Moet ik mijn kind wakker maken voor een schone luier?

Moet ik mijn kind wakker maken voor een schone luier?

Laatste update: 19 augustus, 2018

Regelmatig een schone luier omdoen is zeer belangrijk voor je baby om huidirritaties te voorkomen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van bepaalde factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de leeftijd van het kind en de specifieke voeding die je geeft.

Ongetwijfeld zal je baby het wel duidelijk maken wanneer het tijd is voor een schone luier. Wanneer ze nog heel klein zijn is het echter mogelijk dat ze nog niet weten hoe ze dit kunnen tonen. Bovendien is het mogelijk dat hun slaapgewoonten nog niet heel consistent zijn.

Weet dat kinderen door het te lang dragen van een vieze luier last kunnen krijgen van irritaties en wonden. Ook huidontstekingen en infecties kunnen hier het gevolg van zijn.

Het belangrijkste is om op te letten, want elke baby is uniek.

Bij pasgeborenen

Het is noodzakelijk om de luier van een pasgeborene regelmatig te verschonen. Hun maag is nog heel klein en het spijsverteringsstelsel moet zich nog ontwikkelen. Dit betekent dat hun spijsvertering slechts traag verwerkt, maar wel zeer snel afscheidt.

Gemiddeld zit er ongeveer drie uur tussen elke fles of borstvoeding. Over het algemeen zullen ze overdag enkele keren eten en ‘s nachts ongeveer drie keer.

Daarom is het belangrijk om op te letten nadat ze hebben gegeten. Vaak zullen pasgeborenen onmiddellijk na het eten een schone luier nodig hebben. Het is ook een goed idee om er na het drinken voor te zorgen dat ze een boertje laten.

Kou kan ervoor zorgen dat ze vaak moeten urineren.  Wees dus niet verbaasd als je kleine spruit urineert terwijl je hem of haar luier ververst.

Bij iets oudere kinderen

Naarmate je kind ouder wordt, zal de luier minder vaak verschoont moeten worden.

Wel zullen ze meer urine beginnen te produceren en zal een nat gevoel steeds minder comfortabel aanvoelen.

Als verdedigingsmechanisme zullen ze vaak beginnen te huilen om hun ongemak duidelijk te maken. Het is belangrijk om te kunnen herkennen wanneer huilen erop wijst dat hun luier moet worden verschoont.

In het algemeen begint de ontlasting vlotter te gaan wanneer het kind begint rond te kruipen. Bewegingen van de benen stimuleren immers de spijsvertering.

Dit betekent dat ze overdag vaker een schone luier nodig zullen hebben. Maar afhankelijk van hun eetgewoonten zullen sommige kinderen ook ‘s nachts minstens een schone luier nodig hebben.

Nieuwe luier: baby wordt verschoond

Moet je een kind ‘s nachts wakker maken voor een schone luier?

Je moet opletten zodat je weet wanneer een luier moet worden verschoont. Dit geldt voor elke leeftijd en voor zowel overdag als ‘s nachts. Elke ontwikkelingsfase heeft echter specifieke vereisten.

  • Pasgeborenen hebben voortdurend een schone luier nodig, maar hun slaap is onregelmatig. Hen overdag wakker maken om een luier te verschonen zal hun slaappatroon beïnvloeden. Dit kan negatieve gevolgen hebben. Maar als we het op de juiste manier doen dan zullen we helpen om goede slaapgewoonten te ontwikkelen.
  • Naarmate kinderen ouder worden, zullen we bijdragen aan hun gewoonten op gebied van hygiëneZe zullen beginnen te merken wanneer ze een schone luier nodig hebben.
  • In de toekomst zal dit helpen om hen zindelijk te maken en hun behoeften leren te beheersen.

Over de slaap van de baby en een schone luier

Veel kinderen houden lange dutjes overdag, maar slapen ‘s nachts onvast en worden vaak wakkerElk kind is anders. Dit komt voor wanneer het kind nog geen vaste slaaproutine heeft kunnen ontwikkelen. Hierdoor haalt het kind de tijden om te slapen en wakker te zijn door elkaar.

We raden aan om hen beetje bij beetje te laten wennen aan geluiden overdag, zonlicht en dagelijkse activiteiten. Op deze manier kun je drastische veranderingen voorkomen.

Wanneer ze tijdens een dutje overdag een schone luier nodig hebben, dan kunnen we hen met zachte muziek wakker maken. Als alternatief kunnen we hen in een warm bad stoppen of iets te eten geven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.