Gynaecologische osteopathie voor menstruatiekrampen

Zijn je menstruatiekrampen ondraaglijk? Vandaag raden we je aan gynaecologische osteopathie en de voordelen ervan te onderzoeken.
Gynaecologische osteopathie voor menstruatiekrampen
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je al eens gehoord over de effectiviteit van gynaecologische osteopathie bij het verlichten van menstruatiekrampen? Waarschijnlijk niet. Daarom willen we je vertellen wat deze discipline inhoudt en hoe het de gezondheid in het algemeen beïnvloedt.

De pijnen die door de menstruatie veroorzaakt worden, worden gekenmerkt door intens en aanhoudend te zijn. Uiteraard is dit gevoel subjectief en verschilt het bij elke vrouw. Maar vaak is het de hevigheid van de pijn die vermoedens over het bestaan van een of andere ziekte kan doen rijzen.

In het algemeen wordt de term dysmenorroe gebruikt voor pijn in verband met de menstruatie van een vrouw en ongetwijfeld heb je die wel eens ervaren.

Pijnlijke menstruatie en gynaecologische osteopathie

Dysmenorroe verwijst naar hevige pijn die optreedt in de context van de menstruatie, hetzij voor of tijdens de menstruatie. Het is meestal koliekachtig en concentreert zich op het bekkengebied. In feite wordt het beschouwd als een van de meest voorkomende oorzaken van bekkenpijn bij vrouwen.

Een van de kenmerken van dysmenorroe is dat de pijn die vrouwen waarnemen matig tot hevig is en met verschillende oorzaken overeen kan komen. Om de oorzaken beter te kunnen vaststellen, wordt het in twee hoofdsoorten ingedeeld:

  • Primair (wanneer er geen andere geassocieerde ziekte is).
  • Secundair (wanneer de pijn optreedt als gevolg van een of andere ziekte).
Gynaecologische osteopathie voor menstruatiekrampen

De oorzaken van dysmenorroe

Zoals we al zeiden zijn er verschillende oorzaken van dysmenorroe. We noemen er hieronder enkele:

  • Baarmoederpathologieën die ontstaan met onevenwichtigheden in de niveaus van prostaglandines (ze veroorzaken onwillekeurige samentrekkingen van de baarmoeder).
  • Endometriose (bevordert de groei van endometriumachtig weefsel buiten de baarmoeder, ergens in de buik- of bekkenholte).
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Fibromen of baarmoederpoliepen.
  • Seksueel overdraagbare infecties.

Andere symptomen die gepaard gaan met menstruatiepijn

Dysmenorroe is een krampende pijn. Met andere woorden, de pijn verschijnt in de vorm van intense krampen die na een tijdje afnemen en dan weer opkomen.

Door het ongemak dat ze in het lichaam van de vrouw veroorzaken, kunnen ze gepaard gaan met een aantal onwillekeurige symptomen (opgewekt door prikkels van het autonome zenuwstelsel – Engelse link), zoals de hieronder genoemde:

  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid en overgeven.
  • Pijn in de onderrug.
  • Vermoeidheid.
  • Diarree.

Pijn tijdens de menstruatie is normaal, maar als het gepaard gaat met een van deze symptomen, moet je beter opletten en bij twijfel je arts raadplegen.

Osteopathie bij menstruatiekrampen

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die zich richt op lichaamsbewegingen en massage. Een specialist (een osteopaat) moet de behandeling uitvoeren en eerst een diagnose van de aandoening stellen voor hij de juiste behandeling aanbiedt.

Een van de grootste voordelen van osteopathie is dat deze discipline het gebruik van pijnstillers, zoals antispasmodica, vermindert. Door niet-farmacologische technieken kun je het ongemak van je menstruatie dus sterk verbeteren.

Volgens een studie gepubliceerd door het International Journal of Health Sciences (Engelse link) is een behandeling met osteopathie effectief gebleken als pijnbestrijdingsstrategie van allerlei aard. Probeer daarom je osteopaat te raadplegen als je het met conventionele behandelingen niet onder controle krijgt.

Wat is gynaecologische osteopathie?

Gynaecologische osteopathie richt zich op de behandeling van aandoeningen van het bekken of de onderbuik van een vrouw. Kortom, van aandoeningen die te maken hebben met het vrouwelijk voortplantingssysteem en de functies daarvan.

De techniek die de osteopaat gebruikt varieert naar gelang de diagnose van elke vrouw. Maar in het algemeen zijn er twee benaderingen: de inwendige route en de uitwendige route.

De inwendige techniek

De inwendige techniek is de minst voorkomende van allemaal en wordt alleen uitgevoerd met toestemming van de patiënte, Het is meestal invasief en enigszins pijnlijk. De behandeling is echter zeer effectief voor de behandeling van slechte posities van de baarmoeder of inwendige littekens.

Externe techniek

De externe techniek is veel gebruikelijker binnen de gynaecologische osteopathie en vindt plaats van buiten het lichaam, door massages of manoeuvres die de bloedsomloop stimuleren. Bovendien helpt het om spierspanning en de aangedane organen soepel te maken.

De beroepsbeoefenaar voert deze techniek uit op bepaalde kardinale punten van het lichaam, zoals de schedel, het bekken en de lendenstreek. Dit vanwege de invloed die elk van die punten op het lichaam heeft.

Enkele overwegingen over gynaecologische osteopathie

In tegenstelling tot andere behandelingen vraagt osteopathie geen speciale voorbereiding of verzorging na de sessie. In elk geval is het beter plotselinge en overdreven bewegingen te vermijden om niet nog meer ongemak op te wekken in het pas gemanipuleerde bekkengebied.

Een vrouw krijgt een massage

Osteopathie en menstruatiepijn: gemengde meningen

Hoewel aangetoond is dat osteopathie het ongemak van dysmenorroe kan verminderen, bestaan er veel meningen over.

De traditionele geneeskunde erkent deze discipline niet als een echte wetenschap. Maar tegenwoordig zijn er verschillende studies die osteopathie als medisch alternatief ondersteunen. De behandeling van lage rugpijn (Engelse link) is zo’n voorbeeld.

Tegelijkertijd erkent (Engelse link) de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) osteopathie als een onafhankelijk beroep in de gezondheidszorg.

Daarom raden we je aan om, voordat je met welke alternatieve behandeling dan ook begint, grondig onderzoek te doen en er met je huisarts over te praten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.