7 tips voor het wassen van babykleding

In dit artikel zullen we kijken naar de beste manieren om de kleding van je baby te wassen. Het doel van deze tips is om voor de gevoelige huid van je kleintje te zorgen.
7 tips voor het wassen van babykleding

Laatste update: 29 september, 2018

Als het gaat om het wassen van babykleding, dan is het het beste om aan het zekere voor het onzekere te nemen en het beste advies in gedachten te houden.

Baby’s hebben een gevoelige huid, die slecht kan reageren op wasmiddelen die kleur, geurstoffen, tinten of kleurstoffen bevatten. Sommige kleintjes kunnen een allergische reactie op bepaalde wasmiddelen hebben.

Als je je zorgen maakt over de huid van je baby, dan is er meer om in gedachten te houden.

Als je massaal geproduceerde babykleding koopt, vooral goedkope, dan kun je je kleintje blootstellen aan mogelijk schadelijke chemicaliën. Deze kunnen leiden tot allergische reacties of dermatitis.

7 tips voor het wassen van babykleding

Hieronder vind je zeven tips om in gedachten te houden bij het wassen van babykleding:

1. Was babykleding voor gebruik

De eerste tip en een heel belangrijke, is om nieuwe babykleding altijd te wassen voordat je het je kind aantrekt.

Tenzij je biologisch katoen koopt, dan kan de nieuwe kleding van je baby sporen van schadelijke chemicaliën bevatten. En een wasbeurt zal helpen deze kwijt te raken.

Het wassen van babykleding voordat je baby het de eerste keer draagt. Dit helpt de gevoelige huid van je baby te beschermen en comfortabel te houden.

Andere items die direct in contact komen met de huid van je baby, zoals lakens of dekbedjes, moeten ook vóór gebruik worden gewassen.

2. Neutraal wasmiddel alleen voor baby’s

We raden aan een mild, milieuvriendelijk wasmiddel te gebruiken. Op deze manier kan je er zeker van zijn dat je de kleding van je baby niet vervuilt met onnodige synthetische toevoegingen.

De meeste grote wasmiddelenmerken hebben een productlijn speciaal voor baby’s, die over het algemeen worden bestempeld als geschikt voor de gevoelige huid.

Het product dat je gebruikt, moet vrij zijn van kleur, kleurstoffen, parfum of geur. Dit vermindert het risico op een allergische reactie.

Baby in roze slaapt

3. Blijf uit de buurt van gewone wasverzachter

Vermijd gewone wasverzachter voor het wassen van babykleding. Het is altijd een goed idee om het aantal potentieel irriterende chemicaliën waaraan je kind wordt blootgesteld te beperken.

Gevallen van kinderdermatitis nemen toe en de beste manier om het risico te verkleinen is om weg te blijven van elk product dat niet noodzakelijk is.

“Babykleding en andere items die direct in contact komen met de huid van je baby, zoals lakens of dekbedjes, moeten ook vóór gebruik worden gewassen.”

4. Lees altijd het etiket

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om bij het wassen van babykleding op het etiket te letten. Volg naast de wasinstructies de instructies om het kledingstuk te drogen zonder het te beschadigen.

Zoals bij elk ander kledingstuk, zal het etiket je vertellen hoe je je babykleding er op zijn best uit kunt laten zien.

5. Gebruik wasverzachter

Zachte stof is beter voor de gevoelige huid. Een wasverzachter ontspant de vezels in de stoffen. En houdt de kleding en het beddengoed van je baby zacht.

Zoek naar een product dat geschikt is voor de gevoelige huid, met een hypo-allergene formule en zonder toegevoegde geur. Lees echter altijd de verpakking en het kledinglabel voor instructies.

6. Was katoenen luiers afzonderlijk

Het wassen van katoenen luiers kan echter een gecompliceerde zaak zijn. Om te voorkomen dat kiemen zich verspreiden, moet je natte, vuile katoenen luiers uit elkaar houden. Meng ze dus niet met andere kleding in de wasmachine.

Over het algemeen is een onderdompeling in koud water gevolgd door een warm wasprogramma voldoende om de klus te klaren. Als de luiers nog steeds vies ruiken, was ze dan opnieuw.

Waslijn met babykleding en beertje

7. Sorteer de kleding van je baby

Dit is een laatste tip voor het wassen van babykleding. Het wasgoed van je kind scheiden, zodat het wit en de donkere kleuren van elkaar gescheiden blijven. Het apart houden van vlamvertragende kleding helpt de speciale coating te behouden die deze kleding bestand maakt tegen vuur.

Sorteer als het nodig is kleding die op een lagere temperatuur of op een zacht wasprogramma gewassen moet worden in een aparte stapel wasgoed.

Over het algemeen worden babykleertjes niet te vies. Je kunt het met de hand wassen of een wasmachine gebruiken. Als je geen milieuvriendelijk wasmiddel gebruikt, is elk product dat gemaakt is voor een gevoelige huid geschikt.

We hopen dat deze lijst met 7 tips voor het wassen van babykleding nuttig zal zijn. Houd ze dus in gedachten om je volgende lading wasgoed iets gemakkelijker te maken! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.