Spinale anesthesie: wat is de rol ervan tijdens de bevalling

Er zijn veel voordelen van pijnverlichting voor de bevalling en verschillende manieren om het toe te dienen. Spinale anesthesie, ook bekend als een spinale of intradurale blokkering, is een van de meest gebruikte vormen.
Spinale anesthesie: wat is de rol ervan tijdens de bevalling

Laatste update: 18 juni, 2018

De rol van spinale anesthesie tijdens de bevalling is om de pijn te verlichten.

Alle moeders voelen een bepaalde angst wanneer de geboorte nadert. Gelukkig heeft de grote medische vooruitgang ervoor gezorgd dat bevallen tegenwoordig veel veiliger is.

Desondanks is het belangrijk voor aanstaande moeders om volledig op de hoogte te zijn. Zo kunnen ze de beste beslissingen nemen wanneer het moment eindelijk aangebroken is.

Er bestaan verschillende soorten verdoving die artsen tijdens de bevalling kunnen toedienen. Deze zijn afhankelijk van de omstandigheden. Enkele van de bekendste zijn onder andere:

 • Algemene verdoving
 • Epidurale verdoving
 • Lokale verdoving
 • Spinale anesthesie, ook wel bekend als intradurale blokkering

Wat al deze vormen van verdoving met elkaar gemeen hebben is dat ze de pijn verlichten.

Wanneer een operatie noodzakelijk is, zijn er bepaalde soorten verdoving die ervoor zorgen dat iemand volledig buiten bewusteloos is. Diegene merkt dus niet langer wat er gebeurt.

Tijdens een vaginale bevalling kan spinale anesthesie gebruikt worden om de pijn te verlichten.

In het geval van een keizersnede zal het ervoor zorgen dat de baarmoeder niet langer samentrekt. Binnen 15 minuten na het toedienen zullen het middelste en onderste deel van het lichaam alle gevoel verliezen.

De verdoving blokkeert elke stimulatie van de zenuwen. Hierdoor wordt het onmogelijk om bepaalde delen van het lichaam te voelen of te bewegen.

Spinale anesthesie technieken

Voordat artsen spinale anesthesie kunnen toedienen moet de patiënt op de zij liggen. Een steriele naald wordt rechtstreeks in de ruggengraat gestoken.

Hiervoor moet de anesthesist de precieze plaats vinden tussen twee wervels. De positie van de naald kan variëren, afhankelijk van het gewenste effect.

Als men met de naald de juiste plaats heeft gevonden, spuit de specialist een lokaal verdovend middel rechtstreeks in het liquor.

De ruggengraat wordt verdoofd. Hierdoor kunnen pijnsignalen niet langer de hersenen bereiken.

Tijdens dit proces moet de patiënt zo stil mogelijk blijven liggen om letsels te voorkomen.

Als de toekomstige moeder extreme pijn ervaart tijdens het inspuiten, dan is het mogelijk dat de artsen ervoor kiezen om het proces van spinale anesthesie af te breken.

In dit geval kan er een risico bestaan voor het getroffen deel van het lichaam.

Spinale anesthesie: verloskundige

De voordelen van spinale anesthesie voor de bevalling

Van alle soorten verdoving die tijdens de bevalling kunnen worden gebruikt, bevat spinale anesthesie de kleinste hoeveelheid verdovende stoffen.

Dit betekent dat de hoeveelheid van het geneesmiddel in het lichaam na de bevalling zeer gering is.

Spinale anesthesie beschadigt geen enkel orgaan en veroorzaakt bovendien geen risico’s voor de borstvoeding.

Spinale anesthesie werkt sneller dan epidurale verdoving. Daarom kan het zeer handig zijn in situaties wanneer elke seconde telt.

Deze soort pijnverlichting gaat ook sneller weer voorbij, waardoor de moeder hier sneller van zal herstellen.

Dit betekent dat kersverse moeders sneller een band zullen kunnen opbouwen met hun pasgeboren kind. Dat is te danken aan het feit dat ze minder last hebben van de nawerkingen van de verdoving.

Nog een voordeel van spinale anesthesie is dat er geen katheter hoeft te blijven zitten. Een injectie is immers voldoende.

Spinale anesthesie beschadigt geen enkel orgaan en veroorzaakt geen risico’s voor de borstvoeding.

Mogelijke bijwerkingen van spinale anesthesie

In enkele gevallen kan dit soort verdoving bijwerkingen veroorzaken. Gelukkig zijn deze gewoonlijk niet zo ernstig.

Enkele van de symptomen van een slechte reactie op deze verdoving zijn onder andere:

 • Hoofdpijn en intense migraine
 • Rugpijn
 • Zenuwschade
 • Allergische reactie
 • Infectie
 • Moeite om te plassen
 • Lage bloeddruk
Spinale anesthesie: de bevalling

De bevalling: een positieve ervaring

Zowel spinale als epidurale verdoving worden tijdens de bevalling vaak gebruikt.

Het grote verschil tussen deze twee is dat spinale anesthesie slechts een enkele injectie is die rechtstreeks in de ruggengraat wordt gegegeven.

Het effect op de zenuwsignalen is alomvattend. Het is bovendien mogelijk dat de anesthesist de duur van de verdoving aanpast.

Als de toekomstige moeder gezond is en al haar medische onderzoeken heeft ondergaan dan is spinale anesthesie volkomen veilig.

Zolang de patiënt niet allergisch is voor het verdovende middel zullen er normaal gezien geen bijwerkingen optreden.

Als het moment aangebroken is moet een zorgverlener de procedure van spinale anesthesie uitleggen en de beste optie selecteren.

Het doel is altijd om de beste en gezondste bevalling voor zowel moeder als baby te verzekeren.

Het maakt niet uit of de moeder een vaginale geboorte heeft of een keizersnede moet ondergaan. Het resultaat blijft immers hetzelfde: nieuw leven.

Voor de meeste moeders is de beste ervaring bij de geboorte er een die niet al te pijnlijk is. Toch kiezen sommige vrouwen er nog steeds voor om zonder verdoving te bevallen.

Iedereen van ons kent haar eigen lichaam. Daarom heeft iedereen het recht om zelf deze keuze te maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.