De eerste menstruatie na de bevalling

We vertellen je hier alles wat je moet weten over de eerste menstruatie na de bevalling.
De eerste menstruatie na de bevalling
Leticia María Fernández Gutiérrez

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog Leticia María Fernández Gutiérrez.

Laatste update: 22 december, 2022

Is je menstruatie teruggekomen na de bevalling? De eerste menstruatie na de bevalling komt niet altijd wanneer je het verwacht. We vertellen je hier alles wat je moet weten over de eerste menstruatie na de bevalling.

De terugkeer naar het normale na de bevalling is niet altijd gemakkelijk. Je lichaam, onderworpen aan grote druk, verandering, inspanning en pijn, heeft tijd nodig om weer te worden wat het was. Hetzelfde geldt voor de menstruatiecyclus.

Je lichaam zette een reeks hormonale reacties in gang om het te laten weten dat je zwanger was. Als je eenmaal bent bevallen, is het noodzakelijk dat je lichaam begrijpt dat je geen baby meer in je draagt.

Alles wordt weer normaal als voorheen, maar je moet wel geduld hebben. Niet alles wat je hoort of leest, zal met jou gebeuren. Dat betekent niet dat er iets mis is. Accepteer en respecteer je lichaam en je herstelproces.

Wat gebeurt er met de menstruatiecyclus na de bevalling?

Na enige tijd wordt je lichaam weer zoals het voorheen was. De hormonen die de menstruatiecyclus reguleren, blijven echter op een laag niveau. Dat komt doordat de hormonen die je helpen je baby borstvoeding te geven nu prioriteit hebben.

Prolactine is het hormoon dat je lichaam helpt met borstvoeding. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het opwekken van de melkproductie. Ditzelfde hormoon remt de functie van de eierstokken, waardoor de menstruatiecyclus niet opnieuw kan beginnen.

Wanneer komt de eerste menstruatie na de bevalling

Op lichamelijk gebied vindt er een proces plaats na de bevalling waarbij al je interne organen weer in hun oude toestand van voor de zwangerschap terug worden gebracht. Tijdens deze periode wordt de menstruatiecyclus nog niet opnieuw geactiveerd en dus is er geen menstruatie.

Wanneer komt de eerste menstruatie na de bevalling?

Het eerste wat je moet weten is dat er geen exacte datum is waarop de eerste menstruatie komt. Elke vrouw is uniek en er is geen regel die voor ons allemaal geldt.

Het is aangetoond dat borstvoeding de eerste menstruatie kan uitstellen. Dit hoeft niet te betekenen dat je niet menstrueert tijdens het geven van borstvoeding. Het zal in ieder geval wel iets later komen.

Ongeveer 7-8 weken na de bevalling hebben vrouwen die geen borstvoeding geven gewoonlijk weer een normale menstruatiecyclus. Voor moeders die borstvoeding geven, begint de cyclus gewoonlijk drie maanden na de bevalling weer.

De eerste menstruatie na de bevalling

Wanneer je net bevallen bent, kan er bloedverlies door de vagina voorkomen. Dit komt niet van de menstruatie. Het gaat hier om een normaal bloedverlies na de bevalling, bekend onder de naam lochia. Men noemt dit ook wel kraamvloed. Het doel van dit bloedverlies is om de placenta, het slijm van de baarmoederhals en afscheiding af te voeren.

De eerste menstruatie na de bevalling lijkt waarschijnlijk niet hetzelfde als je menstruatie van voor de bevalling. Je lichaam heeft grote veranderingen ondergaan. Het is dus waarschijnlijk dat het wat pijnlijker is of onregelmatig in intensiteit. Maak je geen zorgen want dit is normaal.

De eerste menstruatie na de bevalling heeft verder geen invloed op de borstvoeding

Een merkwaardig feit van deze eerste menstruatie na de bevalling is dat het niet ongebruikelijk is dat er geen ovulatie heeft plaats gevonden. Dit fenomeen zorgt ervoor dat veel vrouwen erop vertrouwen dat ze niet zwanger kunnen worden.

Maar kijk uit: Hoe weten we of er een eicel is vrijgekomen of niet? Nou, dat weten we dus gewoon niet. Experts adviseren voorzichtig te zijn tijdens geslachtsgemeenschap na de bevalling.

Heeft de menstruatie invloed op borstvoeding?

Nee, de menstruatie heeft geen invloed op borstvoeding. Je kunt borstvoeding geven en menstrueren zonder dat dit enige verandering in de kwaliteit van de melk impliceert. Wat betreft de hoeveelheid melk die je produceert, deze kan tijdens de menstruatie iets verminderen, maar niet erg.

Als je merkt dat de hoeveelheid melk zoveel wordt verminderd dat je je baby niet voldoende kunt voeden, aarzel dan niet om je arts te raadplegen. Hij zal je in dat geval vertellen wat je moet doen en kan je adviseren over wat het beste is voor jou en je kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramos, A; Rodríguez, F; Jordán, M. Cuidados en el puerperio normal. Intervenciones en el embarazo, parto y puerperio Tema 2. Cuidados en el puerperio normal. 519-545. [Disponible en línea].
  • Cabrera, S. (2010). Hemorragia Posparto. Revi Per Ginecol Obstet. 2010; 56:23-31. https://doi.org/10.1016/j.ogc.2007.06.007
  • Sabattini, L. (2008). Hemorragia posparto precoz. Progresos de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.1016/S0304-5013(08)72321-5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.