De risico's van ongepasteuriseerde zuivelproducten tijdens zwangerschap

We gaan je de redenen laten zien waarom je tijdens de zwangerschap ongepasteuriseerde zuivelproducten moet vermijden. Zelfs als ze zelfgemaakt zijn, kunnen ze gevaarlijk zijn voor je baby.
De risico's van ongepasteuriseerde zuivelproducten tijdens zwangerschap

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het consumeren van ongepasteuriseerde zuivelproducten tijdens de zwangerschap is een risicovol voedingsgedrag. Deze voedingsmiddelen kunnen namelijk micro-organismen bevatten die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van moeder en foetus. Het is waar dat bij gezonde mensen met goede hygiënische richtlijnen voedselvergiftiging zelden voorkomt, maar tijdens de zwangerschap kun je het beter zo veel mogelijk vermijden.

Alvorens te beginnen moeten we de nadruk leggen op de noodzaak om de hygiënische gewoonten bij het bereiden of nuttigen van voedsel in dit stadium te versterken . Zwangere vrouwen rekent men tot de risicogroepen, dus moeten ze extra voorzichtig zijn met het eten van voedsel van dierlijke oorsprong.

Ongepasteuriseerde zuivelproducten moet je tijdens de zwangerschap vermijden!

De risico's van ongepasteuriseerde zuivelproducten tijdens zwangerschap
Zuivelproducten zijn een uitstekende bron van eiwitten, vetten, en calcium. Maar je moet verse ongepasteuriseerde zuivelproducten vermijden om geen bacteriën op te lopen die mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid en die van je baby.

Zoals hierboven vermeld, kunnen ongepasteuriseerde zuivelproducten schadelijke bacteriën bevatten, zoals. Listeria monocytogenes. Dit micro-organisme is in staat ernstige problemen bij de foetus te veroorzaken en zelfs een miskraam te bevorderen. Wanneer deze uitkomst uitblijft, kan dat het risico op toekomstige gevolgen bij het kind vergroten, zoals staat in een studie gepubliceerd in de Archives of Gynecology and Obstetrics (Engelse link).

In feite kunnen darminfecties door besmet voedsel ertoe leiden dat de moeder een antibioticakuur moet doen. Daarom kies je in de zwangerschap best voor preventie en vermijd je de consumptie van rauwe melk en alle daarvan afgeleide producten. Sommige kazen, zoals blauwe kaas, en zelfgemaakte yoghurt moet je beperken.

Het goede nieuws is dat de huidige pasteurisatiemechanismen in staat zijn deze soort ziekteverwekker te doden en de veiligheid van melk voor zwangere vrouwen te garanderen. Normaal overleeft dit soort bacteriën de hittebehandelingen die men bij deze processen toepast niet.

Wat te doen bij besmetting door de consumptie van ongepasteuriseerde zuivelproducten?

Het kan gebeuren dat je ongepasteuriseerde melk of een zuivelproduct dat daarmee gemaakt is per ongeluk tijdens de zwangerschap consumeert. In dit geval is het essentieel dat je zo snel mogelijk, bij het geringste gastro-intestinale symptoom, naar de dokter gaat.

De specialist kan preventief bepaalde medicijnen voorschrijven om de doorgang van de bacterie te beperken door de placenta.

In elk geval moet opgemerkt worden dat Listeria niet alleen in rauwe melk voorkomt, maar ook in ander besmet voedsel, zoals groenten, kan voorkomen. Onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of the National Medical Association (Engelse link)bevestigt dit. Daarom moet je bij het bereiden van voedsel altijd een reeks passende hygiënepraktijken in acht genomen worden.

Het is van essentieel belang dat je het voedsel dat je gaat consumeren grondig wast, evenals het keukengerei waarmee het bewerkt zal worden. Daarna kun je levensmiddelen het beste goed koken, vooral die van dierlijke oorsprong.

Bij uit eten gaan moet je bereidingen op basis van rauw vlees of rauwe vis vermijden, zoals sushi.

Een glas melk met koeien op de achtergrond
Drink geen koemelk of afgeleide producten ervan als ze niet de juiste pasteurisatieprocessen hebben ondergaan. Zorg er ook voor dat ze steeds koud bewaard zijn.

Deskundigen raden aan ongepasteuriseerde melk te vermijden tijdens de zwangerschap

Zoals we al gezegd hebben, is het van essentieel belang de consumptie van ongepasteuriseerde zuivelproducten tijdens de zwangerschap te vermijden. Anders loop je een groot en vermijdbaar risico.

Ook is het altijd raadzaam goede hygiënische praktijken toe te passen bij het hanteren of koken van voedsel. Dit omdat je eerder voor preventie dan voor behandeling wilt kiezen. Bedenk dat dit soort intoxicatie geconditioneerd wordt door fouten bij de bereiding.

Onthoud dus tot slot dat je tijdens de zwangerschap bepaalde voedingsmiddelen moet beperken om de gezondheid van de foetus niet in gevaar te brengen. Dit zal niet leiden tot een voedingstekort, want je dieet kan een voldoende variatie behouden. Wees alleen voorzichtig met rauwe dierlijke producten en worst, want dat zijn de reservoirs van de belangrijkste ziekteverwekkers.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Madjunkov, M., Chaudhry, S., & Ito, S. (2017). Listeriosis during pregnancy. Archives of gynecology and obstetrics296(2), 143–152. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s00404-017-4401-1
  • Serventi, L., Curi, B., Johns, R., Silva, J., Bainbridge, R., & Gaither, K. (2020). Pregnancy Complicated by Listeria Monocytogenes: A Case Report and Review of the Literature. Journal of the National Medical Association112(4), 428–432. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jnma.2020.05.002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.