10 huidaandoeningen door auto-immuunziekten
De huid is het grootste orgaan van het lichaam en fungeert als een beschermende barrière tegen de externe omgeving. In bepaalde gevallen kan het immuunsysteem echter een overactieve reactie veroorzaken en zich richten op de lichaamseigen weefsels. Deze aandoeningen, die bekend staan als auto-immuunziekten, kunnen verschillende organen aantasten, waaronder de huid.
In dit artikel vertellen we je over enkele van de meest voorkomende auto-immuunziekten van de huid en hun behandelingen. Blijf tot het einde lezen om meer te weten te komen.
Huidaandoeningen geassocieerd met auto-immuunziekten
Auto-immuunziekten van de huid kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, van uitslag en blaren tot pigmentatieveranderingen en verharding van de huid. Deze aandoeningen kunnen veel ongemak veroorzaken en de kwaliteit van leven aantasten. Hieronder lees je meer over de tien meest voorkomende.
1. Systemische Lupus Erythematosus (SLE)
SLE is een chronische auto-immuunziekte die verschillende lichaamssystemen kan aantasten, waaronder de huid. Het is zelfs mogelijk om een uitslag in de vorm van een vlindervleugel in het gezicht te krijgen.
Huidlaesies kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen en verergeren bij blootstelling aan de zon. Daarom is het belangrijk om jezelf te beschermen door het dragen van een breedspectrum zonnebrandcrème en beschermende kleding.
Behandelingen kunnen bestaan uit topische of orale corticosteroïden om de ontsteking te verminderen en de huidsymptomen te verlichten. Immunosuppressiva kunnen ook geïndiceerd zijn om de overmatige immuunreactie onder controle te houden.
2. Dermatomyositis
Dermatomyositis is een auto-immuunziekte die ontsteking van de spieren en de huid veroorzaakt. Huidsymptomen zijn onder andere rode of paarse uitslag op de wangen, schouders en borststreek.
Spierzwakte kan ook worden gezien. Orale of injecteerbare corticosteroïden worden vaak gebruikt om de ontsteking te verminderen en de huidsymptomen te verbeteren. In sommige gevallen zijn aanvullende immunosuppressiva geïndiceerd om de auto-immuunreactie onder controle te houden.
3. Sclerodermie
Sclerodermie is een auto-immuunziekte die verharding en verdikking van de huid veroorzaakt. Er kunnen ook harde plekken op het huidoppervlak ontstaan die de handen, het gezicht en andere lichaamsdelen kunnen aantasten. Ze kunnen ook een droge, jeukende huid veroorzaken.
De U.S. National Library of Medicine (Engelse link) merkt op dat er geen genezing mogelijk is, maar dat er wel medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de symptomen onder controle te houden en complicaties te voorkomen. Crèmes en zalven die de droge huid helpen hydrateren en jeuk verlichten zijn nuttig. Ook het beheersen van de lichaamstemperatuur en het vermijden van koude temperaturen worden aanbevolen om cutane vaatvernauwing te voorkomen.
4. Pemphigus vulgaris
Pemphigus vulgaris is een auto-immuunziekte die pijnlijke blaren op de huid en slijmvliezen veroorzaakt. Deze kunnen gemakkelijk opengaan.
Patiënten met pemphigus vulgaris hebben een intensieve medische behandeling nodig waarbij corticosteroïden en andere immunosuppressieve medicijnen worden gebruikt. Er kunnen ook antibiotica worden voorgeschreven om infecties in de blaren te voorkomen. Daarom zijn blaarverzorging en nauwgezette follow-up door de arts van cruciaal belang.
5. Psoriasis
Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Indian Dermatology Online Journal (Engelse link) is psoriasis een van de chronische auto-immuunziekten die de huid aantast. Het wordt gekenmerkt door rode, ontstoken, zilverachtige en schilferige plekken op het huidoppervlak.
