Baby's verliezen gewicht na de geboorte: hoeveel en waarom?

Er zijn veel redenen voor dit gewichtsverlies en in de meeste gevallen is het normaal. Lees hier waarom dit gebeurt!
Baby's verliezen gewicht na de geboorte: hoeveel en waarom?

Laatste update: 19 augustus, 2021

Het is een bekend feit dat baby’s bij de geboorte gewicht verliezen. Concreet kan het gewicht van een baby in de eerste levensdagen aanzienlijk dalen. Het kan zelfs ongeveer twee weken duren voordat deze waarde volledig is hersteld en het echte groeiproces begint.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig en hoewel er enkele ziekten zijn die de groei kunnen vertragen, is dit in de overgrote meerderheid van de gevallen een natuurlijk fenomeen. Als je wilt weten waarom dit gebeurt en in welke mate dit jouw kind kan beïnvloeden, nodigen wij je uit om dit artikel te lezen!

Verliezen alle baby’s gewicht na de geboorte?

Over het algemeen is gewichtsverlies in de eerste levensdagen bijna een constante bij geëvalueerde baby’s. Dit kan variëren afhankelijk van verschillende persoonlijke en omgevingsfactoren. Een studie gepubliceerd in de Revista Chilena de Pediatría ( Chilean Journal of Pediatrics) in 2018 onthulde bijvoorbeeld dat er 48 uur na evaluatie een gemiddeld verlies van 6,85 % te zien was.

Pasgeboren baby op een weegschaal

Deze waarden kunnen echter veranderen. Meestal duurt zo’n situatie echter niet langer dan een paar dagen of hoogstens twee weken. Zelfs als er geen goed vastgesteld bereik is om een exacte waarde van gewichtsverlies als gevaarlijk te beschouwen, mag deze niet meer dan 10% van het geboortegewicht bedragen.

Redenen waarom baby’s gewicht verliezen na de geboorte

De overgang van in de baarmoeder naar de buitenomgeving lijkt misschien gemakkelijk, maar dat is het niet. De baby moet zich namelijk aanpassen aan plotselinge temperatuurschommelingen, zijn cardio-respiratoire systeem (Engelse link) verandert bijna volledig (inclusief enkele kleine anatomische veranderingen) en contact met andere levende wezens en voedselbronnen heeft zijn gevolgen.

Wat betreft het onderwerp van vandaag: het feit dat baby’s bij de geboorte gewicht verliezen is natuurlijk en kan worden verklaard door veel van de hierboven genoemde factoren. De herverdeling van vloeistoffen in het lichaam speelt een fundamentele rol, en dit is waar we het zo over zullen hebben.

Urinewegen

Wanneer de nieren en de rest van de urinewegen buiten de baarmoeder beginnen te functioneren, verliezen baby’s onvermijdelijk gewicht als gevolg van veranderingen in de verdeling van vloeistoffen in het lichaam. De baby was tijdens zijn ontwikkeling gewend aan het binnenkrijgen van vruchtwater (Engelse link). Daarom beïnvloedt deze verandering ook het patroon waarin spontaan urineren plaatsvindt.

In feite houdt de aanpassing die plaatsvindt na de geboorte een grote verandering in in de verdeling van lichaamswater die van invloed kan zijn op het gewicht. De jongste baby’s hebben een hogere verhouding van water tot lichaamsmassa, terwijl volwassenen deze verhouding geleidelijk verliezen.

Maagdarmstelsel

Dit gaat hand in hand met voeding en de blootstelling van het spijsverteringskanaal aan verschillende stoffen — die in de eerste levensdagen alleen uit moedermelk zouden moeten komen —. De daaropvolgende ontlasting kan ook gewichtsverlies bevorderen.

Meconium is de eerste ontlasting van een baby. Het heeft een zeer karakteristieke donkere kleur, evenals een nogal onaangename geur. Wist je dat de moeilijkheid om meconium te verdrijven verband houdt met ziekten zoals cystische fibrose? Fascinerend, niet?

Voeding, een van de redenen waarom baby’s na de geboorte gewicht verliezen

Moedermelk levert alle voedingsstoffen die pasgeborenen nodig hebben om goed te groeien, inclusief de ontwikkeling van hun immuunsysteem.

In de eerste paar dagen van het leven kan de hoeveelheid melk die door de moeder wordt geproduceerd echter iets minder zijn dan wat ze later zal produceren. Desondanks zijn er enkele manieren om de productie van moedermelk te verhogen.

Colostrum is het eerste type moedermelk van een moeder en heeft enkele verschillen in samenstelling met goed ontwikkelde melk. Na verloop van tijd zullen zowel de kwantiteit als de kwaliteit van deze stof een adequate gewichtstoename bij de zuigeling bevorderen.

Voeding is een van de redenen waarom baby's na de geboorte afvallen.

Wat eraan te doen?

Zoals je hebt kunnen lezen, is dit gewichtsverlies een natuurlijk fenomeen dat je niet al te veel zou moeten verontrusten. Het is echter belangrijk om tijdens de eerste paar dagen van het leven waakzaam te blijven. Besteed vooral aandacht aan het optreden van andere symptomen. Als je baby bijvoorbeeld moeite heeft met het zuigen van melk of een stoelgang heeft, is er waarschijnlijk nog een ander gezondheidsprobleem.

Het is niet aan te raden om je baby op elk moment te wegen, omdat dit je ongemak kan vergroten. Kijk maar eens goed naar het fysieke uiterlijk van je baby, maar ook naar zijn of haar gedrag. Als je de mogelijkheid hebt om je baby te wegen, kan het nuttig zijn om dit om de paar dagen te doen.

Als je een groot en langdurig verlies van gewicht opmerkt (in de buurt van de 10% die we aan het begin noemden), is het raadzaam om zo snel mogelijk je kinderarts of neonatoloog te raadplegen.

Wees voorzichtig, maar blijf kalm!

Ja, gewichtsverlies kan erg verontrustend zijn, vooral voor pasgeborenen. Het belangrijkste is echter om kalm te blijven, want in de overgrote meerderheid van de gevallen is het normaal. Als je een afwijking constateert en je denkt dat je beter om een professionele mening kunt vragen, raadpleeg dan je arts. Wellicht ook interessant voor jou

Gewicht verliezen door borstvoeding te geven – kan dat?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Gewicht verliezen door borstvoeding te geven – kan dat?

Studies tonen aan dat gewicht verliezen door borstvoeding te geven wel degelijk mogelijk is. Dit komt door de productie van moedermelk.  • Gallardo M, et al. Descenso de peso en recién nacidos a término en las primeras 48 horas post natales. Rev Chil Pediatr 2018;89(3).

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.