De kleur van moedermelk: wat je moet weten

In het artikel van vandaag wordt duidelijk waarom de kleuren van moedermelk variëren en wanneer het nodig is een deskundige te raadplegen.
De kleur van moedermelk: wat je moet weten
Silvia Zaragoza

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Silvia Zaragoza.

Laatste update: 22 december, 2022

Is het je ooit opgevallen dat de kleur van moedermelk kan variëren? Normaal gesproken varieert dit fysiologisch in de loop van de tijd en hangt het af van het gehalte aan voedingsstoffen.

Maar andere keren kan het veranderen door een infectie of het innemen van medicijnen. Het kan zelfs veranderen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Hieronder gaan we de betekenis van elke kleur uitleggen en wanneer je een deskundige moet raadplegen. Het goede nieuws is dat je het overgrote deel van de tijd je baby zonder problemen borstvoeding kunt blijven geven.

Veranderingen in de moedermelk met de tijd

De kleur van moedermelk

Het eerste dat je moet weten is dat er 3 soorten moedermelk zijn. Ze variëren wat betreft de concentratie van water, vet, koolhydraten, eiwitten en antilichamen. Naarmate de baby groeit, wordt ook deze inhoud veranderd om aan de groeiende behoeften te voldoen.

De melk van de eerste 5 dagen staat bekend als colostrum. Dit is meestal geel van kleur, door de grote hoeveelheid vet en bèta-caroteen. Bovendien bevat het bijna geen lactose. Het levert antilichamen die de pasgeborene tegen infecties beschermen en vergemakkelijkt ook het uitdrijven van meconium.

Vanaf de vijfde dag en tot de volgende 2 à 3 weken wordt overgangsmelk uitgescheiden. Als je ernaar kijkt is de tint witter, hoewel het ook een bron van vet en vitaminen is.

Na die tijd wordt de melk als rijp beschouwd en verandert haar tint, afhankelijk van het vetgehalte, gedurende de voedingen van de dag.

Houd er rekening mee dat je melk een blauwachtige tint kan krijgen als je het laat rusten of  in de koelkast koelt als je het afkolft. Dit gebeurt door de scheiding van water en de rest van de bestanddelen. Het is dus het beste om het goed te mengen voor je het aan je kleintje aanbiedt.

Hoe beïnvloedt voeding de kleur van moedermelk?

Sommige voedingsmiddelen bevatten pigmenten die in staat zijn lichaamsvloeistoffen, zoals moedermelk, te kleuren.

Zonder twijfel is het meest bekende dat van spinazie en andere groene bladgroenten, chlorofyl genaamd. Dit bestanddeel is ook aanwezig in sommige algen (Engelse link), zoals chlorella en spirulina.

Een andere mogelijkheid is dat melk een oranje kleur krijgt, veroorzaakt door een hoge moederlijke consumptie van wortelen en pompoenen. Hetzelfde kan ook gelden voor andere rode en gele groenten, zoals paprika’s en tomaten. Het pigment dat ze bevatten, caroteen genaamd, is goed oplosbaar in vet, waardoor het een van de belangrijkste voedingsstoffen in moedermelk is.

Ook bieten en sommige frisdranken kunnen de kleur van de moedermelk veranderen in een meer rozige tint.

Andere oorzaken die de kleur van moedermelk beïnvloeden

Tegelijkertijd krijgen sommige vrouwen last van het roestige pijpsyndroom (Engelse link), een klinische aandoening die gekenmerkt wordt door het scheuren van de bloedvaten die de melkboezems omringen.

Dit gebeurt vóór de bevalling en geeft een voorbijgaande bruine tint in de melk. I n de loop van de eerste week verdwijnt dit. Het is belangrijk op te merken dat het inslikken van bloed van de moeder geen gevaar oplevert voor het kind.

Een andere reden waardoor melk rood of bruin wordt is een infectie in de borsten (mastitis) en scheurtjes in de tepels.

Ook geeft de consumptie van clofazimine hetzelfde effect, zoals blijkt uit een artikel in Medicijnen voor borstvoeding (Engelse link). Minocycline daarentegen kan voor zwarte melk zorgen. IJzersupplementen geven de melk een meer groenige tint.

Een vrouw heeft een pijnlijke borst

Raadpleeg een deskundige als de kleurverandering aanhoudt!

Zoals we al zeiden, kan de kleur van moedermelk in bepaalde situaties variëren.

Als de oorzaak de consumptie van bepaald voedsel is, verminder dat dan gewoon en wacht een paar dagen. Echter, als deze afwijkende kleur blijft, raadpleeg dan je arts die de oorzaak kan analyseren en je een oplossing kan geven.

Bedenk dat je in het algemeen borstvoeding kunt blijven geven ondanks veranderingen in het uiterlijk van de melk, want die trekken meestal spontaan weer weg.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andreas, N J; Kampmann, B; Mehring Le-Doare, K (2015) Human breast milk: A review of composition and bioactivity. Early Hum Dev, 91(11): 629-35. 
  • Borràs Novell, C; Balcells Esponera, C; Aldecoa-Bilbao, V; Rodríguez-Miguélez, JM; Herranz Barbero, A (2020) Breast milk with unusual colour. Med Clin, 154(6): 242.
  • Naor, N; Fridman, E; Kouadio, F; Merlob, P; Linder, N (2019) Green Breast Milk Following Ingestion of Blue-Green Algae: A Case Report. Breastfeed Med, 14(3): 203-4. 
  • Anderson, P O (2018) Inusual milk colours. Breastfeed Med, 13(3): 172-3.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.