Ontdek 4 recepten voor baby’s van 6 maanden

Een van de pijlers van een gezonde voeding is afwisseling. Daarom gaan we je leren hoe je verschillende eenvoudige recepten kunt klaarmaken voor baby's van 6 maanden.
Ontdek 4 recepten voor baby’s van 6 maanden

Laatste update: 20 januari, 2022

Vanaf 6 maanden kan met aanvullende voeding begonnen worden. Het is een belangrijk moment in het leven van het kind, want het is een grote stap voorwaarts. Dit betekent niet dat je moet stoppen met het geven van moedermelk. Deze voeding is namelijk het meest geschikt voor baby’s tot hun eerste levensjaar. We gaan je vandaag echter de beste recepten voor baby’s van 6 maanden leren.

Welke recepten kun je klaarmaken voor baby’s van 6 maanden oud?

Hieronder laten we je zien welke de beste recepten zijn voor baby’s van 6 maanden oud. Ze vallen allemaal op door het overwicht van verse ingrediënten en door de hoge voedingsdichtheid die ze presenteren.

Het is goed te verduidelijken dat je de introductie van verschillende voedingsmiddelen tot de eerste verjaardag van het kind moet vermijden om de gezondheid van de baby niet in gevaar te brengen.

1. Havermout-appelpannenkoeken

Ontdek 4 recepten voor baby’s van 6 maanden zoals deze pannenkoeken van havermout

Havermout is een van de beste granen om in het dieet van een kind op te nemen, omdat er een grote hoeveelheid oplosbare vezels in zit. Dit element is essentieel om de microbiota te voeden, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in The Journal of Nutritional Biochemistry.

Om de pannenkoeken te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 kopjes plantaardige melk
  • 1/2 kop havermout
  • 1 ei
  • Een halve appel
  • Een snufje kaneel

Deze pannenkoeken zijn heel eenvoudig te bereiden. Je hoeft alleen maar al deze ingrediënten in de kan van een blender te doen en ze te mengen tot je een dik mengsel hebt.

Doe dan een portie van deze bereiding in een hete, met olijfolie ingevette pan en bak ze aan beide kanten goed gaar.

2. Aardappel- en wortelpuree

Het is belangrijk dat de voeding van de 6 maanden oude baby voorzien wordt van koolhydraten van goede kwaliteit en andere essentiële micronutriënten. Daarom is de bereiding van groentepurees essentieel. Bovendien worden deze bereidingen meestal heel goed door de kleintjes geaccepteerd en wekken ze nauwelijks afwijzing op.

Het is belangrijk op te merken dat het bereiden van een puree heel eenvoudig en snel gaat. Je hoeft alleen maar twee aardappelen en een wortel te schillen en ze dan in kleine blokjes te snijden. Kook alles met water 3 minuten in een steelpan en mix dan met een handmixer. Voeg warm water toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.

3. Kip, erwten- en sperziebonenpuree

Tijdens de eerste levensfasen neemt de behoefte (Engelse link) aan eiwitten toe. Je kleintje groeit namelijk met sprongen. Daarom is het belangrijk aan deze behoeften te voldoen met voedingsstoffen met een hoge biologische waarde, zoals die uit voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

Om een puree met een hoog eiwitgehalte te bereiden, moet je een kipfilet fijnhakken en daarna bruin bakken. Was tegelijk 1 kop erwten en wat sperziebonen. Doe de groenten in de pan waar het vlees in zit en bedek alles met water, zodat het 30 minuten kookt. Meng dan alles met een handmixer en klaar is Kees!

4. Aardbeiensmoothie

Het opnemen van vruchten in de recepten voor baby’s van 6 maanden is essentieel voor een voortdurende toevoer van antioxidanten. Deze neutraliseren de vorming van vrije radicalen en voorkomen het ontstaan van chronische en complexe ziekten.

Om een voortreffelijke aardbeiensmoothie te bereiden hoef je alleen maar 10 aardbeien samen met 1 kop plantaardige melk of flesvoeding in een bakje te doen dat geschikt is voor een mixer. Blend alles tot een luchtige consistentie en bied het dan aan je baby aan.

Bereid deze heerlijke recepten voor baby’s van 6 maanden

Zoals je gezien hebt, is het heel gemakkelijk om recepten te bereiden die geschikt zijn voor baby’s van 6 maanden. Het is belangrijk je kind verschillende bereidingen aan te bieden, zodat het gewend raakt aan het consumeren van verschillende voedingsmiddelen. Dit zal het aantal voedselweigeringen in de toekomst verminderen.

Vergeet tegelijk niet dat moedermelk het meest fundamentele voedsel is tijdens het eerste levensjaar. Dankzij dit voedsel kunnen allergieën worden voorkomen en kan het risico op het ontstaan van chronische en complexe ziekten op middellange termijn worden verkleind.

En denk eraan, als je twijfels hebt over de voedingsmiddelen die je baby wel of niet mag eten, raadpleeg dan je kinderarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. Disponnible en: https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. Disponible en: https://doi.org/10.1159/000499374

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.