Is het veilig om kabeljauw tijdens de zwangerschap te eten?

Vraag je je af of het veilig is om kabeljauw te eten tijdens de zwangerschap? Het antwoord is ja! Bovendien levert deze vis essentiële voedingsstoffen.
Is het veilig om kabeljauw tijdens de zwangerschap te eten?

Laatste update: 05 augustus, 2022

Kabeljauw is een zeer smakelijke vis die op verschillende manieren bereid kan worden. Hij heeft een aanzienlijke concentratie essentiële voedingsstoffen en wordt aanbevolen in het kader van een gezonde voeding. Vandaag gaan we je echter vertellen of je kabeljauw ook kunt eten tijdens de zwangerschap. De consumptie van sommige vissoorten wordt in deze periode namelijk afgeraden.

Het eerste wat we duidelijk willen maken is dat het tijdens de zwangerschap belangrijk is om bepaalde maatregelen op voedingsgebied te nemen. Dit om veranderingen in de ontwikkeling van de foetus te voorkomen, evenals intoxicaties die het ontstaan van miskramen kunnen bevorderen.

Als je een liefhebber bent van zeevruchten, lees dan zeker dit artikel.

De voordelen van kabeljauw

Is het veilig om kabeljauw tijdens de zwangerschap te eten
Bereid gerechten met gekookte kabeljauw en verhoog de dosis essentiële voedingsstoffen in je voeding. Dit is een belangrijk aspect van de voeding van zwangere vrouwen.

Laten we om te beginnen de voordelen van kabeljauw bespreken. Deze vis is een bron van eiwitten met een hoge biologische waarde, die belangrijke voedingsstoffen zijn voor de vorming van weefsels en het behoud van een goede gezondheid op spierniveau. Bovendien neemt tijdens de draagtijd je behoefte aan eiwitten toe, zoals blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Nutrients (Engelse link).

In het algemeen is het het beste als minstens de helft van de eiwitten in de voeding van hoge biologische waarde is. Dit betekent dat ze alle essentiële aminozuren moeten bevatten, samen met een goede verteerbaarheidsscore. Die van dierlijke oorsprong voldoen aan beide voorwaarden, dus worden ze gepostuleerd als de beste kwaliteit.

Tegelijk is het belangrijk op te merken dat kabeljauw een rijke bron is van calcium, een micronutriënt dat deel uitmaakt van het beendergestel. In feite vermindert de voldoende consumptie ervan in alle levensfasen de kans op het ontstaan van bepaalde ziekten in de toekomst, zoals osteoporose (Engelse link). Ook het handhaven van optimale niveaus vitamine D maakt het verschil.

Kabeljauw consumptie tijdens de zwangerschap

Hoewel je de aanwezigheid van bepaalde vissoorten tijdens de zwangerschap moet beperken, hoort kabeljauw daar niet bij. Deze vis kan je zonder probleem eten, op dezelfde manier als sardines, ansjovis, en zalm. Als algemene regel geldt dat je grote vissen die een grote hoeveelheid kwik in hun vlees ophopen, zoals snoek, moet vermijden.

Het is echter van essentieel belang dat je deze vissen niet rauw eet. Ze moeten altijd onderworpen worden aan een adequaat thermisch proces dat de afwezigheid van ziekteverwekkende micro-organismen binnenin garandeert. Het is belangrijk te benadrukken dat voedselvergiftiging in dit levensstadium echt problematisch kan zijn voor de foetus. Het kan zelfs zijn toekomstige welzijn beïnvloeden.

Wat is de beste vis om tijdens de zwangerschap te eten?

Kabeljauw is een uitstekend product om tijdens de zwangerschap in het dieet op te nemen. Het is namelijk van cruciaal belang voedingsmiddelen te eten die een hoge dosis omega 3-vetzuren leveren. Deze voedingsstoffen optimaliseren de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van de foetus en verminderen ook de invloed van bepaalde zware metalen in het lichaam.

In sommige situaties bevelen artsen zelfs suppletie met deze lipiden aan om voordelen en een betere gezondheidstoestand te verkrijgen. Als je dieet goed in elkaar zit, zou dit echter niet nodig moeten zijn. Maar vette vis moet wel regelmatig in de voeding worden opgenomen. Eén portie zalm per dag dekt bijvoorbeeld de dagelijkse behoefte aan omega-3.

Omega 3 is belangrijk in je dieet

Het is veilig om kabeljauw te eten tijdens de zwangerschap

Zoals je gezien hebt, is het mogelijk om kabeljauw te eten tijdens de zwangerschap zonder enig probleem. De gezondheid van de moeder en de foetus zal veilig zijn met de opname van dit soort voedsel in het dieet. De enige voorzorgsmaatregel die je moet nemen is de vis op de juiste manier te koken om eventuele microben uit te schakelen.

Houd er tot slot rekening mee dat als je je dieet tijdens de zwangerschap wilt optimaliseren, je het beste een voedingsdeskundige kunt raadplegen. Zorgen voor afwisseling en de nadruk leggen op de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen zal het ontwikkelingsproces garanderen en toekomstige gezondheidsproblemen bij de baby helpen voorkomen. Bovendien zijn er verschillende voedingsmiddelen die in deze levensperiode vermeden moeten worden en het is belangrijk te weten wat dat zijn om de risico’s te beperken. Wellicht ook interessant voor jou

Gevaarlijke voedingsmiddelen als je uit eten gaat tijdens de zwangerschap
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Gevaarlijke voedingsmiddelen als je uit eten gaat tijdens de zwangerschap

Er zijn een aantal gevaarlijke voedingsmiddelen als je uit eten gaat tijdens de zwangerschap. We vertellen je welke je beter kunt vermijden.  • Mousa A, Naqash A, Lim S. Macronutrient and Micronutrient Intake during Pregnancy: An Overview of Recent Evidence. Nutrients. 2019 Feb 20;11(2):443. doi: 10.3390/nu11020443. PMID: 30791647; PMCID: PMC6413112.
  • Cano A, Chedraui P, Goulis DG, Lopes P, Mishra G, Mueck A, Senturk LM, Simoncini T, Stevenson JC, Stute P, Tuomikoski P, Rees M, Lambrinoudaki I. Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas. 2018 Jan;107:7-12. doi: 10.1016/j.maturitas.2017.10.004. Epub 2017 Oct 3. PMID: 29169584.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.