Zonnebrand bij baby's en kinderen: wat je moet weten

Zonnebrand bij baby's en kinderen kan hen vatbaar maken voor kwaadaardige letsels in de toekomst. Daarom is het essentieel om zonnebrand te vermijden.
Zonnebrand bij baby's en kinderen: wat je moet weten
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 24 augustus, 2023

Zonnebrand bij baby’s en kinderen kan zich in de toekomst uiten in huidlaesies. Daarom is preventie van schade door ultraviolette stralen vanaf jonge leeftijd essentieel. Van het gebruik van adequate zonnebrandcrème tot geschikte kleding, het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen.

Soorten zonnebrand

Zonnebrand bij baby’s en kinderen wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan ultraviolette stralen zonder goede bescherming. Daarom is de grootste risicofactor de hoeveelheid tijd van blootstelling aan de zon, niet de intensiteit.

Milde zonnebrand

Milde zonnebrand veroorzaakt meestal tederheid en roodheid op de getroffen plekken. Na blootstelling aan de zon kan het huidoppervlak al na 30 minuten rood worden en vervolgens enkele weken blijven schilferen en jeuken.

Ernstige zonnebrand

Ernstigere zonnebrand leidt tot blaarvorming. Bovendien is er een grotere intensiteit van pijn en ongemak. Enkele van de symptomen zijn de volgende:

  • Zwakte.
  • Rillingen.
  • Misselijkheid.
  • Koorts.
  • Braken.

Zonvergiftiging is ook een extreme uiting van UV-schade. Het wordt gekenmerkt door een gezwollen of rode huid, lusteloosheid, ademhaling die sneller is dan normaal, en prikkelbaarheid.

Zonnebrand bij baby's en kinderen
Zonnebrand kan in minder dan 15 minuten optreden. De schade kan echter na enkele uren duidelijk worden.

Stappen om zonnebrand bij baby’s en kinderen te voorkomen

Het voorkomen van zonnebrand bij baby’s en kinderen is eenvoudig en gemakkelijk. Het aanbrengen van een breedspectrum zonnebrandcrème met SPF moet minstens 30 minuten voor blootstelling aan de zon gebeuren en daarna om de 2 uur. Het is altijd het beste om een zonnebrandcrème te kiezen die waterbestendig is en in een formulering die gemakkelijk op kinderen is aan te brengen, zoals een spray of crème.

Er zijn aanvullende beschermende barrièremethoden zoals kleding met UPF (ultraviolette beschermingsfactor). Volgens studies gepubliceerd (Engelse link) door het Journal of Cutaneous Medicine and Surgery hangt de UPF van een stof af van het vezelgehalte, het weefsel en de kleur van de stof.

Probeer directe blootstelling aan de zon te vermijden tussen de meest schadelijke tijden, van 10 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags. Kinderen jonger dan 6 maanden mogen vanwege hun gevoelige huid echter niet (Engelse link) rechtstreeks aan de zon worden blootgesteld. Bovendien wordt het gebruik van zonnebrandcrème afgeraden voor pasgeborenen. Gebruik liever fysieke methoden of babyvriendelijke producten.

Behandeling van zonnebrand

In de meeste gevallen lost zonnebrand bij baby’s en kinderen vanzelf op, zonder dat er ingegrepen hoeft te worden. Bovendien is het belangrijk in gedachten te houden dat de beste manier om de symptomen te verlichten is om zonnebrand in de eerste plaats te vermijden. Wel kunnen bepaalde aanbevelingen (Engelse link) van de American Academy of Dermatology Association worden opgevolgd:

  • Drink veel water om uitdroging te voorkomen.
  • Koude colloïdale havermoutbaden kunnen helpen de huid te verzachten bij milde verbranding.
  • Gels of crèmes met aloëvera verzachten het branden.

Zonnebrand kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon. Bovendien moeten blaren niet worden dichtgeknepen, maar hun fysiologische loop laten gaan. Bij baby’s of kinderen kan een vochtinbrengende lotion worden gebruikt om de roodheid en de plaatselijke temperatuur te verzachten. In feite is calamine een zeer effectief bestanddeel dat in dermatologische producten voorkomt.

Een moeder smeert haar kind in met zonnebrandcrème
Kinderen met een lichte huid en haar zijn kwetsbaarder voor schadelijke ultraviolette straling, omdat ze minder melanine hebben, een natuurlijk en beschermend pigment.

Zonnebrand en huidkanker

De toename van het aantal zonnebrandgevallen bij een kind houdt rechtstreeks verband met het risico op huidkanker. Het zijn zelfs de meest voorkomende tumoren en de laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal gevallen.

Zonnebrand bij baby’s en kinderen kan vervelend en pijnlijk zijn, maar ook zorgen baren doordat het levenslange risico op het ontwikkelen van melanoom toeneemt.

Preventie

Het spreekt vanzelf dat preventie het beste medicijn is. Daarom is het raadzaam om vanaf jonge leeftijd zonnebrandcrème van 50 of hoger te gebruiken die een breedspectrum bescherming biedt.

Zonnebrandcrème moet na twee uur of na in de zee of het zwembad te zijn geweest opnieuw worden aangebracht. Daarnaast zijn fysieke beschermingsmethoden zoals het gebruik van een zonnebril, een hoed of kleding met een ultravioletbeschermingsfactor van groot belang.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.