Wat zijn de beste houdingen om te bevallen

Wist je dat de klassieke houding om te bevallen niet aanbevolen wordt om verschillende redenen? Vandaag geven we je een lijst van de beste houdingen om te bevallen, zodat je de voordelen en mogelijke complicaties kan vergelijken.
Wat zijn de beste houdingen om te bevallen

Laatste update: 14 december, 2018

De beste houdingen om te bevallen zijn gedurende de geschiedenis veranderd. Op dit moment is de meest voorkomende houding de lithotomie positie. Deze werd door Dr. François Mauriceau in 1668 geïntroduceerd.

Deskundigen hebben echter een aantal redenen waarom deze houding niet de beste is voor de bevalling van een kind.

Dus de vraag is, wat zijn de beste houdingen om te bevallen? 

De meest gebruikelijke houding om te bevallen

Vele geleerden en gynaecologische professionals hebben zich negatief uitgesproken over wat vandaag de dag in Amerika de meest gebruikelijke houding is om te bevallen.

Deze houding betreft de rugligging van de moeder. Doktoren plaatsen de benen van de moeder vaak in beugels om beweging te voorkomen.

Er zijn twee redenen waarom deze houding gebruikt wordt.

Allereerst maakt het een constante controle van de hartslag van de baby mogelijk. De Wereld Gezondheid Organisatie geeft echter aan dat dit in vele gevallen onnodig is.

De andere reden voor het gebruik van deze houding is – gek genoeg – het comfort van het medisch personeel. Omdat het moeilijk is om te werken met een moeder die steeds in beweging is, geven doktoren vaak de voorkeur aan deze methode.

Met andere woorden is de lithotomie houding dus eigenlijk gebaseerd op het gemak van het personeel en niet op de behoeften van de patiënt.

De risico’s van bevalling in een rugligging

Het is ook belangrijk om de risico’s van deze houding uit te lichten:

  • Mogelijk gevaar voor de baby. De positie veroorzaakt namelijk compressie van de bloedvaten, die zuurstofrijk bloed moeten toevoeren naar de baby.
  • Meer pijn voor de moeder.
  • Deze houding maakt geen gebruik van de zwaartekracht tijdens het bevallen.
  • De onbeweeglijkheid van de moeder, wat de ontsluiting remt en daarmee ook de bevalling.
  • Mogelijk risico voor serieuze schade aan het perineum. 
  • Deze positie van bevallen gaat vaak gepaard met medicijnen, wat niet altijd nodig is.

De beste houdingen om te bevallen

Met bovenstaande informatie in gedachte, zullen we nu een gedetailleerde lijst geven van de beste houdingen om te bevallen.

De keuze hangt af van de specifieke persoonlijke voorkeuren en behoeften van de moeder.

De beste houdingen om te bevallen

1. Met de torso rechtop.

Deze positie kan staand of op de knieën worden uitgevoerd. Het grootste voordeel is, dat de zwaartekracht de baby helpt in te dalen.

Een ander voordeel is dat de foetus en het bekken op de juiste manier zijn uitgelijnd. 

Daarbij geeft deze houding geen druk op de bloedvaten. Als resultaat is er geen risico dat de baby of de moeder aan arteriële hypertensie lijdt.

Daarnaast zullen de weeën intenser en effectiever zijn en tegelijkertijd ook minder pijnlijk.

Het nadeel van deze houding is de verminderde controle die je hebt tijdens het persen. Daardoor is er een mogelijkheid tot scheuren, wanneer bevalling te snel gaat. 

Deze houding maakt het ook moeilijker voor iemand anders om te assisteren tijdens de bevalling.

2. Zitten

De moeder kan zitten op een bed, de vloer, een bal, of voorwaarts tegen een stoel aan leunen. Deze houding heeft dezelfde voordelen als laatstgenoemde houding, met betrekking tot de zwaartekracht en de uitlijning. 

Wanneer het hoofd van de baby verschijnt is het belangrijk dat de moeder een andere positie aanneemt om de weg naar de uitgang vrij te maken.

Deze positie is echter aan te raden omdat het mogelijk is om alles goed in de gaten te houden en het toedienen van een ruggenprik ook mogelijk is. Daarnaast staat het de moeder toe om rust te neme.

“Vele geleerden en gynaecologische professionals hebben zich negatief uitgesproken over wat vandaag de dag in Amerika de meest gebruikelijke houding is om te bevallen.”

3. In zijligging

Liggen op de zij zorgt voor ontspanning in de onderrug en voor een effectieve doorstroming van het bloed  in de benen. 

Zeker ten tijde van lage of hoge bloeddruk is dit een goede houding, omdat dit geen druk legt op de bloedvaten.

Wederom zullen de weeën langer, maar daarmee ook effectiever zijn.

Deze houding wordt gezien als een van de meest effectieve posities, omdat het de moeder rust geeft en er minder risico is op schade aan het perineum.

4. Op de knieën

In deze positie knielt de vrouw op een bed. Alle druk van haar gewicht zou moeten vallen op haar hielen.  

Tegelijkertijd spreidt ze haar  knieën zo wijd mogelijk, terwijl ze haar tenen bij elkaar houdt. Deze positie stimuleert de ontsluiting.

Een van de beste houdingen om te bevallen is zittend rechtop

Hoewel deze houding het geboorteproces wat langer laat duren, zorgt de zwaartekracht niet voor problemen.

Daarnaast wordt in deze houding op de  knieën gezorgd voor een maximale toevoer van zuurstof en neemt het druk weg van de rug van de moeder. 

Deze positie is wellicht te vermoeiend voor een lange bevalling, maar de moeder mag haar lichaam dan ook van tijd tot tijd laten rusten op een bevallingsbal. Het zitten op de knieën is ook een uitstekende houding om een rugmassage te ontvangen.

Tot slot moeten we vermelden dat er niet echt één ideale houding bestaat.

Als we kijken naar de beste houdingen om te bevallen, dan is wat altijd het belangrijkst is dat de vrouw vrij kan bewegen. Ze moet op elk moment kunnen kiezen voor een houding die het lichaam op dat moment vraagt.

Dit is echter moeilijk, omdat medische assistentie dit vaak onmogelijk maakt.

Daarom is het goed om een tussenoplossing te vinden, waar de moeder de vrijheid heeft en toch nog medische assistentie kan ontvangen. 

Veel ziekenhuizen zijn bezig met het nemen van maatregelen om het voor vrouwen mogelijk te maken om in alternatieve posities te bevallen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.