Wat is boosheid tijdens sport en hoe beïnvloedt het kinderen

In het volgende artikel leren we je alles over sportwoede, een van de emoties die atleten van alle leeftijden het meest ervaren.
Wat is boosheid tijdens sport en hoe beïnvloedt het kinderen
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je wel eens van boosheid tijdens sport gehoord? Denk je dat je kinderen het ooit gevoeld hebben? Het is mogelijk, want alle emoties maken deel uit van de menselijke natuur en geen mens is er vreemd aan. Veel minder kinderen.

Als moeder moet je begrijpen dat je kinderen in hun hele leven allerlei emoties en gewaarwordingen moeten ervaren. Hen alleen tot geluk beperken kan heel averechts werken.

Daarom willen we je uitleggen hoe je die episodes van boosheid tijdens sport kunt hanteren, zodat je je kind zo goed mogelijk kunt begeleiden.

Wat is boosheid?

Over het algemeen is boosheid een van de meest voorkomende gevoelens bij mensen. Het is een primaire emotie, die opkomt als we er niet in slagen onze doelen te bereiken. Het uit zich meestal in prikkelbaarheid of onverschilligheid tegenover mensen in de omgeving.

Veel omstandigheden kunnen boosheid opwekken, zelfs de meest eenvoudige zaken in het leven, want ieder mens heeft een andere drempel voor zijn emoties.

Dit geldt dan weer zowel voor volwassenen als voor kinderen. Het is belangrijk om kinderen te leren gevoelens van kinds af aan te herkennen.

Boosheid tijdens sport bij kinderen

Wat is boosheid tijdens sport en hoe beïnvloedt het kinderen

Boosheid verschijnt in elke context van het leven van een kind: bij dagelijkse activiteiten thuis, op school, of bijvoorbeeld op de sportschool.

Het sportveld is een omgeving die bevorderlijk is voor boosheid en frustraties, want daarin staan we voortdurend voor uitdagingen en de mogelijkheid te verliezen of te falen.

Bij kinderen is boosheid tijdens sport niet veel anders dan bij volwassenen. Kinderen begrijpen echter misschien niet helemaal met welk soort gevoel ze te maken hebben.

Ongeacht de sportdiscipline is boosheid aan de orde van de dag. De eerste paar keer kan deze emotie voortkomen uit traumatische gebeurtenissen waar het kind niet mee om kon gaan. Maar met het verstrijken van de tijd en de juiste begeleiding kunnen ze die beheersen.

Heeft boosheid invloed op kinderen?

Een verlangen naar vernietiging gaat vaak gepaard met episodes van boosheid en is vaak de oorzaak van ruzies of vechtpartijen.

Boosheid tijdens sporten heeft zeker invloed op kinderen, in meer of mindere mate. Verbale of fysieke mishandelingen, zowel naar zichzelf als naar leeftijdgenoten, zijn daar een perfect voorbeeld van.

Behalve dat ze geweld motiveren, heeft boosheid tijdens de sport ook invloed op de sportprestaties. Ze leidt ertoe dat kinderen zich moeilijk kunnen concentreren en de gewenste richting in de sport kwijtraken.

Ouders en boosheid tijdens sporten

In de meeste gevallen zijn ouders de hoofdschuldigen voor het woede- wanbeleid van hun kinderen. Vaak gaat het om overbezorgde ouders, die er alles aan doen om hun kinderen in een wereld van geluk en comfort te laten leven.

We raden je aan geen beschermende luchtbel in het leven van je kinderen te scheppen, want als die barst, kan hij heel gevaarlijk zijn.

Probeer je kinderen in plaats daarvan te begeleiden, zodat ze hun emoties leren herkennen, accepteren en uiten. En wat boosheid en woede betreft, kijk naar wat het triggert en welke middelen ze hebben om ermee om te gaan.

Volgens een studie (Spaanse link) gepubliceerd in het European Scientific Journal manifesteren kinderen woede door prikkelbaarheid en agressieve reacties. Via deze gedragingen kun je hun boosheid dus gemakkelijker herkennen.

Een goede manier om kinderen te begeleiden is om dit soort episodes aan te moedigen in de context van het gezin. Maak gebruik van een gecontroleerde omgeving en leer je kinderen hun eigen grenzen te herkennen en een manier te vinden om hun emoties op een gezonde manier te kanaliseren om tot rust te komen.

Met het verstrijken van de tijd zullen je kleintjes in staat zijn dit leren over te brengen naar de sportomgeving. Je moet niet vergeten dat het hard en intens werk is, waarbij je geduld op de proef gesteld zal worden.

Boosheid tijdens sport, iets waar je je voordeel mee moet doen

Ongeacht de soort emotie die kinderen ervaren, is het een vergissing ze in het begin als goed of slecht te bestempelen. Emoties bestaan om geleefd te worden en elk ervan heeft een geldige betekenis.

Wat sportwoede betreft, maken veel atleten er meestal gebruik van als een motiverende prikkel om hun atletische prestaties te verbeteren.

Volgens een studie over gevechtssporten (Spaanse link) is sportwoede een fundamenteel bestanddeel binnen de praktijk om de resultaten te verbeteren. Het is echter goed om de term woede en boosheid te veranderen in sportintensiteit, om de negatieve connotatie ervan te vermijden.

Het is belangrijk op te merken dat boosheid bij sport bij kinderen op de kinderen zelf gericht moet zijn en niet op de tegenstander. Concurrentie met derden verschuift tijdens de kindertijd naar de tweede plaats.

Twee kinderen strijden tegen elkaar bij het sporten

Boosheid tijdens sport, professionele en sociale steun

Als moeder moet je de eerste zijn om je kinderen te steunen en te leren hoe ze met boosheid tijdens sport moeten omgaan. Maar daarnaast zijn er andere menselijke hulpbronnen die van groot belang kunnen zijn.

Familieleden, vrienden en naasten moeten fungeren als een tweede lijn van steun bij het opvoeden van kinderen.

Tot slot moet rekening gehouden worden met professionele steun als de omgeving van het kind niet genoeg hulpmiddelen heeft om het kind te leren zijn woede te beheersen.

Bedenk dat emoties niet licht opgevat moeten worden, zeker niet in een stadium dat zo gevoelig is als de kindertijd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oliva Mendoza, F., Calleja Bello, N., & Hernández Pozo, R. (2012). Escala de creencias sobre la ira en el deporte de combate con atletas Mexicanos. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Fisica y Del Deporte. http://cdeporte.rediris.es/revista/revista45/artescala276.pdf
  • Ortega-Andrade, N. A., Viramontes-Martínez, L. M., & Jiménez-Rodríguez, D. (2021). El enojo desde la perspectiva de un grupo de niños y niñas mexicanos. European Scientific Journal ESJ. https://doi.org/10.19044/esj.2021.v17n5p51

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.