Wat gebeurt er in de hersenen van je kind als hij speelt?

Wat gebeurt er in de hersenen van je kind als hij speelt?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Als je de kans zou krijgen om te zien wat er gebeurt in de hersenen van je kind elke keer dat hij speelt, zou je een golf van activiteit zien. Er zijn veel ouders die niet geloven in het belang van spelen. Maar spelen is een ongelooflijk ingewikkelde activiteit die hormonale reacties in de hersenen veroorzaakt.

Tijdens het spelen vindt er chemische commotie plaats in de hersenen van je kind, waardoor endorfines en enkefalines vrijkomen. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor het verminderen van neuronale spanning, waardoor kinderen zich kalm en gelukkig voelen.

Dit is dan ook de reden waarom we onze meest creatieve momenten tijdens het spelen hebben.

Bekijk het op deze manier: spelen is de beste activiteit, de beste bron van leren, oefenen, uitdaging en plezier in het leven van een kind.

De pluspunten van spelen voor kinderen zijn zowel fysiek, mentaal als sociaal. Dat komt omdat spelen de hersenchemie activeert en een reeks hormonen opwekken die in de hersenen van je kind gaan werken.

Wanneer je kind speelt, wordt zijn brein overspoeld met een stof genaamd serotonine. Dit is een stof die verantwoordelijk is voor het in evenwicht brengen en reguleren van onze stemming.

Dit betekent eenvoudigweg dat spelen stress vermindert en kinderen in een goed humeur brengt. Spelen maakt ook acetylcholine vrij, wat concentratie, geheugen en leren bevordert.

Tegelijkertijd zorgt dopamine ervoor dat het kind de impuls krijgt om te bewegen, waardoor zijn spieren op het spel reageren. Deze stof stimuleert ook hun verbeeldingskracht, waardoor ze fantastische beelden en wezens kunnen creëren.

Spelend kind op het strand

De hersenen van je kind ontwikkelen zich wanneer hij speelt

Wanneer een kind speelt, leert zijn brein conflicten op te lossen en ontwikkelt het mechanismen die nodig zijn voor het socialisatieproces. Normaal gesproken is het genoeg voor twee kinderen om naar elkaar te kijken en te glimlachen: ze zullen snel beginnen te spelen.

Het is onomstotelijk bewezen dat spelen de creativiteit van kinderen stimuleert. Dit komt omdat ze, door middel van spelen, opnieuw creëren en organiseren wat ze hebben geleerd.

Een ander pluspunt van spelen is dat kinderen leren om geschillen aan te pakken door regels te maken en te respecteren, vooral wanneer ze in een groep spelen.

Veel jonge mensen kunnen via liedjes, spellen en games andere talen leren. Dit is nog een bewijs dat dat kinderen het beste leren en zich ontwikkelen door te spelen.

Studies hebben aangetoond dat de hersenen gemakkelijker leren wanneer een activiteit leuk is. Daarom leren kinderen vaak hun kamer op te ruimen, of zelfs een andere taal te spreken, door een spel. Een spelvorm die hen uitdaagt om nieuwe dingen te proberen.

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde legt het als volgt uit. Spel stimuleert het leren, de nieuwsgierigheid en creativiteit bij kinderen. Het helpt hen bovendien hun psychomotorische vaardigheden te ontwikkelen.

Wanneer een kind speelt, heeft hij profijt van fysieke, emotionele en intellectuele voordelen. Daarom bevelen kinderartsen ouders aan om kinderen spelenderwijs nieuwe activiteiten te leren, in plaats van door een taak of een lesje.

Spelen

De emotionele pluspunten van spelen

Spelen is het belangrijkste ‘vak’ in het curriculum voor kinderen. Het verlicht met name de druk van school en de stress van huiswerk.

Misschien is dit waarom de Spaanse psychologe  en auteur Rosa Jove aanbeveelt dat ouders die hun kinderen respectvol willen opvoeden, hen altijd laten spelen.

Jove nodigt ons ook uit om te begrijpen dat kinderen, net als volwassenen, last hebben van stress. Door ze te laten spelen, wordt alles thuis veel harmonieuzer. Wanneer kinderen spelen heeft het hele gezin daar baat bij.

De auteur legt aan ouders uit dat kinderen van zes jaar en ouder niet meer dan twee uur vrij kunnen spelen. Dit betekent dat ouders de vrije tijd van hun kinderen moeten respecteren.

Laat ze niet deelnemen aan te veel stressvolle activiteiten. Vergeet niet dat spelen – voor zowel volwassenen als kinderen –  de beste vorm van leren is.

Bovenaldien helpt spelen jonge kinderen om sociale relaties aan te gaan en tegelijkertijd hun innerlijke wereld te versterken.

Je weet dus nu het antwoord op de vraag “Wat gebeurt er in de hersenen van een kind als hij speelt?” Magie! Dat is het eenvoudigste antwoord.

Of ze nu spelen met poppen of met een bal, verdwalen bij het verstoppertje spelen of in hun eigen fantasiewereld zitten. Spelen helpt kinderen:

  • te leren
  • plezier te hebben
  • te ontspannen
  • te dromen
  • zich situaties in te beelden
  • problemen op te lossen

En dit is waarom het zo belangrijk is om ze te laten spelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.