Het spenen van je baby: moeilijker dan je denkt

Het spenen van je baby: moeilijker dan je denkt
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Het spenen van je baby is een delicaat proces dat je geleidelijk aan moet afbouwen. Het vergt veel geduld en liefde. 

Het spenen van je baby betekent niet het einde van de intieme, liefdevolle band die je hebt opgebouwd met je baby.

Het spenen van je baby is gewoon het begin van een nieuwe wijze van voeden en een nieuwe fase van de relatie met je kind.

Moedermelk bevat alle vetten, eiwitten en vitamines die een pasgeborene nodig heeft. Experts raden aan om op z’n minst de eerste 6 maanden van je baby’s leven borstvoeding te geven. Dit zorgt namelijk voor een toename van de positieve effecten op de gezondheid.

Wanneer we borstvoeding geven aan onze baby’s, geven we hen niet slechts voeding. We geven hen ook te drinken en versterken hun immuunsysteem tegen honderden ziektes.

Bovendien versterkt het lichamelijke contact wat we met onze baby’s hebben tijdens de borstvoeding de liefdesband tussen ons.

Mijn wereld is rond, rond en zacht zoals de jouwe. En ik geef het aan jou opdat je kunt dromen, vechten en opdat je kunt creëren. Ons huis is klein, onze kledij nederig maar in mijn warme melk geef ik  jou mijn wereld. 

– Via Lactea (Milky Way), een Spaanse borstvoedingsorganisatie –

Wat is het spenen van je baby?

De overgang van borstvoeding naar vaste voeding staat in de volksmond bekend als ‘het spenen van je baby’. Het spenen van je baby is niet uitsluitend het vervangen van borstvoeding door andere voeding. Het is een proces dat emotioneel pijnlijk kan zijn.

Het beginnen met het spenen van je baby kan allerlei redenen hebben. Het kan zijn dat de moeder dit beslist of dat de baby niet langer geïnteresseerd is in borstvoeding. Soms heeft de moeder niet voldoende moedermelk of soms neemt het voeden gewoon natuurlijk af.

Wat de reden ook mag zijn, het spenen van je baby kan moeilijk zijn voor jullie beiden dus wees goed voorbereid.

Wanneer en hoe begin ik best met het spenen van mijn baby ?

Stoppen met borstvoeding

Er is geen vast tijdstip om te beginnen met het spenen van je baby. Echter er zijn sommige specialisten die aanraden om dit geleidelijk aan te doen voor de eerste verjaardag van je kind.

Een methode die vaak wordt aangeraden is het verminderen van de lengte van de voedingen terwijl er andere voeding wordt geïntroduceerd. Sommige ouders geven hun kind vaste voeding tijdens de dag en geven enkel nog ‘s nachts borstvoeding.

Het is belangrijk om met een kinderarts te praten over de beste wijze waarop je een baby speent. Ze zullen je helpen met de overgang, zodoende je geleidelijk aan verschillende soorten voeding kunt introduceren in het evenwichtige dieet van je kind.

Voordelen van het spenen van je baby

Hoewel het een strijd kan zijn voor zowel moeder als baby, brengt het spenen van je baby toch heel wat emotionele en voedingskundige voordelen met zich mee.

Als je baby eenmaal in staat is om iets anders te eten dan moedermelk, kun je hem ook met een gerust hart achterlaten bij andere mensen. Dit is belangrijk als je weer aan het werk gaat of gewoon even een pauze wilt nemen of boodschappen wilt doen.

Tijdens de periode van het spenen zal je baby waardevolle voedingsstoffen opnemen uit andere voeding die je aan zijn dieet toevoegt. Tegelijkertijd zal je baby beschermd zijn tegen ziektes door je moedermelk.

Tips voor het spenen van je baby

Eerste keer vaste voeding

Er zijn diverse manieren om te beginnen met spenen op een bewuste en respectvolle wijze. Zodoende zal zowel moeder als baby er zich met zo weinig mogelijk problemen doorheen kunnen slaan.

  • Het proces zou flexibel moeten zijn. Het moet niet van de één op de andere dag gebeuren. Het beste zou zijn om ongeveer twee tot drie maanden uit te trekken om je baby volledig te spenen.
  • Bovendien als je het proces niet geleidelijk afbouwt, is de kans groot dat er ongewenste effecten optreden. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hardheid van en pijn in je borsten.
  • Begin niet met het spenen van je baby tijdens een stressvolle periode zoals je eerste weken dat je aan het werk bent of wanneer je kind start op de crèche.
  • Probeer eerst andere voeding aan te bieden voordat je borstvoeding geeft. Zodoende zal je baby gewend raken aan andere smaken en texturen. 
  • Baby’s hebben behoefte aan geduld en genegenheid tijdens de periode van het spenen. Wees lief wanneer je hen voedt.

Ondanks dat je je kind niet langer in je armen houdt en hem constant voedt, zal de band tussen jullie nooit weggaan. Iedere moeder- en babyband is uniek dus alleen jij beslist wanneer en hoe je aan dit proces begint.

Het spenen van je baby is één van de natuurwonderen die je zult moeten ontdekken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vandale-Toney, S., Rivera-Pasquel, M. E., KAGEYAMA-ESCOBAR, M. D. L. L., Tirado-Gómez, L. L., & López-Cervantes, M. (1997). Lactancia materna, destete y ablactación: una encuesta en comunidades rurales de México. Salud Pública de México, 39, 412-419. https://www.scielosp.org/article/spm/1997.v39n5/412-419/
  • Klein, M. (1936). El destete. Obras completas de M. Klein.
  • La lactancia materna de madre a madre. Lactando.org. 2018. http://www.lactando.org/wp-content/uploads/Lactando_Capitulo-22.pdf
  • María Marlen Avalos González, C. (2011). Comportamiento de algunos factores biosociales en la lactancia materna en los menores de un año. Revista Cubana de Medicina General Integral
  • Rosa Niño, M., Gioconda Silva, E., & Eduardo Atalah, S. (2012). Factores asociados a la lactancia materna exclusiva. Revista Chilena de Pediatria. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062012000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.