7 Dingen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden

Zwangerschap is een tijd waarin we moeten letten op bepaalde praktijken die schadelijk kunnen zijn. Hier zijn 7 dingen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden.
7 Dingen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

Nadat je te horen hebt gekregen dat je een baby op komst hebt, komen er veel vragen bij je op, zoals welke dingen je tijdens de zwangerschap moet vermijden omwille van de gezondheid van jou en je baby.

Jouw welzijn en dat van je kind kan zeker in gevaar komen als je bepaalde gangbare gewoonten aanhoudt. Denk bijvoorbeeld aan dingen zoals roken of koffie drinken. Dit gebeurt omdat alles wat je direct of indirect consumeert de baarmoeder bereikt en via de placenta in het bloed van de baby terechtkomt.

Door het binnenkrijgen van bepaalde stoffen kan de baby veranderingen in zijn lichaam ondergaan, die complicaties tijdens de zwangerschap of gezondheidsproblemen zelfs na de geboorte kunnen veroorzaken. In dit artikel vertellen we je welke dat zijn, zodat je kunt beginnen ze te beperken.

7 dingen die je tijdens de zwangerschap moet vermijden

Een gezonde zwangerschap hebben is niet moeilijk. Je hoeft alleen maar op te letten wat je consumeert en welke activiteiten je tijdens de zwangerschap uitvoert. Hier zijn een paar van de dingen waar je nu meteen mee moet ophouden.

1. Roken moet je tijdens de zwangerschap vermijden

Roken is een van de gewoonten die de meest negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van de zwangere vrouw en haar baby. Desondanks blijft ongeveer 50% van de zwangere vrouwen in dit stadium roken.

Volgens de American Thoracic Society (Engelse link) geeft de moeder door te roken, meer dan 7.000 giftige en kankerverwekkende stoffen die in sigaretten zitten aan de foetus door. Dit verhoogt ook het risico op zwangerschapsproblemen zoals de volgende:

A pregnant woman breaking a cigarette in half.

In die zin kan het door nicotine veroorzaakte zuurstoftekort van de foetus invloed hebben op zijn neuronale ontwikkeling, de vorming van zijn organen en de groei in de baarmoeder.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat baby’s die geboren worden uit moeders die roken, een groter risico hebben om bepaalde problemen te vertonen, zoals deze:

Als de zwangere vrouw in het eerste trimester stopt met roken, neemt het risico op een van deze complicaties aanzienlijk af en wordt het gelijk aan dat van een niet-rokende moeder.

2. Het drinken van alcohol

Een andere stof die je tijdens de zwangerschap beter kunt vermijden is alcohol. Alcohol komt snel in de bloedbaan van de moeder nadat ze het ingenomen heeft. Het bereikt de baby via de placenta en de navelstreng. De onvolgroeidheid van de foetale lever maakt een correcte eliminatie uit het lichaam niet mogelijk, waardoor giftigheid in alle organen van de baby ontstaat.

Deskundigen moeten nog bepalen hoeveel alcohol gevaarlijk is voor je kind, want er zijn gevallen bekend waarin slechts één glas wijn voldoende was om schade aan het lichaam van een baby te veroorzaken, zoals het foetale-alcoholsyndroom (FAS).

Je moet weten dat jij en je baby een uur nadat je alcohol gedronken hebt dezelfde concentratie van deze stof in je bloed hebben.

3. Koffie en zwangerschap

Koffie is geen totaal verboden drank tijdens de zwangerschap, maar het moet met mate geconsumeerd worden. Een hoge cafeïne inname, vooral in het eerste trimester, verhoogt de kans op een miskraam of een laag geboortegewicht.

Het College van Verloskundigen en Gynaecologen (ACOG – Engelse link) raadt aan de inname van cafeïne te beperken tot 200 mg per dag, dat is 1 a 2 kopjes.

De WHO (Engelse link) daarentegen stelt voor tijdens de zwangerschap tot 300 mg of 2 tot 3 kopjes cafeïne per dag in te nemen. Deze hoeveelheid omvat koffie, chocolade, thee en cola die cafeïne bevat.

