Seksualiteit en borstvoeding: hormonale gevolgen

Mensen vergeten vaak de combinatie seksualiteit en borstvoeding, maar het is een zeer belangrijke combinatie. Hormonale veranderingen kunnen fysieke en emotionele gevolgen hebben die het leven van een stel kunnen beïnvloeden. Je kunt ze echter met liefde en genegenheid overwinnen.
Seksualiteit en borstvoeding: hormonale gevolgen

Laatste update: 20 april, 2019

De komst van een baby zorgt voor veel plezier en vreugde in huis. Het nieuwe kleine gezinslid verhelderd ieders leven. Er zijn echter veel vragen over seksualiteit en borstvoeding.

Tijdens de zwangerschap heb je misschien niet veel intimiteitsproblemen. In de periode die je borstvoeding geeft kunnen hormonale veranderingen echter ernstige gevolgen hebben.

Seksualiteit tijdens borstvoeding: hormonale gevolgen

Borstvoeding wordt bepaald door de werking van hormonen. Na de bevalling stimuleert het zuigen van je baby tijdens de borstvoeding voor de productie van het hormoon prolactine.

Dit hormoon stimuleert de melkproductie en vertraagt de afgifte van oestrogeen en testosteron. Daarom voel je een aanzienlijke afname in je zin in seks.

Bovendien heeft je lichaam last van vaginale droogheid, hitte en irritatie, die vergelijkbaar zijn met de menopauze. Elke vrouw ervaart echter verschillende veranderingen. Daarom is het belangrijk om te weten dat dit allemaal tijdelijk is. Over het algemeen kan het 3 tot 4 maanden duren voordat alles weer normaal is.

Fysieke gevolgen van borstvoeding

Andere aspecten die seksualiteit tijdens borstvoeding beïnvloeden zijn fysieke veranderingen. Tijdens de eerste dagen na de geboorte hebben baby’s veel zorg en aandacht nodig. Dit veroorzaakt vermoeidheid en gebrek aan slaap bij de moeder. Dit heeft ongetwijfeld invloed op seksuele relaties. Het juiste moment komt niet of je kind onderbreekt het met huilen.

Aan de andere kant veroorzaken episiotomieën pijnlijke seks, wat het moeilijk maakt om er van te genieten. Dit komt voor bij vrouwen die vaginaal bevallen.

In dit geval raden we aan om een glijmiddel te gebruiken om uitdroging te voorkomen wanneer je geslachtsgemeenschap hebt. Bovendien zouden liefkozingen, spelletjes en liefde moeten helpen om met deze situatie om te kunnen gaan.

Emotionele effecten van borstvoeding

Emotionele effecten van borstvoeding

Een andere factor die na de bevalling belangrijk wordt, zijn de emotionele effecten. Tijdens de eerste dagen en zelfs weken neemt de moeder-babyrelatie aanzienlijk toe.

Er is een hoge productie van endorfines, wat zorgt voor een liefdevolle band en omgeving tussen moeder en kind. Daarom geef je al je genegenheid, tederheid en aandacht aan de baby.

Dit is een aspect dat je kunt behandelen met communicatie, knuffels en liefde, maar zonder seks. Meestal voelt de man zich afgewezen en heeft hij het gevoel dat zijn partner veranderd is.

Hoe is seks tijdens het geven van borstvoeding?

Het geleidelijk hervatten van je seksleven kan een beetje ongemakkelijk zijn. Dit kan te wijten zijn aan lichamelijk ongemak, evenals aan de hormonen.

Je zou tijdens de seks door de productie van oxytocine ook melk kunnen lekken. Het wordt geactiveerd als je seksueel opgewonden bent. Er zijn echter een aantal dingen die je misschien zou kunnen vergeten, waardoor je van het moment kunt genieten.

Prolactine veroorzaakt melkproductie en vertraagt de afgifte van oestrogeen en testosteron. Daarom voel je een aanzienlijke afname in je zin in seks.

Is het mogelijk om genot te voelen tijdens het geven van borstvoeding?

Ja het is mogelijk. Sommige vrouwen bereiken zelfs een orgasme. Dit kan sommige vrouwen verbluffen, en daar zelfs schuldgevoelens over hebben gevoeld.

Dit komt echter allemaal door de hormonen en het is helemaal niet verkeerd. Tijdens dit proces geeft je lichaam namelijk oxytocine af. Het is hetzelfde hormoon dat je baarmoeder samentrekt als je seksueel wordt gestimuleerd.

Advies voor seksualiteit en borstvoeding

Man vraagt aandacht en vrouw leest verder in haar boek

Seks hebben tijdens de periode van borstvoeding kan ongemak en onzekerheid veroorzaken. Het is echter mogelijk om volledig van het moment te genieten. We hebben dus een paar tips voor je:

  • Probeer kalm te blijven en open te staan. Kies momenten waarop je ontspannen bent.
  • Gebruik een anticonceptiemiddel om je veilig te voelen. Zorg ervoor dat het er een is die toegestaan is tijdens het geven van borstvoeding.
  • Praten met je partner is de sleutel. Praat over wat je wilt doen en stel grenzen. Dit is in deze fase van je leven belangrijk.
  • Verberg of tolereer geen ongemak of pijn. Jullie moeten allebei van de intimiteit genieten.
  • Voel je niet schuldig als je tijdens de seks melk lekt. Het is een natuurlijk en tijdelijk proces.
  • Neem je tijd en vertel je partner dat je hem nodig hebt om je te ondersteunen. Dit zal je dan helpen om je volledig ontspannen te voelen en van seks te genieten totdat je je weer normaal voelt.

Al met al mogen seksualiteit en borstvoeding geen combinatie zijn die ervoor zorgt dat je als koppel niet kunt genieten van je leven. Vergeet daarom niet om te communiceren en elkaar te steunen als je hormonen gek gaan doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Un regalo para toda la vida. Guía de la lactancia materna. Carlos González. Ed. Temas de Hoy, 2006.
  • La Liga de la Leche Internacional. El arte femenino de amamantar. México: Pax, 2001.
  • Manual de Lactancia Materna. De la teoría a la práctica. Comité de Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría. Ed. Panamericana, 2008.
  • Portalatín, B. ¿Qué pasa con la sexualidad durante la lactancia? 2013. El Mundo | Salud.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.