Wat is bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap?

Weet jij wat bekkeninstabiliteit is en hoe je de pijn kunt helpen verlichten? Lees verder om hier meer over te weten te komen.
Wat is bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap?

Laatste update: 12 september, 2019

Wanneer de bevalling dichterbij komt, is het normaal dat zwangere vrouwen pijn krijgen in het bekkengebied. Lees dit artikel om erachter te komen wat bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap is en wat je kunt doen om de pijn te verlichten.

Een zwangerschap is een periode vol verschillende emoties, gevoelens en fysieke veranderingen die soms voor ongemak kunnen zorgen in een vrouw haar leven. Bij elk trimester horen weer andere symptomen die, hoewel ze compleet normaal zijn, er vaak voor zorgen dat vrouwen zich zorgen maken.

Definities van de schaambeenvoeg en bekkeninstabiliteit

De schaambeenvoeg, of symphysis pubis in het Latijn, verwijst naar het kraakbeen dat twee delen van het het schaambeen aan elkaar bindt. Over het algemeen is dit deel erg sterk en verkalkt.

Tijdens de zwangerschap worden er in het lichaam echter hormonen als relaxin aangemaakt die de schaambeenvoeg flexibeler maakt. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor de baby.

Een zwangere vrouw

Deze natuurlijke reactie van het lichaam van een zwangere vrouw, naast de druk van een groeiende foetus, veroorzaakt veel pijn bij de vrouw. Deze conditie is bekend als bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap.

Wat is bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap?

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap is één van de meestvoorkomende oorzaken van pijn bij vrouwen in de laatste maanden van de zwangerschap. Het gaat hier om pijn in het bekken of de bekkengordel.

Zwangere vrouwen kunnen last hebben van pijn in het voorste of achterste deel van het bekken. Het ongemak kan subtiel, acuut, stekend, licht zijn of steeds erger worden.

Over het algemeen verdwijnt deze pijn na een paar minuten en kan een paar dagen voorkomen, wat zorgt voor oncomfortabele momenten.

Hoewel dit specifiek voor pijn zorgt in het bekken en de lies, straalt het ook uit naar de heupen, de rug en de bovenbenen. Dit maakt bepaalde houdingen moeilijk, vooral tijdens het slapen.

Hoe behandel je het ongemak en de pijn die bij bekkeninstabiliteit komt kijken?

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap komt voor vanwege de hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baby.

Het is een aandoening die verdwijnt na de bevalling, hoewel dit wel een aantal maanden kan duren. Er zijn echter verschillende dingen die een moeder kan doen om de pijn te verlichten.

Een goede houding om bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap te verlichten

Zonder twijfel is dit de beste manier om de symptomen van bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap te helpen voorkomen. Het is belangrijk om tijdens het staan of zitten zo recht mogelijk te blijven, met de benen uitgelijnd met de heupen.

Tijdens het slapen kunnen moeders een kussen tussen hun knieën doen zodat het bekken recht blijft. Als laatste moet een zwangere vrouw rustig en voorzichtig opstaan.

Pijn in het bekkengebied

Daarnaast moet je voorkomen dat je zware objecten tilt of oefeningen doet die druk op dit deel van het lichaam uitoefenen. Het behouden van een goede houding en het uitlijnen van je benen is dus het beste.

Doe oefeningen met lage impact

De pijn kan erger worden wanneer je de hele dag zit of ligt. Doe daarom oefeningen waar jij je comfortabel mee voelt. Een sport zoals zwemmen is ideaal. Je lichaamsgewicht zal lager worden wanneer je onder water bent.

Zo kan je activiteiten uitvoeren die het bekken en de buikstreek versterken. Stretchen kan ook helpen bij het in slaap vallen en sneller herstellen na de geboorte.

Goede schoenen en speciale korsetten

Vraag aan je dokter of je een speciale korset kunt dragen die de druk op het bekken verlicht. Dit helpt bij het verbeteren van je balans en vermindert de pijn die bij bekkeninstabiliteit komt kijken.Draag  daarnaast geen hakken, zit niet te lang met je benen over elkaar en til geen zware objecten.

Behandelen van bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap zonder medicatie

Dokters moeten alleen medicatie voorschrijven als het niet anders kan. Probeer daarom het gebied warm of koud te maken om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. 

Een warm bad kan er ook voor zorgen dat je je kan ontspannen en klaar bent om naar bed te gaan. In de meest ernstige gevallen kun je fysiotherapie en een massage proberen.

Samengevat, hormonale veranderingen en druk vanuit de baarmoeder kunnen voor oncomfortabele symptomen zorgen. Dit is een veelvoorkomende stoornis waarvan de pijn vermindert kan worden door advies van deskundigen te volgen. Neem contact op met je dokter als de symptomen aanhouden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ball, D. D. (2008). Biomecánica de la pelvis. Mediagraphic.
  • Freire Vila, E., De La Iglesia López, A., Del Corral Lorenzo, C., & Canedo Carballeira, M. E. (2010). Dolor pélvico en la embarazada. Disfunción de la sínfisis púbica. Revisión de la literatura. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor. https://doi.org/10.1016/j.resed.2010.08.001
  • Robledo Acinas, MM; Sánchez Sánchez, J. (2013). Determinacion de la edad por el estudio de la sinfisis púbica, carilla auricular y acetábulo en el coxal. Gac. Int. Cienc. Forense

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.