Het gouden uur bij premature baby's

Aandacht voor premature baby's tijdens het gouden uur is van vitaal belang om een organisch evenwicht te genereren en complicaties te voorkomen.
Het gouden uur bij premature baby's
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 24 april, 2023

De geboorte van een kind wordt gevolgd door een tijd van aanpassing aan de extra-uteriene omgeving. Dus sommige baby’s hebben hulp nodig om deze overgang te overwinnen. Ontdek wat het gouden uur is bij premature baby’s – een cruciale tijd voor kleintjes die voortijdig geboren zijn.

Het gouden uur verwijst naar de eerste 60 minuten van het leven van een kind buiten de baarmoeder. In het geval van prematuren stelt men een specifiek medisch protocol in werking om eventuele complicaties te beperken. Zoals het oude gezegde luidt, “het kan iedereen overkomen”, dus deze informatie kan je helpen om gemoedsrust te hebben voor het geval je baby toevallig te vroeg komt.

Hoe help je je premature baby tijdens het gouden uur?

Zonder in detail te treden, kunnen we zeggen dat premature baby’s baby’s zijn die geboren worden vóór de normale termijn van de zwangerschap. Men schat dat 8 op de 1000 baby’s geboren worden vóór 37 weken zwangerschap.

Hoewel er verschillende gradaties zijn, beschouwt men ze allemaal als kwetsbare patiënten. Ze hebben namelijk organische onrijpheid en beperkte aanpassingsmechanismen. Door deze omstandigheden zijn ze vatbaarder voor het ontwikkelen van ernstige ziekten die langetermijneffecten kunnen hebben.

Er zijn verschillen tussen te vroeg geboren pasgeborenen, afhankelijk van de duur van de zwangerschap: geboren worden met 27 weken zwangerschap is niet hetzelfde als geboren worden met 34 weken, en dit conditioneert verschillende graden van rijpheid en ziekte.
– UNICEF –

Het gouden uur bij premature baby's
In het geval van vroeggeboorte voeren professionals een protocol uit om de gezondheid van de baby te garanderen. Daartoe controleren ze onder andere de temperatuur, de bloedglucosespiegel en verlenen ze cardiorespiratoire hulp.

Medische zorg voor premature baby’s

Prematuriteit is niet synoniem met problemen of ziekten als de juiste ingrepen (Engelse link) op het juiste moment worden gedaan. Daarover gaat het gouden uur, waarin de professionals van het zorgteam een protocol volgen met als doel complicaties te voorkomen. Dit omvat het volgende:

  • De temperatuur van de baby op peil houden.
  • Controle van de bloedsuikerspiegel.
  • Cardiorespiratoire ondersteuning bieden.
  • Vroege voeding geven.
  • Behandelen om infecties te voorkomen.

Wat is de rol van ouders in dit gouden uur?

Recht 3 – De pasgeborene heeft recht op zorg die is afgestemd op zijn behoeften, rekening houdend met de weken van zijn zwangerschap, geboortegewicht en individuele kenmerken, met het oog op zijn toekomst.
– Rechten van te vroeg geboren kinderen, UNICEF –

Deze 60 fundamentele minuten voor het leven van de te vroeg geboren baby zijn intens wat betreft medische activiteit en professionele zorg, maar ook de deelname van de ouders is fundamenteel. Volgens Dr. Gustavo Goldsmit (Spaanse link), hoofd van de Neonatale Intensive Care Unit van het Garrahan Ziekenhuis in Buenos Aires, Argentinië, “maken de ouders ook deel uit van ons team, en met hun deelname is het herstel van de baby waarschijnlijker”.

De interventie van de moeder

De eerste interventie van de moeder in het gouden uur is wanneer ze contact maakt met de huid van haar baby. Deze actie stimuleert de productie van moedermelk, en helpt de temperatuur van de pasgeborene en ook zijn vitale parameters te stabiliseren.

Zelfs als de baby geen borstvoeding kan krijgen, raden artsen aan dat moeders het gezicht van hun baby insmeren met moedermelk, omdat de huid de voedingsstoffen kan opnemen.

Een pasgeboren baby ligt op de borst van mama
Pasgeborenen zijn in staat de geur en hartslag van hun moeder te herkennen, dus huid-op-huid contact is essentieel, vooral voor premature baby’s.

Huid-op-huid contact is essentieel tijdens het gouden uur van premature baby’s

Zoveel mogelijk en afhankelijk van hun gezondheidstoestand is het belangrijk dat de baby in dit eerste uur van zijn leven contact heeft met zijn moeder. De huid-op-huid techniek (vroeg huid-op-huid contact) is vooral effectief in de eerste uren na de geboorte.

Alle medische procedures die bij de premature baby worden uitgevoerd zijn noodzakelijke handelingen, maar het merkwaardige is dat ze repliceren wat direct huid-op-huidcontact van nature doet:

  • Stabiliseert de ademhaling.
  • Vermindert cortisol en houdt de baby rustig.
  • Stabiliseert bloedglucose en bloeddruk.
  • Brengt de temperatuur in evenwicht en vermindert de kans op onderkoeling.
  • Stimuleert het begin van moedermelkvoeding.

Ook andere voordelen worden onderzocht, zoals een zekere vermindering van ziekenhuisinfecties en ademhalingsziekten. Anderzijds stimuleert huid-op-huidcontact tijdens het gouden uur het zogenaamde ‘hechtingshormoon‘, oxytocine, dat de band tussen baby en moeder versterkt. Daarnaast kan contact met de huid van de vaders ook nuttig zijn.

Het gouden uur bij premature baby’s: weet kalm te zijn

Alle geboorten gaan gepaard met een grote verandering voor zuigelingen, maar dit geldt vooral in het geval van premature baby’s. Daarom is de speciale zorg die we je zojuist hebben uitgelegd heel belangrijk.

Meestal zijn vroeggeboortes spontaan en kunnen ze elke zwangere vrouw dus overkomen. In die zin is het goed voor je om te weten wat er kan gebeuren en wat er allemaal gebeurt in het gouden uur.

Op dit moment is communicatie met de artsen essentieel voor je om vertrouwen, zekerheid en gemoedsrust te hebben. Houd in gedachten dat de juiste behandeling in het gouden uur bij premature baby’s van invloed zal zijn op de normale ontwikkeling van de kleine en de rest van hun leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.