Wat je moet weten over menstruatie na de bevalling

Wat je moet weten over menstruatie na de bevalling
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Als je baby eenmaal geboren is, zal je lichaam terugkeren naar zijn normale staat en je zult uiteindelijk opnieuw ongesteld worden. Als je nieuwsgierig bent over de menstruatie na de bevalling, vind je hier wat je moet weten.

De negen maanden zwangerschap zijn voorbij. Het kleine wonder ligt heerlijk genesteld in je liefdevolle armen. Je stelt je vast de vraag hoelang het nog zal duren voor de menstruatie na de bevalling terug zal komen. 

Je lichaam begint zich te herstellen van het zware proces van jouw zwangerschap en de geboorte. Bovendien moeten je organen nog terugkeren naar hun oorspronkelijke locatie. De productie van moedermelk komt op gang om je kleintje te voeden.

Anders gezegd werken al je hormonen samen om je baby alles te geven om sterk en gezond te worden. Elk vrouwenlichaam is echter verschillend.

Daarom verschilt de postnatale amenorroe (het uitblijven van de menstruatie na de bevalling) enorm van de ene vrouw ten opzichte van de andere. Het neuro-endocriene systeem komt net zo goed op gang.

Jouw neuro-endocriene systeem is verantwoordelijk voor je eerste menstruatie. Deze vindt gewoonlijk plaats tijdens de adolescentie. Na de zwangerschap, wanneer hun lichaam er klaar voor is, herbeleven vrouwen dezelfde ervaring.

Dit gezegd hebbende heeft borstvoeding een aanzienlijke invloed op het terugkeren van de menstruatie na de bevalling.

Zes tot acht weken na de geboorte scheidt je lichaam de zogenaamde lochia uit. Lochia zijn de vaginale vloeisels die bloed, slijm en baarmoederweefsel bevatten.

Zodra de lochia is uitgedreven, kan je eerste menstruatie na de bevalling zich voordoen binnen een paar weken als je nog geen borstvoeding geeft. Als je wel borstvoeding geeft daarentegen kan het tot 2 jaar duren voordat je menstruatie terugkeert.

Menstruatie na de bevalling: wat je moet weten

Je menstruatie na de bevalling

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vindt de eerste menstruatie na de bevalling al na 4 maanden na de geboorte plaats. Dit is het geval bij vrouwen die geen borstvoeding geven. In sommige gevallen keert de normale cyclus terug binnen de 30 dagen bij vrouwen die geen borstvoeding geven.

Wanneer de menstruatie na de bevalling opnieuw intreedt, kunnen de symptomen wel eens verschillen. Ze kunnen namelijk zeer afwijken van de symptomen van voor de zwangerschap.

Je menstruatiecyclus kan veranderd zijn. Enige verstoring is normaal tijdens de eerste menstruatie na de bevalling. Maar er zijn ook andere symptomen die kunnen verschillen van vroegere ervaringen.

Menstruatie na de bevalling kan gepaard gaan met de eisprong.

Volgens statistische bevindingen raakt 1 tot 12% van de vrouwen zwanger tijdens het verloop van de amenorroe.

Als je toch zwanger raakt terwijl je nog borstvoeding geeft, is er geen enkele reden om te stoppen met het geven van het ‘witte goud’ aan je baby. Deze twee zaken zijn niet met elkaar verbonden en je zwangerschap zal je borstvoeding niet beïnvloeden.

Menstruatie en borstvoeding geven

Menstruatie en borstvoeding

Heb je jezelf ooit de vraag gesteld waarom moeders die borstvoeding geven vaak niet ongesteld worden? Het antwoord zit hem in de scheikunde. Wanneer een baby zuigt aan zijn moeder’s borst, produceert haar lichaam automatisch het hormoon prolactine. Dit bekende hormoon remt de werking van de eierstokken.

Vandaar dat borstvoeding wordt beschouwd als een natuurlijke vorm van anticonceptie. Deze vorm van anticonceptie wordt ook wel de LAM-methode genoemd (Lactatie en Amenorroe Methode). Maar …. wees voorzichtig! Vertrouw niet alleen op deze methode. Het is niet 100% betrouwbaar en voor je het weet is er een ander kindje op komst.

Wanneer je baby begint met aanvullende voeding kan dit zorgen voor de terugkeer van de menstruatie na de bevalling.

De natuur is iets bijzonder. Op een of andere manier weet je lichaam dat je volop bezig bent met de borstvoeding. Dus beschermt je lichaam je intussen voor een andere zwangerschap.

Echter dit is slechts voor 98% betrouwbaar en alleen onder bepaalde voorwaarden. Borstvoeding moet volledig of bijna volledig gegeven worden.  Er mag dus geen aanvullende voeding of flesvoeding worden gegeven. Bovendien moet de baby minstens iedere 6 uur borstvoeding krijgen. Ook moet je baby jonger zijn dan 6 maanden.

Tot slot

In het algemeen zul je je eerste menstruatie doormaken wanneer je baby start met gewone voeding, naast de borstvoeding. Dit gebeurt omdat je baby minder zal voeden en je prolactine-niveaus zullen dalen. Toch zijn er ook mama’s die amenorroe ervaren totdat ze helemaal stoppen met borstvoeding.

Jouw eigen lichaam zal zelf het exacte moment bepalen waarop je weer begint te menstrueren. Het allerbelangrijkste is dat je gezond bent en dat je baby de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. En natuurlijk dat jij en je baby genieten van deze prachtige tijd. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fabre González E. Manual de asistencia al parto y puerperio normal. INO Reproducciones S.A., Zaragoza, 1995.
  • Willians CE, 20ª edición. Anormalidades del puerperio. 1998. 499-510.
  • Atención posparto a madres y recién nacidos. Puntos destacados de las pautas de la Organización Mundial de la Salud para 2013. [En línea] Disponible en: https://www.mcsprogram.org/wp-content/uploads/2016/03/WHO-PNC-2014-Briefer-A4-SP.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.