Zwangerschapskussen: soorten en voordelen

Als je een baby verwacht, lees dan dit artikel over de verschillende soorten en voordelen van zwangerschapskussens. Zo kom je erachter wat voor jou de beste optie is.
Zwangerschapskussen: soorten en voordelen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 26 augustus, 2021

Een zwangerschapskussen? Ja, het bestaat. Het wordt zelfs je beste partner totdat je baby wordt geboren. Bovendien blijf je deze kussens wat langer gebruiken, omdat ze ook heel handig zijn tijdens het geven van borstvoeding. Zodra je buik begint te groeien, komt er een moment dat je geen comfortabele houding kunt vinden. Het extra gewicht, de spierpijn en de bewegingen van uw baby kunnen het heel moeilijk voor u maken om in slaap te vallen.

Dat is het moment waarop je deze handige en eenvoudige accessoires moet gaan gebruiken. Als je moeite hebt om in slaap te vallen of pijn voelt, lees dan verder over zwangerschapskussens. In feite zijn ze speciaal ontworpen om je op je gemak te laten voelen.

“Moederschap heeft een zeer humaniserende werking. Alles wordt gereduceerd tot de essentie”
-Meryl Streep-

Wat het zwangerschapskussen voor jou kan doen

Zwangere vrouwenlezing.

Je vindt het misschien verrassend, maar een zwangerschapskussen kan meer helpen dan je denkt. Het geeft je eigenlijk ondersteuning voor je buik, rug en benen tijdens je zwangerschapsstadia. Bovendien kun je het later gebruiken, wanneer het tijd is om je baby borstvoeding te geven.

Eigenlijk zijn deze kussens ook heel handig om je baby borstvoeding te geven, maar ook om hem de fles te geven. Dit komt omdat je je baby op het kussen kunt leggen en een comfortabele houding voor jezelf kunt vinden, zodat je je rug niet bezeert. Bovendien, als baby’s beginnen te groeien, kun je ze nog steeds gebruiken. Want als de tijd daar is, helpen ze je baby om te blijven zitten. Daarom zul je zien wat een nuttige investering je hebt gedaan toen je het kocht.

Voordelen van zwangerschapskussens

Tijdens je derde trimester zal een zwangerschapskussen je helpen comfortabeler te zijn. Veel vrouwen gebruiken het zelfs tijdens de bevalling, wanneer hun eerste weeën komen. Daarom bespreken we enkele voordelen van het zwangerschapskussen:

  • Ze passen zich perfect aan de vorm van je lichaam aan.
  • Ze bieden de perfecte aanpassing voor je rug, buik, heupen en benen.
  • Zwangerschapskussens zijn perfect voor het verlichten van alle soorten zwangerschapsongemakken, zoals bekkenpijn, krampen in de benen, enz.
  • Ze helpen brandend maagzuur en rugpijn te voorkomen.
  • Ze voorkomen dat je te veel beweegt als je slaapt, wat een goede nachtrust bevordert.
  • Je kan ze gemakkelijk in de wasmachine wassen.
  • Nadat de baby is geboren, kun je het gebruiken om je kleintje borstvoeding te geven.

Zwangerschapskussen: verschillende soorten

Zoals we eerder hebben vermeld, zijn ze perfect om je te helpen goed te slapen, te rusten terwijl je een boek leest en je baby te voeden. Bovendien zijn ze erg nuttig bij het verminderen van krampen in de benen. Dankzij hun ontwerp kun je je aanpassen aan de verschillende posities die artsen aanbevelen, zoals op je zij of met je benen omhoog, wat je helpt spierpijn te verlichten.

In verschillende winkels kun je veel opties vinden in verschillende vormen, materialen, maten en prijzen. We zullen het hieronder hebben over enkele van de meest voorkomende typen.

Wigvormig kussen

Deze kussens hebben de vorm van een driehoek of een letter C en zijn meestal gemaakt van schuim. Bovendien passen ze zich aan je buik aan terwijl deze groeit en helpen ze pijn in specifieke gebieden te verlichten. Een van hun belangrijkste voordelen is dat ze klein zijn, gemakkelijk op te bergen en je ze nog steeds kunt gebruiken nadat de baby is geboren.

U-vormig kussen

Dit type zwangerschapskussen is groter dan de andere. Dit komt omdat het je hele lichaam zou moeten ondersteunen, van top tot teen. Bovendien helpen ze je om op je zij te slapen, wat goed is voor je doorbloeding en zuurstofvoorziening. Ze beperken ook je bewegingen, en sommige kunnen de vorm van een lichaam hebben.

Vrouw met zwangerschapskussen.

C-vormig zwangerschapskussen

Deze kussens worden ook wel full-body kussens genoemd en zijn de favoriete kussens van zwangere vrouwen. Dit komt omdat vrouwen op hun zij kunnen slapen terwijl ze hun hoofd, rug en buik op hen laten rusten. Deze kussens zijn echter vrij groot, wat een beetje oncomfortabel kan zijn voor jou en je partner.

Lang zwangerschapskussen

Deze kussens lijken veel op c-vormige kussens, maar zijn wat rechter. Je kunt er je hele lichaam op laten rusten en omdat ze lang zijn, kun je ze aan elke situatie aanpassen. In feite is hun flexibiliteit wat ze zo comfortabel maakt voor zwangere vrouwen.

Aan de andere kant, onthoud dat je elk soort kussen of kussen dat je thuis vindt kunt gebruiken om goed uit te rusten. Je hebt alleen iets nodig om je buik, lendenen en benen te ondersteunen. Dit zal je helpen om je meer ontspannen te voelen.

Denk na over al deze opties en vind degene die het beste bij je past. Aarzel dus niet om een zwangerschapskussen te gebruiken. Dit zal een van de beste dingen zijn om je te helpen ontspannen tijdens je zwangerschapsfasen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.