Het gewicht van je baby tijdens de zwangerschap

Hoewel elke baby uniek is, zijn er verschillende richtlijnen die je kunnen helpen met het inschatten van het gewicht van je baby bij de geboorte. Zou je deze willen weten?
Het gewicht van je baby tijdens de zwangerschap

Laatste update: 06 augustus, 2019

Eén van de belangrijkste dingen die ouders willen weten wanneer ze naar de dokter gaan voor een echo is het gewicht van de baby. Wanneer ze dit weten, komen er nog veel meer vragen naar boven. De meeste deskundigen geven een geschat gewicht na 3 maanden.

Het gewicht van een baby tijdens de zwangerschap is een belangrijk gegeven dat de arts gebruikt om de ontwikkeling van de foetus te volgen. Het gewicht van je baby wordt ongeveer berekend met behulp van drie basisparameters.

De parameters voor het berekenen van het gewicht van je baby tijdens de zwangerschap

  • de hoofdomtrek
  • lengte van het dijbeen
  • de buikomtrek

Met deze drie metingen, die makkelijk gedaan kunnen worden tijdens een echo, kan de dokter het verwachtte gewicht berekenen, wat erg accuraat is. Er is echter een foutmarge van 10%.

Een pasgeboren baby

De regel van Dexeus voor het berekenen van het gewicht

Eén van de formules die dokters gebruiken om het gewicht van de baby tijdens de zwangerschap te berekenen heet de regel van Dexeus. Het is vernoemd naar de Catalaanse gynaecoloog die het verzonnen heeft: Santiago Dexeus.

Volgens de regel van Dexeus verdubbelt het gewicht van de foetus elke maanmaand tussen de derde en zesde maand. In de laatste drie maanden verhoogt het gewicht echter elke maand met 700 gram.

Deze regel kan samengevat worden in een tabel dat begint bij drie maanden met een foetus van 125 gram. Zie de tabel hier:

  • 3 maanden: 125 g
  • 4 maanden: 125 x 2 = 250 g
  • 5 maanden: 250 x 2 = 500 g
  • 6 maanden: 500 x 2 = 1000 g
  • 7 maanden: 1000 + 700 = 1700 g
  • 8 maanden: 1700 + 700 = 2400 g
  • 9 maanden: 2400 + 700 = 3100 g

Deze tabel is bedoeld als oriëntatie voor deskundigen zodat ze de ontwikkeling van je baby bij kunnen houden. Het gewicht bij de geboorte is echter nog afhankelijk van verschillende factoren gerelateerd aan groei.

Wat zijn ze? Het gaat hier om bijvoorbeeld genetische factoren, voeding en de eetgewoontes van de moeder. Daarnaast heeft de gemoedstoestand van de moeder tijdens de zwangerschap hier ook invloed op.

Elke baby is uniek

Net zoals elke bevalling anders is, ontwikkelt elke baby zich ook anders in de baarmoeder. Hoewel ze allemaal vergeleken kunnen worden met de vastgestelde gemiddelden, kan er altijd een verschil zijn.

Alleen een dokter kan je vertellen of de ontwikkeling van je baby gezond verloopt. Dit is het doel van de verschillende echo’s die je tijdens je zwangerschap kan laten maken.

Het gewicht van je baby tijdens de zwangerschap is erg belangrijk omdat het geassocieerd wordt met een gezonde ontwikkeling.

Het is ook belangrijk dat de baby het optimale gewicht heeft voor de bevalling, omdat de temperatuur verandert na de geboorte. Deze verandering kan een klein of groot effect hebben op het kind, afhankelijk van of hij of zij genoeg lichaamsvet heeft.

Als laatste krijgt de baby niet langer meer voedingsstoffen binnen via de navelstreng, maar zal hij of zij het binnenkrijgen via borstvoeding. Om dit succesvol te laten verlopen moet de baby genoeg zuigkracht hebben, wat gerelateerd staat aan het lichaamsgewicht. Hoe zwaarder het lichaamsgewicht, hoe beter het geven van borstvoeding verloopt.

Een echo tijdens de zwangerschap

Goede voeding

Het is ideaal als een moeder een compleet en gebalanceerd dieet heeft. Het is daarom erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby om je aan een gebalanceerd dieet te houden dat alle nodige voedingsstoffen bevat. Ook is het van belang om de juiste supplementen in te nemen die horen bij de fase van de zwangerschap. 

Onthoudt dat, ondanks de kalenders en tabellen die gemaakt zijn voor de ontwikkeling van foetussen, alleen je dokter gekwalificeerd is om te zeggen of je zwangerschap gezond verloopt of niet. Maak je dus geen zorgen als het gewicht van je baby anders is dan het gemiddelde, tenzij je dokter zegt dat er iets niet in orde is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.