5 handige borstvoedingshoudingen

5 handige borstvoedingshoudingen
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 27 december, 2022

Borstvoedingshoudingen leren is heel belangrijk. Je kunt een houding vinden die jou en je baby comfortabel houden terwijl je de schoonheid van succesvolle borstvoeding kunt ervaren.

Een van de fundamentele aspecten van correcte borstvoeding is een goede houding van de moeder. Dit is omdat het bepalend is voor het wel of niet goed aanhappen aan de tepel.

Het is belangrijk dat zowel jij als de baby comfortabel zijn tijdens de borstvoeding, omdat een slechte houding twee grote ongemakken of problemen kan veroorzaken: onvoldoende melkproductie (agalactie) en irritatie bij de tepel.

Beide problemen kunnen opgelost worden door een goede techniek tijdens de borstvoeding. En dit kan op zijn beurt voor een groot gedeelte opgelost kan worden door een goede houding die de baby helpt om aan te happen.

De beste borstvoedingshoudingen

Je hoeft je geen zorgen te maken, een goede houding vinden is eenvoudig. We beschrijven hier vijf goede houdingen voor borstvoeding. Er zijn er nog veel meer, dus het is een goed idee om ook anderen te proberen die de kraamverzorgster aanraadt en te kiezen wat het gemakkelijkste is voor jou.

Probeer te onthouden dat het belangrijkste is dat jij en je baby allebei comfortabel en relaxt zijn om succesvol borstvoeding te geven.

Terwijl de moeder ligt

Houdingen tijdens de borstvoeding

Dit is de handigste houding om ‘s nachts borstvoeding in te geven. Om het in de praktijk te brengen is het noodzakelijk dat de moeder en het kind allebei liggen. En ook dat het gezicht van de baby voor de borst van de moeder ligt. De buik van de baby blijft tegen het lichaam van de moeder en ze steunt haar eigen hoofd op een dik of dubbelgevouwen kussen, terwijl ze tegelijk het hoofdje van de baby steunt.

Traditionele houding

In deze houding moet de moeder zitten met ontspannen schouders en met haar baby op haar onderarm, net onder haar borst. Op deze manier blijft het hoofdje van de baby gesteund aan de binnenkant van de elleboog en kan het gericht worden op de kant waarop hij of zij gevoed wordt. De buik van de baby wordt gesteund door het lichaam van de moeder. En een van zijn armpjes gaat rond zijn moeder heen.

Begin een nieuw leven, een nieuwe droom, een nieuwe wens om dingen goed te doen.

-Anoniem-

Gekruiste wieghouding

Dit is een variatie op de vorige positie. Nu gebruikt de moeder de hand aan dezelfde kant als dat ze borstvoeding geeft om haar borst vast te houden, terwijl ze met de andere arm haar baby vasthoudt.

Je zult een kussen nodig hebben om je baby’s lichaam op de hoogte van je borst te houden. Deze positie is gemakkelijk om beide tepels aan te bieden zonder de houding van de baby te veranderen, wat een goed trucje is als de baby een voorkeurskant heeft.

Zittende houding

De moeder zit met een rechte rug en ontspannen schouders en gebruikt een voetenbankje of krukje om de spieren onder de dijen te richten. De baby kijkt naar de moeder en ligt buik op buik. Houd een kussen onder de baby om hem tot borsthoogte op te tillen.

Ik wist niet dat ik een gat in mijn hart had, totdat jij het opvulde.

-Anoniem-

Mand- of rugbygreep

Borstvoedingshoudingen

In deze houding houd je de baby onder je arm aan de kant dat je wilt voeden. Het lichaam van je baby rolt dan om je middel heen en je hand houdt het hoofdje in positie.

Deze en de liggende houding zijn de handigste borstvoedingshoudingen voor na een keizersnede. Ook is deze houding handig als je twee baby’s tegelijk borstvoeding geeft.

Tips voor correcte borstvoedingshoudingen

Welke van deze borstvoedingshoudingen je ook gebruikt om je baby te voeden, onthoud dat het hoofdje van het kind op dezelfde hoogte moet zijn als je borst. Houd de mond op dezelfde hoogte als de tepel, zonder dat baby zijn nekje hoeft te draaien, buigen of uitstrekken.

Het is ook fijn voor je om te weten dat als de lippen en tong van de baby gezond zijn, hij vanuit iedere positie correct zal zuigen.

De mond van de baby gaat wijd open. De borst moet dan ver in de mond gaan, met de tepel in de buurt van de bovenlip. Dit geeft ruimte voor de tong om tussen de tepelhof en onderlip te gaan. De baby voedt zich immers door met de tong heen en weer naar boven druk uit te oefenen.

Volgens een beschrijving uit een handleiding getiteld “Correct Breastfeeding Technique: The Positions,” door het personeel van het Consejería de Salud van het Virgen de Las Nieves Ziekenhuis, waar de meeste van deze tips vandaan komen: “Als borstvoeding correct gaat, zal je normaal gesproken merken dat de baby zijn kaken gebruikt.”

De beweging van de kaak is ritmisch en gaat zo ver als de oren en slapen van de baby. Je zult ook merken dat de wangen van de baby niet naar binnen vallen, maar rond zijn. Als de baby op deze manier zuigt, doet het geen pijn bij de moeder, zelfs niet als ze tepelkloven heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ciencias Médicas Dr Serafín Ruiz De Zárate Ruiz Santa Clara, U. DE, Clara, V., Eva Josefina Quintero Fleites, D. C., Roque Peña, P., Sara Fe de la Mella Quintero, D., & Gustavo Fong Zurbano, I. (2014). Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna Appropriate lactation positions and a good hold: the key to success in breastfeeding. Medicent Electrón.
  • Guipuzca, R. (2009). Posturas y posiciones para amamantar. Alba Lactancia Materna.
  • Quintero, C., Roque, P., De la Mella, S., & Fong, G. (2014). Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna. Medicent Electrón.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.