandering. Respecteer je tijd en zoek uit wat jij denkt dat het beste is voor jouw lichaam.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • van Eijk AM, Zulaika G, Lenchner M, Mason L, Sivakami M, Nyothach E, Unger H, Laserson K, Phillips-Howard PA. Menstrual cup use, leakage, acceptability, safety, and availability: a systematic review and meta-analysis. Lancet Public Health. 2019 Aug;4(8):e376-e393. doi: 10.1016/S2468-2667(19)30111-2. Epub 2019 Jul 16. PMID: 31324419; PMCID: PMC6669309.
  • Dirección Nacional de Salud Sexual y Reproductiva (2023). Resumen de políticas. Justicia
    menstrual: la introducción de la copa menstrual. Chaumet Vila Ortiz y Abalos (coord.) 2a ed. Dirección
    Nacional de Salud Sexual y Reproductiva, Secretaría de Acceso a la Salud, Ministerio de Salud de la Nación,
    Argentina.
  • Arenas-Gallo, Camilo, Ramírez-Rocha, Gabriela, González-Hakspiel, Laura, Merlano-Alcendra, Catalina, Palomino-Suárez, Daniela, & Rueda-Espinel, Santiago. (2020). ACEPTABILIDAD Y SEGURIDAD DE LA COPA MENSTRUAL: REVISIÓN SISTEMÁTICA DE LA LITERATURA. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología71(2), 163-177. https://doi.org/10.18597/rcog.3425

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.