Kun je zwanger worden terwijl je borstvoeding geeft?

Het is mogelijk om zwanger te worden tijdens de borstvoeding. Echter, elke vrouw is anders.
Kun je zwanger worden terwijl je borstvoeding geeft?

Laatste update: 20 maart, 2019

Kun je zwanger worden terwijl je borstvoeding geeft? Veel vrouwen hebben zich dit vaak afgevraagd. De meesten geloven dat het niet mogelijk is, vanwege de afwezigheid van de menstruatie gedurende deze maanden. Veel vrouwen hebben echter op dit feit vertrouwd en werden vervolgens zwanger, zonder het te hebben gepland.

Het feit is dat, hoewel het zeer zelden gebeurt, het mogelijk is om zwanger te worden in deze periode. Borstvoeding kan een soort anticonceptiemethode zijn. Er zijn echter veel moeilijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan om echt effectief te zijn.

Laten we een kijkje nemen naar meer informatie om de vruchtbaarheid van een vrouw in deze periode te begrijpen. Op deze manier kunnen we ongewenste zwangerschappen voorkomen.

Wat gebeurt er in het lichaam van een vrouw tijdens de borstvoeding?

Wanneer een vrouw net moeder is geworden, duurt het gewoonlijk tussen de drie en acht maanden voordat haar menstruatie weer normaal is. De belangrijkste oorzaak hiervan is het effect van borstvoeding. Dit is nog sterker wanneer de pasgeboren baby uitsluitend borstvoeding krijgt.

Wat gebeurt er in het lichaam van een vrouw tijdens de borstvoeding

Maar hoe beïnvloedt borstvoeding de menstruatiecyclus van een vrouw? Er is een directe relatie tussen het zuigen van de baby en de afwezigheid van ovulatie. Dit komt door de hormonale veranderingen die deze zuigkracht veroorzaakt, veranderingen die voorkomen dat de ovulatie optreedt.

Zonder ovulatie is er geen menstruatie of mogelijkheid van zwangerschap. Normaal gesproken keert beetje bij beetje het lichaam van de vrouw terug naar normaal. Menstruatie wordt weer regelmatig en daarmee komt de mogelijkheid om zwanger te worden. Het proces is echter complex en verschillend in elke vrouw.

Sommige vrouwen kunnen beginnen te ovuleren voordat hun menstruatie opnieuw begint. Dit betekent dat ze op elk moment opnieuw kunnen ovuleren zonder het te weten. In dat geval is het risico van zwanger worden tijdens de borstvoeding zeer hoog.

Borstvoeding als een anticonceptiemethode

Het anticonceptie-effect van borstvoeding wordt LAM genoemd: lactatieamenorroe methode. Hoewel het voor 99% effectief is, moet het wel strikt aan sommige vereisten voldoen.

  • De eerste is dat de vrouw haar menstruatie nog niet heeft gehad en dat er minder dan zes maanden verstreken zijn sinds de bevalling.
  • Het is ook noodzakelijk om de pasgeboren baby alleen moedermelk te geven. Dit moet vaak worden gedaan, dag en nacht. De tijd tussen de voedingen mag niet langer zijn dan vier uur gedurende de dag en zes uur tijdens de nacht.
  • Gebruik ook geen formulemelk om de baby te voeden of aan te vullen met vast voedsel. Het kolven van melk in plaats van borstvoeding zal ook de effectiviteit van deze methode verminderen.

Als een vrouw aan al deze voorwaarden voldoet, zal het zeer onwaarschijnlijk zijn dat ze zwanger wordt tijdens de borstvoeding. Als er echter aan een van deze voorwaarden niet wordt voldaan, dan neemt het risico op een ongeplande zwangerschap aanzienlijk toe.

Borstvoeding als een anticonceptiemethode

Ja, het is mogelijk om zwanger te worden terwijl je borstvoeding geeft

Hoewel borstvoeding kan worden gebruikt als een anticonceptiemethode, zijn er veel voorwaarden om 100% effectief te zijn en het is niet altijd gemakkelijk om eraan te voldoen. Een vrouw kan zwanger worden terwijl ze borstvoeding geeft, dus als ze geen zwangerschap wil, is het raadzaam om andere contraceptieve methoden toe te passen.

Het paar kan beter naar een gynaecoloog gaan, die hen kan adviseren over de beste opties. De keuze van de meest geschikte methode hangt van veel factoren af. Dit betreft bijvoorbeeld de persoonlijke situatie van elke vrouw en de specifieke fase waar ze doorheen gaat.

  • Condooms zijn zonder twijfel de beste optie. Ze hebben geen invloed op de hormonen van de moeder en interfereren niet met de voeding van de baby. Er zijn echter ook andere mogelijkheden als je deze anticonceptiemethode niet wilt gebruiken.
  • De minipil is ook een uitstekend alternatief. Het lijkt erg op de klassieke anticonceptiepil, maar het bevat geen oestrogeen. Dit maakt het mogelijk om het te nemen tijdens de lactatieperiode, omdat het geen invloed heeft op de voeding van de pasgeboren baby.
  • Een andere zeer veilige mogelijkheid in termen van effectiviteit en totaal onschadelijk voor de baby is het spiraaltje. Maar artsen raden aan om het pas zes weken na de bevalling te gebruiken. Een goede optie zou zijn om deze methode na de eerste zes weken te gebruiken, en het te combineren met het condoom voor de eerste paar weken dat je het gebruikt.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.