Baby's met verstopping: ontdek deze vruchtenpurees

Vandaag laten we je zien welke de beste vruchtenpurees zijn voor baby's met verstopping, met de bedoeling deze kwaal te verminderen.
Baby's met verstopping: ontdek deze vruchtenpurees

Laatste update: 01 november, 2021

Wanneer met aanvullende voeding begonnen wordt, kunnen sommige kinderen tijdelijk last van constipatie krijgen. Dit proces is niet ernstig, maar er zijn enkele dieetmaatregelen om baby’s met verstopping te helpen, zoals vruchtenpuree.

Houd er ook rekening mee dat het van cruciaal belang is dat je een voldoende inname van water garandeert. De vloeistof samen met de vezels maakt een vergroting van het volume van de ontlasting mogelijk, en bereikt zo een efficiëntere doorgang door het spijsverteringskanaal. Bovendien slaagt deze vloeistof erin de smering van de ontlasting te stimuleren, wat een gemakkelijker afdaling mogelijk maakt.

Hier zijn enkele fruitpuree-recepten om je kleintje te helpen.

Welke vruchten verwerken in babyvoeding voor baby’s met verstopping?

Vruchtenpuree voor baby's met verstopping

Bij het bereiden van vruchtenpuree voor baby’s met verstopping is het belangrijk voorrang te geven aan die vruchten met een hoog vezelgehalte. Van deze stoffen is namelijk aangetoond dat ze de peristaltische bewegingen van het spijsverteringskanaal kunnen moduleren.

Zo verbeteren ze de transit en verminderen ze de kwalen die met constipatie gepaard gaan, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature Reviews.

De beste opties hiervoor zijn rijpe bananen, pruimen, druiven, sinaasappels, mandarijnen, avocado, kiwi’s, papaja’s, en peren. Al deze vruchten bevatten onoplosbare en oplosbare vezels, die op darmniveau fermenteren en de groei van darmbacteriën bevorderen.

Het is belangrijk om te bedenken dat de voeding van de microbiota van de baby positief kan zijn voor het voorkomen van constipatie, volgens een studie gepubliceerd in Advances in Nutrition (Engelse link).

Daarom is het een goede optie om de vruchtenpuree aan te vullen met gefermenteerde voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan probiotica, zoals yoghurt.

Voorbeelden van vruchtenpurees voor baby’s met verstopping

Het is niet alleen belangrijk om vruchten met een hoog vezelgehalte in deze purees op te nemen, maar het is ook essentieel om ze goed te combineren. Zo worden betere organoleptische eigenschappen verkregen om de acceptatie van het voedsel door het kind te vergroten.

De beste mogelijkheden voor vruchtenpurees voor baby’s met verstopping zijn als volgt:

  • Papaja
  • Peer, pruim, en druiven
  • Kiwi en banaan
  • Banaan en avocado
  • Sinaasappel en banaan

Je kunt ze het beste in kleine hoeveelheden bereiden om te voorkomen dat ze oxideren en hun organoleptische kenmerken verliezen.

Als je ze wilt bewaren, kun je ze het beste in een goed afgesloten glazen pot in de koelkast bewaren. De kou helpt oxidatieve processen van veel voedingsstoffen te voorkomen, en zo kan de puree langer worden geconsumeerd.

Een andere heel nuttige truc is om er een paar druppels citroensap aan toe te voegen. Je moet echter oppassen dat je niet overdrijft om de uiteindelijke smaak niet te veranderen. In de juiste hoeveelheid levert het echter ascorbinezuur, een heel goede antioxidantverbinding voor de kleintjes.

Andere ingrediënten om in vruchtenpuree te verwerken

De puree kan naast vruchten nog enkele andere bestanddelen bevatten, om het gerecht een grotere voedingsdichtheid en vezelbronnen te geven.

De beste keus van allemaal is havermout, een graansoort die hoogwaardige koolhydraten bevat. Bovendien bevat het beta-glucanen die in de darm fermenteren en de werking van de microbiota verbeteren.

Het is ook mogelijk om andere granen in de vruchtenpuree te verwerken, maar het is essentieel om vooraf op de etikettering te letten. Ze moeten speciaal voor baby’s zijn en je moet die met toegevoegde suikers vermijden. Op den duur kunnen die schadelijk zijn voor de stofwisseling van je kind.

Purees voor kleine kinderen

Bereid fruitpurees voor baby’s met verstopping

Zoals je gezien hebt, is het heel gemakkelijk om fruitpurees voor baby’s met verstopping te bereiden. Je hoeft alleen de ingrediënten goed te kiezen om een smakelijk eindresultaat met een hoge concentratie vezels te krijgen.

Overweeg in elk geval, als na de opname van deze papjes in het dieet van de baby geen verbetering wordt waargenomen, de kinderarts te raadplegen. Er zou namelijk een anatomisch of functioneel probleem in de darm van de baby kunnen zijn, waardoor de ontlastingsdoorgang geconditioneerd kan worden. Wellicht ook interessant voor jou

Psychologische voordelen van babymassage
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Psychologische voordelen van babymassage

De psychologische voordelen van babymassage zijn talrijk en het verbetert ook de emotionele gezondheid van de baby en die van jou. Lees meer in dit...  • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
  • Dimidi, E., Christodoulides, S., Scott, S. M., & Whelan, K. (2017). Mechanisms of Action of Probiotics and the Gastrointestinal Microbiota on Gut Motility and Constipation. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)8(3), 484–494. https://doi.org/10.3945/an.116.014407