Onregelmatige menstruatie tijdens de borstvoeding: wat je moet weten

Onregelmatigheden in de menstruatiecyclus van vrouwen hebben te maken met veranderingen die in hun lichaam optreden tijdens de borstvoeding. Dit is een volledig normaal verschijnsel dat zichzelf met de tijd zal oplossen.
Onregelmatige menstruatie tijdens de borstvoeding: wat je moet weten
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 11 november, 2022

Onregelmatige menstruatie tijdens de borstvoeding is een volkomen normale situatie. Na de zwangerschap en terwijl een moeder borstvoeding geeft, is het normaal dat het even duurt voordat ze weer ovuleert. Bovendien, als ze eindelijk weer ongesteld wordt, kan de ovulatie onregelmatig zijn.

Deze onregelmatigheden in de menstruatiecyclus van een nieuwe moeder houden geen verband met belangrijke gezondheidskwesties. Integendeel, haar lichaam heeft tijd nodig om zich opnieuw aan te passen en terug te keren naar zijn oorspronkelijke staat. Ze heeft tenslotte 9 maanden lang voortdurende verandering meegemaakt.

Terwijl een moeder borstvoeding geeft, kan haar menstruatie heel anders zijn dan vóór de zwangerschap. In feite zijn er vrouwen waarbij het tot vijf of zes maanden duurt – of zelfs meer – voordat ze weer beginnen te menstrueren.

Andere vrouwen kunnen afwisselen tussen heel normale menstruatiecycli en andere cycli die helemaal geen ritme lijken te hebben. In ieder geval zal een gynaecoloog bepalen of alles in orde is. Als dat zo is, zal een onregelmatige menstruatie tijdens de borstvoeding zichzelf uiteindelijk corrigeren.

De symptomen van onregelmatige menstruatie tijdens borstvoeding

Over het algemeen vertoont de menstruatie tijdens de borstvoeding de volgende typische kenmerken:

  • Menstruatie die pijnlijker en overvloediger is dan vóór de zwangerschap.
  • Premenstruele symptomen verschijnen, waaronder buikpijn, braken en duizeligheid.
  • Het verschijnen van lochia, ofwel kraamvloed. Lochia is bloed met bloedstolsels, -weefsel en slijm dat tijdens de zwangerschap werd gevormd.

Hoewel de menstruatie van een vrouw onregelmatig is, kan ze nog steeds ovuleren. Daarom is er een kans dat ze zwanger kan worden.

Interessante feiten over onregelmatige menstruatie tijdens de borstvoeding

Prolactine, samen met de hormonale en fysieke samenstelling van een vrouw, zijn bepalende factoren als het gaat om onregelmatige menstruatie. Verschillende vrouwen hebben verschillende prolactinespiegels, het hormoon dat onregelmatige menstruaties veroorzaakt.

Het hormoon prolactine neemt toe als een vrouw borstvoeding geeft omdat het het hormoon is dat de melkproductie mogelijk maakt. Tegelijkertijd remt het de synthese van geslachtshormonen in de eierstokken. Daarom is de menstruatie verdwenen of erg onregelmatig.

Biologische klok

De algemene fysieke conditie van een vrouw beïnvloedt ook haar prolactineniveaus. Dit verklaart waarom het type en de duur van de menstruele onregelmatigheid varieert van vrouw tot vrouw.

Op dezelfde manier hebben de frequentie en duur van de voedingen van de baby invloed op de productie van prolactine. Baby’s die vaak en voor langere periodes voeden, veroorzaken hoge prolactinespiegels.

Het lichaam van de vrouw moet namelijk meer melk produceren om aan de vraag van de baby te voldoen. Doordat de hoeveelheid prolactine toeneemt, wordt de menstruatie waarschijnlijk nog onregelmatiger.

Een ander belangrijk aspect om in gedachten te houden is dat, hoewel de menstruatie van een vrouw onregelmatig is, ze nog steeds ovuleert. De eerste menstruatie na een bevalling is een aanwijzing dat haar voortplantingssysteem weer normaal wordt. Daarom is er een kans dat ze zwanger kan worden.

Je moet niet geloven dat een vrouw niet zwanger kan worden als ze haar baby nog steeds de borst geeft. Hoewel het waar is dat de vruchtbaarheid tijdens de borstvoeding lager is, wordt een vrouw niet helemaal onvruchtbaar.

Als een vrouw op dit moment niet zwanger wil worden, moet ze voorbehoedsmiddelen gebruiken die veilig zijn tijdens borstvoeding.

Is het mogelijk om het proces van het normaliseren van de menstruatie te versnellen?

Nee, er is niets dat vrouwen kunnen doen om dit proces sneller te laten verlopen. Onregelmatige menstruatie tijdens de borstvoeding is een natuurlijk verschijnsel. Wanneer het lichaam van een vrouw is teruggekeerd naar zijn normale toestand, zal de menstruatie ook regelmatig worden.

Hier zijn echter enkele suggesties die je kunnen helpen om je meer te ontspannen en minder bezorgd te voelen over je symptomen:

  • Het ritme van je baby. Als je baby meer dan 4 uur overdag en meer dan 6 uur ‘s nachts slaapt, zal je onregelmatigheid waarschijnlijk afnemen. Wanneer je baby vaste hapjes begint te eten, begint hij of zij minder melk te drinken. Als gevolg hiervan zakt je prolactineniveau, wat bijdraagt ​​aan de regelmaat.
  • Zorg voor voldoende rust. Rust is een fundamenteel onderdeel van borstvoeding en ook van het postpartumherstel van je lichaam.
Vrouw geeft borstvoeding
  • Rook niet. Tabak is altijd schadelijk voor het menselijk lichaam. De schade wordt echter geaccentueerd wanneer je lichaam net een 9 maanden zwangerschap heeft doorstaan.
  • Drink veel water. Als je gehydrateerd bent, neemt je ongerustheid af. Water zorgt er ook voor dat het lichaam zich kan ontdoen van schadelijke gifstoffen.
  • Volg een uitgebalanceerd dieet.
  • Vermijd stress. Zoek naar manieren om te ontspannen en te genieten van deze fase.
    Gebruik meditatie en yoga. Deze activiteit zal je helpen om te ontspannen en je gedachten te concentreren op je relatie met je partner en je baby.

Tot slot

Borstvoeding is een fase waarin je zou moeten genieten, omdat het de band met je kind versterkt. Het is een tijd van je leven die je voor altijd zal beïnvloeden.

Het is belangrijk om je geen zorgen te maken over onregelmatige menstruatie. Na verloop van tijd zal je lichaam vanzelf weer normaal worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.