Deze plekken kunnen jeuken en ongemak veroorzaken voor patiënten. In deze gevallen kunnen behandelingen bestaan uit topische corticosteroïden, fototherapie, orale of injecteerbare medicijnen en gerichte therapieën.
Daarnaast is het belangrijk om de huid gehydrateerd te houden en bekende triggers, zoals stress en bepaald voedsel, te vermijden.
6. Vitiligo
Vitiligo is een vrij veel voorkomende huidziekte van auto-immuun oorsprong waarbij pigmentcellen in de huid worden aangevallen door het immuunsysteem. Dit resulteert in het verlies van pigment en het verschijnen van witte vlekken.
Deze aandoening kan elk deel van het lichaam aantasten en een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit van de patiënt door verlegenheid en het verhoogde risico op zonnebrand. De behandeling kan bestaan uit topische steroïde crèmes of zalven, ultraviolette lichttherapie (PUVA) en immunomodulerende medicijnen.
7. Dermatitis herpetiformis
Dermatitis herpetiformis is een huidaandoening die gerelateerd is aan coeliakie, een auto-immuunziekte die wordt uitgelokt door gluten. Het wordt gekenmerkt door blaren en zeer jeukende huidlaesies, die meestal verschijnen op knieën, ellebogen en billen.
De belangrijkste behandeling bestaat uit een glutenvrij dieet (Engelse link) om de onderliggende coeliakie onder controle te krijgen. Er kunnen ook lokale of systemische medicijnen worden voorgeschreven om de huidsymptomen te verlichten.
Een artikel gepubliceerd in het American Journal of Clinical Dermatology (Engelse link) raadt aan om gluten in het dieet te vermijden om deze ziekte te voorkomen en om de etiketten van voedingsmiddelen zorgvuldig te lezen.
8. Lichen planus
Lichen planus is een auto-immuunziekte die de huid, slijmvliezen en soms de nagels aantast. Het verschijnt in de vorm van kleine, platte, rode of paarsachtige bultjes op de huid, die jeuk en ongemak kunnen veroorzaken.
Het kan vanzelf verdwijnen of lang aanhouden. In deze gevallen worden vaak topische of orale corticosteroïden gebruikt om de ontsteking te verminderen en de symptomen te verlichten. Daarnaast is het belangrijk om stress te vermijden en antihistaminica te nemen om de jeuk onder controle te houden.
9. Het syndroom van Sjogren
Het syndroom van Sjogren is een auto-immuunziekte die de exocriene klieren aantast, zoals de speekselklieren en de lacrimale klieren. Een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Klinische en Experimentele Geneeskunde (Engelse link) wordt beschreven dat je een droge huid kunt krijgen en een karakteristieke huiduitslag kunt ontwikkelen die patchy erytheem wordt genoemd.
De behandeling richt zich op het verlichten van de symptomen, zoals een droge huid, met vochtinbrengende crèmes en oogsmeermiddelen. Medicijnen om de speeksel- en traanproductie te stimuleren kunnen geïndiceerd zijn.
10. Trombotische trombocytopenische purpura (TTP)
TTP is een zeldzame maar ernstige auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door bloedstolsels in kleine bloedvaten door het hele lichaam.
Deze stolsels kunnen de huid aantasten en rode of paarse vlekken veroorzaken, evenals blaren of zweren. De behandeling bestaat meestal uit plasmavervangingstherapie en bloedplaatjestransfusies. Daarnaast kan het gebruik van immunosuppressiva de auto-immuunreactie verminderen.
Auto-immuunziekten van de huid en overleg
Het is belangrijk om de juiste medische zorg te zoeken voor een nauwkeurige diagnose en behandeling als een auto-immuunziekte van de huid wordt vermoed. Behandelingen en aanbevelingen kunnen daarom variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de reactie van de individuele patiënt.
Een allesomvattende aanpak waarbij dermatologen en andere specialisten betrokken zijn, kan helpen om de symptomen te verbeteren en de juiste behandeling te bieden aan mensen met deze auto-immuun huidaandoeningen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.