Goede eetgewoonten bij kinderen aanmoedigen

Kinderen zijn veel ontvankelijker dan volwassenen als het gaat om het aanleren van eetgewoonten. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de routines die worden aangeleerd gezond zijn.
Goede eetgewoonten bij kinderen aanmoedigen

Laatste update: 19 september, 2021

Het is belangrijk om goede eetgewoonten bij kinderen aan te moedigen om hun toekomstige gezondheid te verzekeren.

In de eerste levensfasen zijn mensen ontvankelijker voor verandering. Daarom is het gemakkelijk om al op jonge leeftijd bepaalde routines aan te nemen. Je moet dus van dit feit gebruik maken om ze goed te leren eten.

De laatste jaren zijn overgewicht en zwaarlijvigheid in een alarmerend tempo toegenomen. Dit is te wijten aan de blootstelling aan junk food en de verkeerde informatie die erover bestaat.

We leven in een wereld waar goede eetgewoonten niet altijd vanaf het begin worden bijgebracht. Dit wordt moeilijker te corrigeren naarmate de jaren verstrijken.

Tips om goede eetgewoonten bij kinderen aan te moedigen

Hier zijn daarom enkele belangrijke strategieën om je te helpen goede eetgewoonten bij je kinderen aan te moedigen.

Vermijd het kopen van ultrabewerkte voedingsmiddelen

Goede eetgewoonten bij kinderen aanmoedigen

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift BMJ verhoogt het regelmatig eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen het risico op het ontwikkelen van cardiovasculaire problemen en zwaarlijvigheid. Deze voedingsmiddelen moeten zoveel mogelijk in de voeding beperkt worden.

De beste manier om kinderen niet aan de consumptie ervan te laten wennen is de toegang ertoe te vermijden. Dit betekent dat het het beste is om ze zelfs niet in de supermarkt te kopen. Zo zullen kinderen alleen producten van lage kwaliteit kunnen eten als ze van huis zijn of op bepaalde momenten, maar niet dagelijks.

Bied een verscheidenheid aan purees aan

Het is van essentieel belang dat kinderen groenten eten, al is dat niet altijd een gemakkelijke opgave.

Soms is het moeilijk ze te laten wennen aan de textuur of smaak ervan, dus is het een goed idee ze klaar te maken in de vorm van purees of soepen met gevarieerde groenten. De acceptatie van dit soort presentaties is heel goed en hierdoor kunnen kinderen vertrouwd raken met de organoleptische kenmerken van elke groente.

Ook de aanwezigheid van rode groenten in de voeding is een prioriteit. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk een soort fytonutriënten, anthocyanen genaamd, die helpen bij het voorkomen van cellulaire oxidatie en de ontwikkeling van complexe ziektebeelden in de toekomst. Dit wordt bevestigd door onderzoek (Engelse link) dat is gepubliceerd in Antioxidants.

Drink altijd water

De consumptie van sappen en frisdranken bij kinderen is een punt van echte zorg van gezondheidswerkers. Dit is namelijk een van de slechtste eetgewoonten die er voor deze leeftijdsgroep bestaan. Dat komt omdat deze producten een hoge concentratie aan eenvoudige suikers en additieven bevatten. Deze elementen kunnen een negatieve invloed hebben op de stofwisseling en de levergezondheid van het kind, wat op middellange termijn problemen oplevert.

Daarom is het belangrijk om regelmatige waterconsumptie aan te moedigen. Dit moet de vloeistof bij uitstek zijn om de dagelijkse maaltijden te begeleiden. Het is het beste middel dat beschikbaar is om voor een goede hydratatie te zorgen en bepaalde ziekten te voorkomen.

Als je een ander vloeibaar element in het dieet van je kind introduceert, kun je het beste kiezen voor volle melk, want dat is een voedingsmiddel met een hoge voedingsdichtheid dat hoogwaardige eiwitten en vetten levert. Maar vergeet niet dat het ook een calorierijke drank is, dus het is belangrijk er geen misbruik van te maken.

Vermijd eten terwijl je TV kijkt

Afleiding tijdens de maaltijd werkt averechts, want je moet je aandacht richten op wat echt belangrijk is: De handeling van het eten.

Eten terwijl je TV kijkt kan leiden tot inefficiënt kauwen of het kind kan uiteindelijk voedsel eten zonder echt trek te hebben. Beide zijn schadelijk voor de gezondheid.

De maaltijd is een goede gelegenheid om te praten en een bevoorrechte plaats te geven aan familiebanden. Daarom is het belangrijk dat we allemaal het gebruik van mobiele apparaten en andere elementen die onze aandacht kunnen afleiden vermijden.

Eten en tegelijk op de telefoon spelen is geen goede gewoonte


Kinderen gezonde eetgewoonten bijbrengen

Zoals hierboven al gezegd, is het van groot belang om al in de eerste levensfasen goede eetgewoonten aan te moedigen. Zo wordt de basis gelegd voor een gezonde voeding in de toekomst. En dit zal op zijn beurt bijdragen tot het verminderen van de incidentie van chronische en complexe ziekten op volwassen leeftijd.

Als je twijfelt bij het plannen van menu’s, aarzel dan niet een voedingsdeskundige te raadplegen. Die zal de aangewezen persoon zijn om je de meest geschikte ideeën en voedingsmogelijkheden te geven naargelang je individuele behoeften. Wellicht ook interessant voor jou

5 gezonde en lekkere snacks voor kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
5 gezonde en lekkere snacks voor kinderen

Proberen om een kind iets nieuws te laten eten, kan erg frustrerend zijn. In onderstaand artikel vindt je 5 gezonde en lekkere snacks voor kinderen...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Srour B, Fezeu LK, Kesse-Guyot E, et al. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ. 2019 May 29;365:l1451. doi: 10.1136/bmj.l1451. PMID: 31142457; PMCID: PMC6538975.
  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333. doi: 10.3390/antiox8090333. PMID: 31443476; PMCID: PMC6770078.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.