De Oempa loempa methode om je baby te laten slapen

De Oempa loempa methode werd beroemd door de ouders die er 5 jaar geleden mee begonnen. Hoewel veel mensen het gebruiken om hun baby in slaap te brengen, raadpleeg eerst je arts voordat je het thuis probeert.
De Oempa loempa methode om je baby te laten slapen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 20 februari, 2019

De Oempa loempa methode is een van de meest actuele methoden om baby’s in slaap te brengen. Zoals veel ouders aangeven, kan het perfect werken.

Het kan moeilijk zijn om een baby te laten slapen, vooral als hij energieker is dan normaal. Verschillende experts bevelen verschillende methoden aan om deze taak eenvoudiger te maken.

Wat is de Oempa loempa methode?

Het is normaal dat baby’s tussen de 16 en 17 uur per dag slapen. Soms is het niet moeilijk voor ze om in slaap te vallen, maar in andere gevallen kan het een echte uitdaging zijn.

Binnen deze uren worden baby’s vaak wakker. Dit betekent dat ze jouw normale slaapuren kunnen onderbreken.

Naarmate de tijd verstrijkt, beginnen baby’s hun eigen slaap te regelen, dat is rond week 6. Ze beginnen ook kortere perioden te slapen gedurende de dag. Ondertussen gaan ze ‘s nachts meer slapen.

Het is echter belangrijk dat ouders weten hoe ze hun baby in slaap moeten laten vallen. In die zin is de Oempa loempa methode zeer nuttig en effectief.

Deze methode is niet erg complex en het is niet erg wetenschappelijk. Twee ouders vonden het uit terwijl ze probeerden hun baby in slaap te krijgen. Ze begonnen hem op hun knieën te wiegen. Tot hun verrassing werkte het perfect.

Hoe pas je de Oempa loempa methode toe?

Hoe pas je de Oempa loempa methode toe

Deze techniek is zeer effectief bij baby’s die niet gemakkelijk in slaap vallen. Zoals we eerder al zeiden, het is een vrij eenvoudige methode.

De uitvinders zagen het voor het eerst in de film ‘Charlie en de chocoladefabriek’. We zullen het hier stap voor stap uitleggen:

  • Plaats eerst de baby op je knieën. Laat hem zachtjes heen en weer schommelen zonder scherpe, plotselinge bewegingen te maken.
  • Als de baby in beweging is, begin dan met het zingen van “Oempa loempa, Oempa loempa.”
  • Houd de baby onder zijn armen vast met je duimen in zijn oksels. Gebruik de rest van je vingers om zijn hoofd te ondersteunen om te voorkomen dat zijn hoofd gaat schudden.
  • Beweeg tegelijkertijd de baby op en neer en heen en weer.

De Oempa loempa methode is een relatief nieuwe techniek. Het is uitgevonden door ouders die het vijf jaar geleden begonnen te gebruiken.

Werkt het echt om een baby in slaap te krijgen?

Toen ze de effectiviteit van deze techniek opmerkten, uploadden de ouders de video op YouTube. Het succes was enorm! Ze hebben meer dan 7 miljoen bezoekers weten te bereiken sinds ze het hebben geüpload.

Sommigen beweren dat deze techniek bij hen niet werkte. Anderen zeiden echter dat het geweldig werkte. Deskundige Adolfo Gómez Papí, auteur van verschillende boeken over het ouderschap, gaf ook zijn mening.

Hij plaatste op Facebook: Baby’s zijn dol op deze methode, omdat ze zich veilig voelen en in beweging zijn. Het is net als wanneer je ze wiegt en ze in slaap vallen.”

Hoewel sommige specialisten de Oempa loempa methode accepteren, doen ze dat niet allemaal. Anderen, zoals Jodi Mindell, mededirecteur van het Sleep Disorders Center in het Philadelphia Children’s Hospital zijn ertegen.

Mindell vindt het verkeerd om een baby elke nacht te wiegen. Ze beweert dat ze er aan zullen wennen en dan niet meer zonder kunnen slapen.

De techniek zit in de bewegingen

Slapende ouders en baby

Het is belangrijk om te benadrukken dat ouders heel voorzichtig moeten zijn als ze hun baby wiegen. Raadpleeg je kinderarts voordat je deze techniek met je kind gaat uitproberen.

Hoewel veel ouders deze methode gebruiken, zijn toch alle baby’s verschillend. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je je baby geen pijn doet door deze methode.

Zoals vermeld, moet je je baby zacht en subtiel heen en weer schommelen. Zorg ervoor dat je hem niet krachtig of abrupt verplaatst. De hersenen van baby’s zijn namelijk nog steeds zacht en in ontwikkeling.

Daarnaast is het belangrijk om het hoofd van je baby goed vast te houden. Anders loop je het risico de hersenen te beschadigen. Dit staat bekend als shaken baby syndroom.

Kortom, er zijn veel technieken om je baby in slaap te brengen. Bijna allemaal worden ze algemeen goedgekeurd door experts in de kindergeneeskunde.

De Oempa loempa methode, hoewel controversieel, is er een van. Vergeet echter niet om je arts te raadplegen voordat je iets nieuws probeert. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.