5 redenen waarom je baby niet goed slaapt

Een goede slaaproutine is belangrijk voor je baby. Heeft jouw baby moeite met slapen, ontdek dan hoe dit kan komen en hoe je dit op kunt lossen.
5 redenen waarom je baby niet goed slaapt
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Het is zeer waarschijnlijk dat wanneer je kind 6 maanden oud is, hij de hele nacht doorslaapt. Toch heb je misschien soms het idee dat hij niet goed slaapt.

Er kunnen allerlei redenen voor zijn dat hij misschien niet zo goed slaapt. Maar, het is goed om te weten dat elk daarvan een oplossing heeft. Soms zelfs een heel eenvoudige oplossing. Het vereist alleen geduld en liefde, twee eigenschappen die ouders in grote hoeveelheden nodig hebben.

5 redenen waarom je baby niet goed slaapt

Hij weet niet hoe hij alleen moet slapen

Alleen leren slapen is iets dat baby’s geleidelijk leren. Soms vallen ze snel in slaap, maar worden ze om de één of andere reden wakker. En ze weten natuurlijk niet wat ze moeten doen om weer in slaap te vallen.

Dit is een veelvoorkomend probleem dat soms ook volwassenen hebben. De meesten van ons worden ‘s nachts wel eens wakker. Dat komt doordat de fasen van de slaap cyclisch zijn. Elke keer dat een cyclus wordt beëindigd, worden we wakker, maar we vallen ook onmiddellijk weer in slaap tenzij iets ons wakker houdt.

Bij baby’s is het net zo. Alleen, wanneer één van hun slaapcycli voorbij is, kunnen ze wakker worden door lawaai, warmte, een natte luier of honger. Hun reactie daarop is natuurlijk veelal huilen. Je baby kan ook midden in de nacht gaan huilen omdat hij bang is om alleen te zijn.

Wat er ook aan de hand is, probeer er snel bij te zijn, neem hem in je armen en help hem weer in slaap te komen. Je zult zien hoe de slaaproutine geleidelijk een vast patroon wordt.

5 redenen waarom je baby niet goed slaapt

Hij is er aan gewend geraakt in slaap te vallen maar niet in zijn wiegje

Er zijn ook kinderen die niet in hun wieg in slaap kunnen vallen. Dat gebeurt soms omdat ze gewend zijn op de bank in de woonkamer of in bed bij mama en papa in slaap te vallen zonder het te beseffen. Het probleem begint wanneer ze wakker worden wanneer je ze naar hun wieg of bedje brengt.

Deze slechte gewoonte kan je veranderen door de baby te helpen zijn wieg te associëren met de aangename tijd van rust. Beschouw de wieg als een mooi en comfortabel plekje voor hem.

Probeer hem erin te leggen voordat hij ergens anders in huis in slaap valt. Het is zeer waarschijnlijk dat hij eerst zal huilen, maar  probeer wat geduld te hebben.

“Wat een prachtige avond om lekker thuis te zijn, voor het samenkomen van onze lippen en het lied van een kind! Als ik een zoon had, ging ik op mijn tenen naar zijn wieg toe om hem te zien slapen.”

-Manuel Gutiérrez Nájera-

Vertel hem zachtjes dat dit is waar hij slaapt en dat hij zich daar veilig kan voelen omdat je altijd voor hem zal zorgen. Een andere goede tip is om de wieg alleen te gebruiken voor het slapen en niet voor andere activiteiten zoals spelletjes. Op die manier zal het gemakkelijker voor hem zijn om de wieg met slaap te associëren.

Spelen voor het slapen gaan

Als je baby ouder is dan 7 maanden en wil spelen terwijl het eigenlijk bedtijd is, dan is hij waarschijnlijk niet moe genoeg. Als dit heel af en toe voorkomt, maak dan een wandelingetje in de avond. Een andere omgeving kan hem helpen te ontspannen.

Dit kan echter ook een veelvoorkomend probleem zijn. Je kan dan ook een wandelingetje maken. Daarnaast is het handig zijn dagschema eens na te lopen. Misschien slaapt hij ‘s ochtends erg lang door en breng je hem anderzijds ‘s avonds erg vroeg naar bed.

De baby wil eerst nog spelen voordat hij slaapt

Je baby voelt zich eenzaam en alleen

Scheidingsangst manifesteert zich wanneer de baby erg bang is om zijn ouders niet in de buurt te zien. Het komt vaak voor bij baby’s van 7 of 8 maanden oud. Maak je geen zorgen; deze angst gaat over als ze eenmaal weten dat je nog steeds in de buurt bent, ook al zien ze je niet.

Dus nu, als een goede moeder, ga je naar hem toe zodra hij huilt en probeer je je angstige baby te kalmeren met genegenheid en lieve woordjes. Ook al is hij nog erg klein, zal hij zo beter begrijpen dat hij niet bang hoeft te zijn en zal hij zich beter voelen.

Er zijn ouders die hun baby een teddybeer of een doekje geven om hem te troosten met hun geur. Het kind leert dit voorwerp te associëren met zijn ouders en voelt zich er veilig, alleen in zijn kamertje. Om deze truc te laten werken, moet je er een paar minuten mee spelen.

Hij vraagt je om dingen vanuit zijn wiegje

Er zijn veel baby’s die, zodra ze beginnen te praten, om dingen vragen wanneer ze al in hun bedje liggen. Dit komt vooral vaak voor bij kinderen die ongeveer anderhalf jaar oud zijn. Als jouw kind dit ook doet, kun je het beste het volgende doen:

Breng hem pas naar bed nadat al zijn behoeften zijn bevredigd. Als hij je vervolgens om dingen begint te vragen, herinner hem er dan aan dat hij al heeft gegeten, een slokje water heeft gedronken en al het andere gebruikelijke. Leg hem dat één keer uit.

Het is heel belangrijk dat je standvastig bent en probeert om die gewoonten die zijn slaapritme beetje bij beetje saboteren, te veranderen. Heb geduld, mama, je baby zal binnenkort alleen leren slapen!  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.