Je kind trapt de lakens weg 's nachts: wat te doen

Je kind trapt de lakens weg 's nachts: wat te doen

Laatste update: 22 december, 2022

Elke nacht gaan kinderen en ouders een stille, meedogenloze strijd aan: je kind trapt de lakens weg, en jij, de ouder, stopt je kind opnieuw in. Als gevolg daarvan creëer je samen een vicieuze cirkel die de hele nacht duurt terwijl iedereen een beetje probeert te slapen.

Dit is ongetwijfeld een vermoeiende strijd. Als ouder vrees je immers voor de mogelijke negatieve gevolgen die de kou heeft op je kind tijdens de nacht. Ondanks alles wat je doet, je kind wint de strijd altijd – dat wil zeggen dat je kind de nacht doorbrengt bovenop zijn lakens en niet eronder.

De pyjama van je kind is niet warm genoeg dus je wendt je tot lakens, dekens en spreien die allemaal aan het voeteneinde van het bed belanden. Je kind ligt ondertussen diep te slapen aan de andere kant van het bed, helemaal bloot getrapt.

Dus je kind trapt de lakens weg. Hoe reageer je en wat kun je er aan doen?

Je kind trapt de lakens weg: waarom?

Dit is een fundamentele vraag die we zeker in acht moeten nemen voor we in extreme methodes vervallen. Je kind trapt de lakens weg omdat hij het waarschijnlijk te warm heeft onder al die laagjes.

Onthoud dat kinderen tijdens de nacht minder kou voelen dan volwassenen. Kortom het toevoegen van meer dekens zal hen niet comfortabeler later voelen. Sterker nog, ze zullen zich benauwd voelen.

Je kind trapt de lakens weg in bed

In dit licht is het van belang om je kind in de eerste plaats te observeren voor je je opwindt omdat hij niet is ingestopt. Kijk naar zijn huid en haar, voel aan zijn pyjama en zijn hoofdkussen.

Zijn deze vochtig? Belangrijk is om te kijken of je kind zweet en te controleren of hij het echt zo koud heeft als jij denkt.

Trouwens weet je waarom kinderen soms die blaffende hoest krijgen? Dit is namelijk niet door de kou. Het is eerder omdat je kind het té warm heeft.

Vandaar dat de snelste oplossing voor dit soort hoest een luchtje scheppen is met je kind. Dit vermindert namelijk de zwelling van de stembanden.

Onthoud ook dat kinderen een actief slaappatroon hebben. Dit betekent dat ze veel bewegen in hun ledikant of bed omdat ze bijna niets wegen. Bovendien kunnen ze op alle mogelijk manieren in hun bed liggen.

Terwijl ze draaien en keren, is het dus zeer onwaarschijnlijk dat je kinderen heel de nacht onder de lakens blijven.

Je kind trapt de lakens weg tijdens zijn slaap vanwege het simpele feit dat hij zich niet comfortabel voelt in zijn warme pyjama en onder zware dekens. Tenslotte drukken ze hevig op hem en zorgen ze voor overmatig zweten.

Baby slaapt in een slaapzak

Vermijden dat je kind de lakens wegtrapt

  • Overdrijf niet met de dekens. Je moet je kind niet te stevig instoppen omdat dit hem zal laten zweten. Als gevolg hiervan zal hij bewegen tot hij zichzelf bevrijdt heeft van onder de dekens. Denk er ook aan dat tijdens de eerste slaapfase kinderen de neiging hebben te zweten. Immers je wilt niet dat je kind ligt te zweten en vervolgens verkouden wordt.
  • Stop je kind in met de juiste hoeveelheid lakens tijdens de eerste slaapfase. Het is een goed idee om je kind eerst zonder lakens te laten slapen. Wanneer hij dan gezweet heeft, kun je hem zo nodig  alsnog instoppen.
  • Wat denk je van het niet instoppen van je kind? Dit is een ideale oplossing voor erg rusteloze kinderen die altijd toch hun lakens wegtrappen. Zorg er echter wel voor dat hun pyjama warm genoeg is om geen kou te vatten. Zodoende zorg je ervoor dat ze hun lakens niet wegtrappen en lijden aan abrupte temperatuursveranderingen.

Meer oplossingen

  • In het geval van rusteloze baby’s, kun je je wenden tot de oude slaapzaktruc. Op die manier kan hij niet ontsnappen. Er bestaan ook speciale slaapzakken voor oudere kinderen die hun voeten bloot laten. Zodoende kunnen ze beter bewegen en voelen ze zich comfortabeler.
  • Kijk uit naar producten die je kunnen helpen. Je vindt misschien alternatieve oplossingen die zeer efficiënt zijn om je kind ingestopt te houden tijdens de nacht. Er zijn bijvoorbeeld clips die lakens op hun plek houden, of lakens die veel weg hebben van een slaapzak.
  • Erg wijde dekens: een goede strategie. Een andere optie is het plaatsen van wijde dekens of spreien tussen de matras en het bed. Stop het overtollige materiaal aan beide zijden in om je kind stevig ingestopt te houden zodat hij niet bloot komt te liggen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.