Bescherm je tijdens het herfstseizoen tegen verkoudheid

Is het mogelijk om verkoudheid en andere ziekten die met het herfstseizoen samenhangen te voorkomen? Gelukkig zijn er goede gewoonten die zowel kinderen als volwassenen in praktijk kunnen brengen om een goede gezondheid te behouden.
Bescherm je tijdens het herfstseizoen tegen verkoudheid

Laatste update: 23 oktober, 2019

Wanneer de zomer eindigt, dan is de temperatuurverandering behoorlijk merkbaar. De komst van het herfstseizoen betekent koude temperaturen en wind, die de neiging hebben om onze gezondheid te beïnvloeden. Hoesten en verkoudheden beginnen bijvoorbeeld overal op te duiken.

Zijn het echter echt de koude temperaturen die ons het risico laten lopen om ziek te worden? De waarheid is dat de lage temperaturen niet echt de schuldige zijn. Het is eerder de houding die we er tegenover aannemen. Lees verder om erachter te komen wat we bedoelen.

Waarom komen verkoudheden tijdens het herfstseizoen vaker voor?

Wanneer de kou komt, dan daalt de luchtvochtigheid in de omgeving en dit draagt bij aan de overdracht van virussen in de lucht. Aangezien mensen de neiging hebben om naar warmte te zoeken als het buiten koud is, zijn we geneigd meer tijd binnen door te brengen.

Deze agglomeratie maakt het gemakkelijker voor virussen om zich van de ene persoon op de andere te verspreiden.

Bovendien hebben koude temperaturen de neiging om onze neusholtes droger te maken. Onder deze omstandigheden is het veel gemakkelijker voor virussen om onze luchtwegen binnen te dringen. Om die reden hebben we de neiging om naar onze verkoudheidssymptomen te verwijzen als ‘gewone verkoudheid’.

Tegelijkertijd brengt koud weer onze afweer beneden een normaal niveau. In feite creëren koude temperaturen een aantal omstandigheden die de verspreiding van griepsymptomen bevorderen.

Een perspectief op een lage afweer

Sommige mensen geloven dat veranderingen in onze neusholtes te maken hebben met een daling van ons immuunsysteem als gevolg van de kou. Wanneer onze lichaamstemperatuur daalt, dan krimpen de bloedvaten in onze keel en neus.

Er wordt aangenomen dat de circulatie van witte bloedcellen in onze luchtwegen van deze bloedvaten afhankelijk is. Wanneer deze bloedvaten kleiner worden, dan zijn we in deze gebieden mogelijk minder beschermd. Dat betekent dat virussen en infecties ons lichaam gemakkelijker binnen kunnen dringen.

Als het gaat om warmere landen die slechts twee seizoenen hebben, dan gebeurt dit tijdens het regenseizoen. En net zoals bloedvaten in de kou inkrimpen, zorgt warmte ervoor dat ze verwijden. Het probleem is dat, aangezien het virus al in ons lichaam is binnengekomen, het zich reproduceert en ons beïnvloedt.

Helpt het nemen van vitamine C?

Jongen ligt ziek in bed

De waarheid is dat de wetenschap het verband tussen vitamine C en een verbeterde afweer nog moet bewijzen. Als het probleem al in je luchtwegen zit, dan zal vitamine C geen verschil voor je gezondheid maken.

In tegenstelling tot wat velen denken, helpt het drinken van veel water ook niet om de verspreiding van virussen te voorkomen. Het drinken van veel vloeistoffen als je al ziek bent, helpt het virus echter via je urine te verdrijven.

Een uitgebalanceerd dieet met vitamines en mineralen heeft wel een positieve invloed op het immuunsysteem. Het genezingsproces zorgt namelijk voor zichzelf. De meeste medicijnen helpen alleen om de gevolgen van symptomen te beheersen, maar helpen je niet echt om sneller te genezen.

Koude temperaturen creëren een aantal omstandigheden die de verspreiding van griepsymptomen bevorderen.

Maatregelen om de verspreiding van verkoudheid tijdens het herfstseizoen te voorkomen

Handen onder de kraan

Deze richtlijnen zijn zeer effectief bij het voorkomen van de verspreiding van hoest en verkoudheid tijdens het herfstseizoen:

  • Pak jezelf in voordat je naar buiten gaat: we weten al dat temperatuurveranderingen de invoer van virussen beïnvloeden. We moeten daarom logischerwijs warm blijven en onszelf beschermen.
  • Eet citrusvruchten: Citrusvruchten zijn ook een natuurlijke bron van vitamine C en andere mineralen. Hun rijkdom aan voedingsstoffen helpt ons immuunsysteem sterk te houden.
  • Was je handen en gezicht voortdurend: onze handen zijn een transportmiddel voor virussen en bacteriën. Als je een leuning of deurklink aanraakt die een zieke ook heeft aangeraakt en vervolgens je gezicht of mond aanraakt, dan loop je de ziektekiemen op.
  • Ventileer je huis- en werkruimte: zowel thuis als op je werk is het belangrijk om de ramen te openen. Luchtcirculatie zorgt voor frisse lucht op afgesloten plaatsen, waardoor de groei van bacteriën wordt voorkomen.

Andere tips om jezelf tijdens het herfstseizoen te beschermen

Tijdens koude en regenachtige dagen moeten de maatregelen die je neemt om jezelf en je kinderen te beschermen strenger zijn. Het begint allemaal met een gezonde levensstijl, vergezeld van goede eetgewoonten.

Tijdens de herfstmaanden kunnen de meest eenvoudige gewoonten helpen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om elke nacht minstens 8 uur rust te krijgen. Overbelasting van je lichaam of stem kan het binnendringen van virussen vergemakkelijken en hoesten en verkoudheid veroorzaken.

Het is ook een goed idee om je lakens vaak te verwisselen en kleding te wassen die je gebruikt om naar buiten te gaan. Jouw missie is om alles te desinfecteren en te voorkomen dat micro-organismen zich gemakkelijk kunnen reproduceren. Je huis schoonhouden is de sleutel.

Zelfs als je al deze dingen doet, loop je op een gegeven moment nog steeds de kans om een verkoudheid te krijgen. Het goede is dat je al weet wat zich achter hoest en verkoudheid verstopt. Vanaf nu kun je jezelf tijdens het herfstseizoen beter tegen een verkoudheid beschermen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.