Ontdek 4 voedingsmiddelen met meer suiker dan je denkt

Suiker is een ingrediënt dat in elk gezond dieet beperkt moet worden. Daarom willen we je enkele voedingsmiddelen laten zien die meer suiker bevatten dan je denkt.
Ontdek 4 voedingsmiddelen met meer suiker dan je denkt

Laatste update: 24 september, 2021

Suiker is een van de gevaarlijkste elementen in de voeding en we consumeren het vaak in grotere hoeveelheden dan deskundigen aanbevelen. Dit kan de gezondheid op middellange termijn schaden en een aanzienlijke invloed op de stofwisseling hebben. Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van sommige voedingsmiddelen die meer suiker bevatten dan je denkt.

Bij het plannen van een gezond en evenwichtig dieet is het essentieel dat je de regelmatige aanwezigheid van deze producten vermijdt. Vooral in het dieet van kinderen. In dit stadium leg je namelijk de basis van de eetgewoonten voor het leven.

Voedingsmiddelen met veel suiker

We gaan je vertellen over 4 voedingsmiddelen met meer suiker dan je je waarschijnlijk voorstelt. Op die manier zul je oppassen ze niet te misbruiken en vermijden ze in de supermarkt te kopen.

1. Vloeibare yoghurt

4 voedingsmiddelen met meer suiker dan je denkt

Yoghurt is een van de meest hoogwaardige voedingsmiddelen in een dieet, want het bevat eiwitten met een hoge biologische waarde en levert een grote hoeveelheid mineralen, zoals calcium.

Bovendien is yoghurt een bron van probiotica, levende bacteriën die meervoudige gezondheidsvoordelen bieden als ze onze darmen koloniseren. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het Journal of Microbiology and Biotechnology (Engelse link).

De beste yoghurt die er bestaat is echter niet die we gewoonlijk in de winkelschappen in de supermarkt vinden, maar de natuurlijke variant die zonder suiker komt.

De meeste versies die we in de winkel kunnen kopen zijn gearomatiseerd en bevatten een overdreven hoeveelheid suiker, vooral de vloeibare presentatie van het product. Daardoor daalt de voedingskwaliteit aanzienlijk.

2. Gearomatiseerd water

Water is het beste element dat er bestaat om voor een goede staat van hydratatie te zorgen. Maar het moet mineraalwater zijn dat je voor dit doel consumeert en niet de gearomatiseerde varianten ervan.

Deze producten zijn er in overvloed in de supermarkt en bevatten een grote hoeveelheid toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen. Zowel het een als het ander kan de intestinale microbiota negatief beïnvloeden en gezondheidsproblemen van allerlei aard veroorzaken.

3. Gesneden brood

In het algemeen is brood een voedingsmiddel met een hoog gehalte aan koolhydraten, dat gemaakt wordt met zeer geraffineerd meel. Daardoor zijn het producten met een hoge glycemische index. En vaak voegen fabrikanten nog meer suiker toe om de smaak en textuur te verbeteren, zoals het geval is bij de versies van gesneden brood.

Daarom is het bij het kiezen van een brood om te eten altijd beter om te kiezen voor een brood met een meer ambachtelijke stijl. Deskundigen raden echter niet aan dit product in je gewone dieet op te nemen, en veel minder nog als begeleider van maaltijden. De consumptie ervan moet incidenteel zijn.

2. Verpakte tomatensauzen

Een van de groenten met de grootste hoeveelheid antioxidanten is de tomaat. Onder deze bestanddelen springt lycopeen eruit.

Antioxidanten neutraliseren sommige afvalstoffen die in weefsels worden geproduceerd en opgehoopt. Dit noemt men vrije radicalen. Zo helpen ze het ontstaan van veel chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, te voorkomen (Engelse link).

Verpakte tomatensauzen en vooral gebakken tomaat, bevatten echter te veel toegevoegde suikers. Die zitten in het recept om de zuurgraad van de vrucht te beperken en de uiteindelijke smaak te verbeteren. De concentratie ervan is echter te hoog, waardoor ze ongezonde producten worden.

Tomatensaus bevat veel suiker

Wees voorzichtig met voedingsmiddelen met meer suiker dan je denkt

Al deze voedingsmiddelen die we je net lieten zien hebben meer suiker dan je waarschijnlijk dacht. Het is belangrijk om hun consumptie te beperken om de kwaliteit van je voeding niet te verminderen. Anders kun je uiteindelijk de gezondheid van je kinderen op de middellange en lange termijn in gevaar brengen.

Hoewel de inname van koolhydraten volkomen noodzakelijk is, moeten ze altijd complex zijn. Eenvoudige koolhydraten moeten we waar mogelijk vermijden. Ze veroorzaken namelijk aanzienlijke verhogingen van de bloedglucose en beschadigen je stofwisseling. Wellicht ook interessant voor jou

Goede eetgewoonten bij kinderen aanmoedigen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Goede eetgewoonten bij kinderen aanmoedigen

Kinderen zijn veel ontvankelijker dan volwassenen als het gaat om het inbouwen van eetgewoonten. Kom meer te weten in het volgende artikel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kim, S. K., Guevarra, R. B., Kim, Y. T., Kwon, J., Kim, H., Cho, J. H., Kim, H. B., & Lee, J. H. (2019). Role of Probiotics in Human Gut Microbiome-Associated Diseases. Journal of microbiology and biotechnology29(9), 1335–1340. https://doi.org/10.4014/jmb.1906.06064
  • Cheng, H. M., Koutsidis, G., Lodge, J. K., Ashor, A., Siervo, M., & Lara, J. (2017). Tomato and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis257, 100–108. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2017.01.009

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.