Het is belangrijk te weten dat koffiegebruik tijdens de zwangerschap bepaalde veel voorkomende ongemakken van deze fase, zoals brandend maagzuur en slapeloosheid, kan accentueren.

4. Strenge diëten

Een evenwichtige voeding is van cruciaal belang voor het behoud van een goede gezondheid tijdens de zwangerschap. Dit is een stadium waarin de vraag naar calorieën en voedingsstoffen toeneemt om aan de behoeften van de moeder en de groeiende baby te voldoen.

Daarom moet je tijdens de zwangerschap strenge diëten vermijden. Het gebrek aan micro- en macronutriënten kan de baby predisponeren tot neurale buisdefecten (zoals spina bifida), een laag geboortegewicht, aangeboren misvormingen, miskramen en vroeggeboorte.

In het algemeen moet een zwangere vrouw ongeveer 2.500 calorieën per dag binnenkrijgen. Idealiter haalt ze die uit een voedingsrijk uitgebalanceerd dieet. Indien mogelijk moet een voedingsdeskundige het juiste dieet voorschrijven.

5. Naar een kuuroord of sauna gaan

Veel vrouwen zijn gewend naar kuuroorden of sauna’s te gaan om zich te ontspannen. Sommige van deze dingen moeten tijdens de zwangerschap echter beperkt worden.

Sauna’s hanteren hoge temperaturen (bijna 90ºC), die de lichaamstemperatuur van de zwangere vrouw tot boven de 38,3ºC kunnen doen stijgen. Temperaturen boven 38,3ºF (Engelse link) in het eerste trimester van de zwangerschap kunnen aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken.

Daarom kun je beter vermijden naar plaatsen te gaan met hoge temperaturen tijdens je zwangerschap, zoals sauna’s, bubbelbaden, of badkuipen. Je moet ook vermijden om in soortgelijke omstandigheden te sporten. Bijvoorbeeld in de zon in de zomer of in slecht geventileerde sportscholen.

Het is belangrijk dat je, voordat je aan een van deze activiteiten begint, ze met je arts bespreekt.

6. Intensieve lichaamsbeweging en zwangerschap

Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met de lichaamsbeweging die ze uitvoeren, en activiteiten vermijden die veel energie kosten of plotselinge bewegingen vereisen, zoals intensieve lichaamsbeweging.

High-impact activiteiten, zoals gewichtheffen, schudden, stuiteren en springen, zijn niet aan te bevelen. De druk in de buik en de spierinspanning die deze oefeningen veroorzaken kunnen het risico op miskramen en vroeggeboortes vergroten.

Zachtere oefeningen zoals wandelen, zwemmen of prenatale yoga zijn daarentegen zeer gunstig voor de gezondheid van de zwangere vrouw en voorkomen complicaties zoals zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes.

A pregnant woman swimming in a pool.

7. Niet voor jezelf zorgen op emotioneel gebied

Zwangerschap is een periode van veel emoties die voortdurend veranderen en waarin moederlijke hormonen aan de orde van de dag zijn. De ongemakken van deze fase, de onzekerheid rond de bevalling, en de angst voor de nieuwe rol die in het verschiet ligt, kunnen angst en stress bij de moeder veroorzaken.

Stress verhoogt het hormoon cortisol, dat een directe invloed heeft op het welzijn van de foetus en ook het risico op een miskraam verhoogt.

Ook verstoren prepartum stress en angst de afgifte van oxytocine. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van de samentrekkingen van de baarmoeder.

Het belang van het vermijden van bepaalde gewoonten tijdens de zwangerschap

De gevolgen van bepaalde gewoonten tijdens de zwangerschap zijn 100% te voorkomen. Daarom is het handhaven van een gezonde routine tijdens deze fase verplicht.

Het is belangrijk dat je hulp zoekt als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om te stoppen met roken of alcohol. De steun van je omgeving en je arts zijn van levensbelang tijdens de zwangerschap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.