Tips voor als je op babybezoek gaat

Wanneer je bij een pasgeborene op bezoek gaat, moet je jezelf zien als iemand die een reeks ziekteverwekkers met zich mee brengt.
Tips voor als je op babybezoek gaat

Laatste update: 22 december, 2022

Als je op babybezoek gaat bij een pasgeborene, onthoud dan dat je niet zijn moeder, vader of een familielid bent. Gedraag je zoals je je bij iemand gedraagt die je niet kent: beleefd en enigszins gereserveerd. Blijf lezen, dan leggen we het uit.

Je bent de drager van microben

Wanneer je bij een pasgeborene op bezoek gaat, moet je jezelf zien als iemand die van buiten komt. Je komt vanaf de straat en daarmee als iemand die een reeks ziekteverwekkers met zich mee brengt.

Je moet weten dat ‘buiten’ volzit met allerlei micro-organismen die het immuunsysteem van het kind kunnen aanvallen. De kleine baby mist vooralsnog de noodzakelijke afweerstoffen die hem moeten beschermen.

Moedermelk geeft het kind niet alleen voedingsstoffen, maar ook antistoffen. Dat is hoe pasgeborenen zich kunnen verdedigen tegen bepaalde invasies. Moedermelk alleen is echter niet altijd voldoende.

Moeder knuffelt baby

Moedermelk is veel meer dan voedsel. Het is een vorm van lichamelijke genegenheid. Het is contact tegen het gevoel van eenzaamheid, troost tegen verdriet, veiligheid om de wereld te ontdekken en verdoving van pijn.

– Julio Basulto –

In de eerste levensdagen heeft het kind een omgeving nodig die zo hygiënisch en vrij van  ziektekiemen  mogelijk is, opdat hij niet ziek wordt.

Wanneer je op babybezoek gaat bij een pasgeborene, lach dan naar hem, praat met hem, zing voor hem… Maar vermijd hem vast te houden, hem te kussen en hem teveel op te pakken.

Kom niet aan zijn polsjes of kleertjes. Als je van hem houdt, zorg dan op deze manier voor hem.

Maar als je besluit onze adviezen in de wind te slaan, neem dan in elk geval de volgende maatregelen:
  • Was je handen, je armen tot de elleboog, je gezicht en nek.
  • Gebruik geen sterk geurende parfums of deodorants.

Als je een roker bent, wacht dan minimaal 15 minuten na je laatste sigaret voordat je naar de baby gaat.

Andere tips voor als je op babybezoek gaat

Naast het niet oppakken en ronddragen van de baby, zijn er nog andere dingen om in gedachten te houden als je een pasgeborene bezoekt. We noemen er een paar.

Hou rekening met het gezin

Er zijn bepaalde cruciale momenten die je moeten respecteren als intieme momenten voor de ouders en het gezin van de pasgeborene. We hebben het bijvoorbeeld over de slaaptijden van iedereen die in het huis woont, evenals bad- en voedingstijden van de baby.

Dus, als je besluit om in de ochtend te gaan, vermijd dan om er te vroeg te zijn. Als je anderzijds ‘s avonds gaat, blijf dan niet zitten tot in de vroege uurtjes.

Maar de middag is ook niet makkelijk. Het gezin gaat lunchen. De moeder moet de baby voeden. En iedereen (vooral de baby) wil misschien een dutje doen… Veel ouders gebruiken zo’n schema om ‘s middags wat te slapen om bij te komen na een slapeloze nacht.

Er zijn de  borst- of flesvoedingsmomenten en de tijd die het gezin besteedt aan taken in het huis. Kortom, wat is handig? Kondig je bezoek aan en vraag naar de beste tijd om de pasgeborene te bezoeken.

Toon je van je beste kant

Babybezoek

Wanneer je een pasgeborene en zijn ouders bezoekt, toon je dan van je beste kant, met je beste manieren:

  • Was je handen en draag schone kleren.
  • Blijf niet langer dan 20 minuten.
  • Probeer om niet met te harde stem te praten.
  • Sta er niet op om de baby te mogen zien als hij slaapt. Vergeet niet dat hij zijn rust hard nodig heeft. Er zijn bovendien ouders die het niet fijn vinden als iedereen in de babykamer komt.
  • Ga nooit op babybezoek als je verkouden of ziek bent. Als je bang bent dat het je wordt kwalijk genomen dat je niet op bezoek komt om de baby te bewonderen, verontschuldig je dan telefonisch bij de ouders en stel je bezoek uit tot later.
  • Probeer niet behulpzaam te zijn en te helpen met wat te maken heeft met de pasgeborene, zelfs niet met het vouwen en in de kast leggen van kleertjes. Wacht tot de ouders om hulp vragen. Hoe dan ook, als je hoffelijk wilt zijn, is het beter om te helpen met andere huishoudelijke klusjes, zoals het schoonmaken van de vloer of het afwassen.
  • Vermijd het om adviezen te geven, tenzij er om wordt gevraagd. En, vanzelfsprekend, uit geen enkele kritiek die te maken heeft met de pasgeborene of de moeder.
  • Ga alleen of met één andere persoon op bezoek. Ren het huis van de pasgeborene niet met veel kabaal en enthousiasme in. Spreek met andere mensen in je vrienden- en familiekring af wanneer wie op bezoek gaat. Zo vermijd je een te grote drukte.  

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.