Borstvoeding en antibiotica: wat je moet weten

Sommige antibiotica kunnen worden uitgescheiden in de moedermelk en problemen veroorzaken bij baby's. Lees hier meer over in het volgende artikel.
Borstvoeding en antibiotica: wat je moet weten

Laatste update: 31 juli, 2021

Antibiotica of antimicrobiële middelen zijn over de hele wereld veel voorkomende medicijnen. Hun effectiviteit staat buiten kijf. Ze redden namelijk jaar na jaar het leven van miljoenen mensen die lijden aan infectieziekten. Maar hoe beïnvloeden antibiotica de borstvoeding en de gezondheid van de baby in het algemeen ? Is het nodig om de borstvoeding te onderbreken of de behandeling te wijzigen? Ontdek alles over borstvoeding en antibiotica in dit artikel!

Borstvoeding en antibiotica: kunnen antibiotica de moedermelk beïnvloeden?

Afhankelijk van de chemische eigenschappen van antibiotica, kan een spoor van antibiotica via de moedermelk worden uitgescheiden. Soms kan de aanwezigheid van andere stoffen, zoals calcium, ze inactiveren. Ze kunnen echter ook als zodanig worden vrijgegeven en geconsumeerd door baby’s.

Moeder die haar baby borstvoeding geeft.

De voedingseigenschappen van melk worden echter meestal niet veranderd door het gebruik van medicijnen. Dus vanuit voedingsoogpunt blijven de effecten behouden.

Borstvoeding en antibiotica: geeft het problemen bij baby’s?

Alle medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken (Engelse link) en dit hangt van veel factoren af. Wanneer we echter de juiste dosis binnenkrijgen, is het onmogelijk om te weten wanneer en welke reactie zal optreden. Wanneer een baby moedermelk consumeert die een kleine hoeveelheid van het antibioticum bevat dat de moeder heeft ingenomen, is het onwaarschijnlijk dat er zich een probleem ontwikkelt.

Dit komt omdat kleine concentraties meestal geen veranderingen in het lichaam van de baby kunnen veroorzaken. Dit hangt natuurlijk niet alleen af van de hoeveelheid, maar ook van het soort medicijn in kwestie. Daarom hebben sommige een laag en andere een hoog risico.

Er zijn maar een paar antibiotica die je niet mag nemen tijdens het geven van borstvoeding. Volgens een publicatie van de Spaanse Vereniging van Eerstelijns Kindergeneeskunde, omvatten deze chlooramfenicol, telithromycine en thiabendazol, waarbij de laatste meer specifiek een antiparasitair middel is.

Enkele belangrijke effecten van antibiotica op borstvoeding

Wanneer deze kleine concentraties antibiotica effecten veroorzaken bij zuigelingen, zijn ze meestal gerelateerd aan gastro-intestinale problemen zoals braken, diarree of een opgezette buik. Zelfs als het onwaarschijnlijk is, kan zich een klinisch beeld ontwikkelen dat bekend staat als het grijze baby-syndroom (Engelse link) bij zuigelingen met een onvolgroeide lever.

Deze aandoening ontstaat door de directe toediening van chlooramfenicol aan zuigelingen, niet via de moedermelk. De meest voor de hand liggende symptomen zijn veranderingen in huidskleur en spijsverteringsproblemen. Desalniettemin gaat het ook gepaard met cardiovasculaire aandoeningen die de dood kunnen veroorzaken.

Zijn er alternatieve behandelingen?

Het is belangrijk op te merken dat alleen een gekwalificeerde medische professional een behandeling met antibiotica mag voorschrijven. Dit is niet alleen vanwege het aantal bijwerkingen dat kan optreden, maar ook vanwege het risico op het ontwikkelen van bacteriële resistentie tegen deze geneesmiddelen.

In de meeste gevallen is het mogelijk om borstvoeding te blijven geven terwijl je antibiotica gebruikt. Vrijwillig stoppen met borstvoeding tijdens de behandeling kan grotere gevolgen hebben voor de baby dan het gebruik van het medicijn, zolang het medicijn een laag risico heeft op het veroorzaken van gezondheidsproblemen.

Moeder geeft haar baby borstvoeding terwijl ze enkele apps raadpleegt.

Vraag bij twijfel professioneel advies

Zoals we bij verschillende gelegenheden al vermeldden, moet een gezondheidswerker degene zijn die aangeeft wanneer je een behandeling moet starten en wanneer je moet stoppen. Er zijn verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, zowel voor de gezondheid van de moeder als van de baby.

Deze omvatten de aanwezigheid van eerdere ziekten, het type medicatie, de gezondheidstoestand van de moeder en de algemene context van de behandeling.

Antibiotica zijn in de meeste gevallen veilige medicijnen

Ja, je kunt antibiotica gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Er zijn echter enkele zeldzame uitzonderingen waarbij het beter is om ze te vermijden of een ander type medicijn te gebruiken. Als je door deze situatie gaat en gezondheidsproblemen bij jou of je baby waarneemt, kun je het beste stoppen met het gebruik van het medicijn en een arts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hernández M, et al. Uso de antibióticos y lactancia materna. Rev Esp Quimioter 2009;22(4):180-189.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.