Het gevoel dat je moet huilen tijdens je menstruatie

Menstruatiecycli beïnvloeden niet alle vrouwen op dezelfde manier. Voor sommige vrouwen is hun menstruatie net iets anders dan een gemiddelde dag. Voor anderen is het een enorme beproeving. In elk geval zijn hier enkele dingen die je moet weten.
Het gevoel dat je moet huilen tijdens je menstruatie
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 21 september, 2019

Menstruatiecycli treden op vanaf de puberteit tot ongeveer 50 jaar. Gedurende die tijd zitten vrouwelijke hormonen in een behoorlijke achtbaan. Wees niet bang als je tijdens je menstruatie soms het gevoel hebt dat je moet huilen. Hier zullen we je vertellen waarom je misschien de behoefte voelt om te huilen.

Niet alle vrouwen worden op dezelfde manier door hun menstruatie beïnvloed. Voor sommige vrouwen kan de menstruatie echter een grote invloed op hun emoties hebben. Op school ontvangen veel jonge vrouwen weinig informatie over waarom we tijdens onze cyclus emotioneel kunnen worden.

Vrouwen praten ook niet veel over regelmatige en onregelmatige cycli, polycysteuze eierstokken, endometriose of premenstrueel syndroom. Dit zijn omstandigheden waar je rekening mee moet houden als je wilt weten waarom je tijdens je menstruatie het gevoel hebt dat je moet huilen. Vrouwen kunnen stemmingswisselingen krijgen, zelfs als ze regelmatig ongesteld worden.

Fasen van de menstruatiecyclus

Kramp tijdens de menstruatie

De menstruatiecyclus bestaat uit drie fasen:

  • folliculaire fase
  • ovulatiefase
  • luteale fase

Het begin markeert de eerste dag van menstruatiebloedingen. Een menstruatie duurt meestal vijf tot zeven dagen. In sommige gevallen kan het echter tot 12 dagen duren.

In de eerste folliculaire fase produceren de hersenen meer follikelstimulerend hormoon (FSH). Dit is het begin van het hele proces. FSH helpt de eicellen in de eierstokken om te groeien. Daarna beginnen ze oestrogeen af te geven om de baarmoederwand op een mogelijke zwangerschap voor te bereiden.

Dan begint de ovulatiefase. De oestrogeenspiegels stijgen, met het doel om het luteïniserend hormoon (LH) te produceren. Dit is verantwoordelijk voor het selecteren en vrijgeven van de meest volwassen eicellen. Dit gebeurt ongeveer in het midden van de cyclus.

De vrijgegeven eicel beweegt van de eileiders naar de baarmoeder. De eicel blijft 24 uur actief. Als er sperma in de buurt komt, dan kiest de eicel de beste om het te bevruchten. Anders zal het oplossen.

De derde is de luteale fase. Dit vindt plaats tijdens de laatste 12 dagen van de cyclus. In de eierstok produceert de eicelfollikel progesteron op hoge niveaus om in geval van bevruchting naar de baarmoeder te sturen. Extra oestrogeen is namelijk een van de redenen waarom vrouwen tijdens hun menstruatie het gevoel hebben dat ze moeten huilen.

In deze fase zwelt het lichaam op, zijn de borsten extreem gevoelig en ervaren vrouwen stemmingswisselingen. Meestal heeft er geen bevruchting plaats gevonden. De baarmoeder krimpt dan en de niveaus van oestrogeen en progesteron dalen. Aangezien het baarmoederslijmvlies niet nodig is, gooit het lichaam deze weg door menstruatiebloedingen.

Waarom heb je tijdens je menstruatie het gevoel dat je moet huilen?

Tijdens je menstruatie het gevoel hebben dat je moet huilen

Extra oestrogeen is een van de redenen waarom vrouwen tijdens hun menstruatie huilen.

Zoals we in de ovulatiefasen hebben vermeld, ervaren vrouwen tijdens hun vruchtbare fase constante veranderingen in hun hormoonspiegels.

Bovenal ervaren vrouwen in de luteale fase stemmingswisselingen, euforie en prikkelbaarheid. Later, in de folliculaire fase, hebben veel vrouwen krampen, last van vermoeidheid en gevoeligheid.

Zich van de ene op de andere dag gevoelig, uitgeput, verdrietig of buiten adem voelen, zijn veel voorkomende symptomen die drie van elke vier vrouwen ervaren. Deze veranderingen hangen namelijk direct samen met de relatie tussen oestrogeen en hersenactiviteit. Zo eenvoudig is het dus.

Er is een verband tussen oestrogeen, progesteron en de hersenen. Tijdens de premenstruele fase verbreken de veranderende hormonen de balans waardoor de hersenen in een ‘waakzame’ staat blijven.

Als gevolg daarvan verkeren de hoofden van vrouwen in een andere toestand dan normaal, wat bij ernstige stress erger kan worden. Melancholie, verdriet en huilen komen veel voor. Bovendien kunnen bepaalde aandoeningen zoals endometriose of polycysteuze eierstokken tijdens deze fase een zware depressie veroorzaken.

Bloeden

Dit symptoom verdwijnt in de fase van de menstruatiebloeding. Oestrogeen verhoogt de afgifte van endorfines, wat een onmiddellijke stemmingsboost produceert. In feite is dit gevoel tijdens hun menstruatie voor veel vrouwen vaak een bron van inspiratie.

Tot slot als je niet wist waarom je tijdens je menstruatie het gevoel had dat je moest huilen, dan heb je nu misschien minder twijfels. In feite gebeurt het meest verdrietige gevoel vóór de periode zelf, vanwege het premenstrueel syndroom. Wanneer dit syndroom je verhindert om je normale routine te volgen, dan moet je misschien met een specialist praten.

Om te zorgen dat deze stroom van emoties je niet verrast, kun je je hersenen met een gezond dieet helpen. Activiteiten zoals yoga en meditatie kunnen je ook helpen om alert te blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.