6 Oefeningen om je baby te helpen in het geboortekanaal te passen

Nadert je uitgerekende datum maar heeft je kleintje zich nog niet omgedraaid? Doe deze 6 oefeningen om hem in het geboortekanaal te laten passen.
6 Oefeningen om je baby te helpen in het geboortekanaal te passen
Maria Elisa Lisotti Luppi

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Maria Elisa Lisotti Luppi.

Laatste update: 22 december, 2022

Ben je er klaar voor om moeder te worden? Als je in de laatste fase van je zwangerschap zit, kan je kind al ondersteboven liggen. Voor het geval dat nog niet gebeurd is, stellen we in dit artikel 6 oefeningen voor om je baby te helpen in het geboortekanaal te passen.

Tijdens de hele zwangerschap veranderen baby’s vaak van houding, vooral in het tweede trimester. Sommige kleintjes draaien naar een kant en blijven daar tot de dag dat ze geboren worden. Anderen gaan echter nog een tijdje door met hun pirouettes.

Als er weinig ruimte meer is in de baarmoeder draaien kleintjes zich van nature om, met hun gezicht naar de ruggengraat van de moeder gericht. Als je baby deze positie nog niet bereikt heeft, is het belangrijk dat je hem daarbij helpt. We vertellen je hoe!

Help je baby in het geboortekanaal te passen

Beweging is de sleutel om de foetus in één lijn te brengen met het bekken. Daarom is een actief leven leiden met volledig bewustzijn van de behoeften van je lichaam iets heel gunstigs voor jullie beiden.

Hieronder zetten we de 6 nuttigste oefeningen om je baby te helpen de juiste positie voor de bevalling te bereiken in detail uiteen.

1. Wandelen

6 Oefeningen om je baby te helpen in het geboortekanaal te passen

Door dagelijks te wandelen kunnen de bekkenbeenderen bewegen en de spierspanning in het buik- en bekkengebied loslaten. Bovendien verbetert deze gewoonte de bloed- en lymfecirculatie, die beïnvloed worden door de druk van de baby op de grote vaten.

Probeer een gematigd tempo aan te houden. Voer ook een bewuste ademhaling uit en rust zo vaak als nodig is. Begin met korte afstanden en bouw die beetje bij beetje op.

Bedenk dat het doel van de activiteit is om de spieren en botten van het bekken te mobiliseren, niet om weerstandstraining te doen. Luister naar de behoeften van je lichaam om de lichaamsbeweging te regelen.

2. Dans

Als je de mobiliteit wilt vergroten en spanning wilt loslaten, voldoet dansen aan al deze voorwaarden en voegt er plezier aan toe. Bovendien kun je met deze activiteit een gezellig moment met je partner of geliefde delen, terwijl je je baby helpt om in het geboortekanaal te komen.

Neem, net als bij wandelen, de nodige pauzes om te ademen en regel de intensiteit wanneer je lichaam daarom vraagt. Geef voorrang aan bekkenoscillaties die de beweging van de baby bevorderen.

Profiteer ook van deze activiteit en leg een lijst van je favoriete muziek klaar om naar te luisteren als je gaat bevallen.

3. Squats om je baby te helpen in het geboortekanaal te passen

Als je squats in je dagelijkse activiteiten opneemt, zal je echt de voordelen voelen. Het is geen wonder dat het de meest aanbevolen oefening tijdens de zwangerschap is.

Deze oefening bestaat uit het maken van dezelfde beweging die je doet als je in een stoel zit, maar dan zonder echt te gaan zitten. Met een paar herhalingen per dag, meerdere keren per week, krijg je het gewenste effect.

Je moet op de stand van je knieën letten, zodat ze bij het buigen niet voorbij de ballen van je voeten komen. Een manier om dit te vermijden is de handen van je partner vast te houden om meer stabiliteit te krijgen. Ook kun je een stoel onder je billen zetten om je veiliger te voelen.

Deze oefening bevordert de beweeglijkheid van het middenbekken en de bekkenuitgang (Spaanse link), waardoor de baby beter past.

4. Ga op een gymnastiekbal zitten

Als je een Pilates- of gymnastiekbal hebt, kun je die overdag gebruiken als vervanging van een gewone stoel. Op die manier ontspan je, terwijl je rust, ook je bekkengebied.

Beweeg op de bal heen en weer met je bekken en voer dan enkele cirkelvormige bewegingen uit. Je kunt ook bovenop de bal wiebelen, alsof je je baby in je buik wiegt.

Deze oefening is niet alleen een heel ontspannende oefening voor je lenden- en bekkenspieren, maar zorgt er ook voor dat je baby in het bovenste deel van je bekken komt te liggen.

5. Ga op je knieën zitten

Vanuit de knielende positie kun je verschillende steunen gebruiken, afhankelijk van wat voor jou het meest comfortabel is. Je kunt je armen laten rusten op de schoot van je partner, een gymnastiekbal, een stoel, of de vloer.

Alleen al door op je knieën te zitten help je je lichaam om te rusten van het gewicht van je baby. Je plaatst hem namelijk in een soort lus, gevormd door je buikspieren. Bovendien komen met deze houding het heiligbeen en de spierspanning van je lendenstreek vrij.

Je kunt je bekken in alle richtingen zwaaien en beide benen asymmetrisch bewegen om je heupen een groter bewegingsbereik te geven. Dit helpt je baby om zich op de juiste plaats te positioneren.

6. Prenatale hydrotherapie

Zwangere vrouw aan het relaxen in het zwembad

Alleen al het feit dat je een zwembad ingaat en in het water ligt te ontspannen, verlicht de spanningen van het hele lichaam. Water vermindert het lichaamsgewicht drastisch en daarom decomprimeert prenatale hydrotherapie (Spaanse link) de gewrichten in het bekken die het gewicht van de baby dragen.

In het water kun je elk van de eerder genoemde activiteiten uitvoeren om het effect te versterken.

Wat gebeurt er als de baby niet in het geboortekanaal past?

De mogelijke oorzaken van een baby die niet in het geboortekanaal past zijn velerlei.

Als hij in stuitligging of in dwarse houding ligt, geen paniek! Hoewel de meeste kinderen tussen 33 en 38 weken zwangerschap in de cephalische (hoofd) positie worden geplaatst, bereiken sommigen die al enkele dagen voor de geboorte.

Als dit niet op natuurlijke wijze gebeurt, kunnen verloskundigen in sommige specifieke gevallen een speciale manoeuvre uitvoeren. Maar in het algemeen is een keizersnede de meest aangewezen optie. Die beperkt de risico’s van een stuitbevalling namelijk tot een minimum.

Bedenk dat het belangrijkste bij de geboorte van je kind is wat daarna komt. Kies dus het alternatief dat jouw gezondheid en die van je baby het beste beschermt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.