5 Bewegingsapps om in vorm te blijven tijdens de zwangerschap

Er zijn steeds meer specifieke bewegingsapps die je kunnen helpen in vorm te blijven tijdens de zwangerschap. Hier zijn enkele van onze favorieten.
5 Bewegingsapps om in vorm te blijven tijdens de zwangerschap
Eva Maria Rodriguez Diego

Geschreven en geverifieerd door de professionele schrijver en specialist in lichamelijke opvoeding Eva Maria Rodriguez Diego.

Laatste update: 22 december, 2022

Over het algemeen wordt sporten om in vorm te blijven tijdens de zwangerschap sterk aanbevolen, tenzij er een gezondheidsprobleem is. Een goede manier om fit te blijven tijdens de zwangerschap is door een van de vele bewegingsapps te gebruiken die speciaal voor deze fase zijn ontworpen.

Matige lichaamsbeweging kan namelijk goed zijn voor zowel moeder als foetus. Bovendien kan het in veel gevallen enkele van de ongemakken die gepaard gaan met zwangerschap verlichten, zoals rugpijn en krampen in de benen.

In elk geval is het belangrijk om je gynaecoloog of verloskundige te raadplegen voordat je aan enige vorm van lichamelijke activiteit begint. Dit is zowel aan te raden voor vrouwen die vóór de zwangerschap al hebben gesport als voor vrouwen die dit vanwege hun nieuwe toestand willen gaan doen.

Bewegingsapps om in vorm te blijven tijdens de zwangerschap

Een zwangere vrouw die traint en naar haar tablet kijkt.

Er is een grote verscheidenheid en een groot aantal bewegingsapps om je te helpen in vorm te blijven tijdens de zwangerschap. Veel ervan zijn gratis en bieden veelbelovende oplossingen. Hier zijn enkele van de beste apps.

Kegel Trainer door Olson Applications Ltd.

Kegeloefeningen worden sterk aanbevolen om bekkenbodemproblemen te voorkomen die het gevolg kunnen zijn van zwangerschap en bevalling.

Deze app, die betaalde opties heeft, bevat gemakkelijk te volgen sessies en dagelijkse herinneringen om de bekkenbodemspieren zonder al te veel moeite te helpen versterken. Alle sessies duren tussen de 30 seconden en drie minuten. Bovendien kan de app worden aangepast voor visuele, audio- of trillingssignalen om de oefeningen te begeleiden.

Deze app is beschikbaar in het Engels en Spaans voor iOS en Android.

Prenatale yoga, door Down Dog

Down Dog is een yoga-app met verschillende programma’s, waaronder een programma dat speciaal is ontworpen voor oefeningen tijdens de zwangerschap. Het is gratis beschikbaar met in-app aankopen. Deze app heeft algemene trainingen, zodat je fit blijft en de elasticiteit behoudt door middel van lage-impact oefeningen. Je kunt ook de intensiteit kiezen, aan welk gebied je wilt werken en de duur van de sessie.

Deze app bevat aangepaste routines voor elk trimester van de zwangerschap, met speciale yogaposities die de onderrug kunnen strekken om de druk te verlichten. Het bevat ook specifieke oefeningen om de bekkenbodem- en onderlichaamspieren te versterken voor de bevalling.

Deze app is beschikbaar voor iOS en Android en kan in meerdere talen worden ingesteld, waaronder Engels en Spaans.

Prenatale en postnatale training, door Power 20, om in vorm te blijven tijdens de zwangerschap

Deze app bevat dagelijkse trainingen die zijn ontworpen voor zwangere vrouwen, georganiseerd per trimester. Elke training duurt slechts 20 minuten en past zich aan aan het stadium van de zwangerschap waarin je je bevindt. Het heeft in-app aankopen.

Deze app is beschikbaar voor iOS en Android.

Baby2Body : Zwangerschapswellness

Dit is een uitgebreide app (Engelse link) met trainingsideeën, meditatieoefeningen en recepten om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Het bevat ook recepten en oefeningen die je na de bevalling kunt proberen. Het bevat enkele gratis functies, hoewel het premium-abonnement meer gepersonaliseerde trainingen, meditaties en artikelen geschreven door experts biedt.

Deze app is alleen beschikbaar in het Engels voor iOS en voor Android. Je kunt de app gratis uitproberen tijdens een proefperiode van een week.

Aaptiv: Fitness voor iedereen

De app Aaptiv: Fitness voor iedereen ( Engelse link ) bevat een zwangerschapsprogramma met de naam Move Through Maternity. Dit programma omvat trainingen voor het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Er zijn ook trainingen om te doen na de bevalling.

Het programma omvat meerdere trainingsformaten, verschillende trainers en trainingsmethoden. Het maakt gebruik van een kenmerkende een-op-een persoonlijke coachingstijl om die extra motivatie te bieden om gezond en sterk te blijven tijdens de zwangerschap.

Het programma bevat oefeningen die je veilig en effectief kunt uitvoeren tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap, met behulp van dit programma van 27 weken, beginnend in week 13 en eindigend in week 40. Elke week biedt de app drie trainingen met een combinatie van cardio- en krachttraining oefeningen.

Een zwangere vrouw die op een mat uitoefent.

Apps om in vorm te blijven tijdens de zwangerschap

Tot slot moeten we niet vergeten hoe belangrijk het is om een arts te raadplegen voordat we met een trainingsprogramma beginnen. Bovendien moeten zwangere vrouwen die nog niet eerder hebben gesport of die te maken hebben gehad met een nieuw type lichaamsbeweging, professioneel advies inwinnen om het correct uit te voeren.

Verlies nooit uit het oog dat de oefeningen die door de verschillende apps worden gesuggereerd potentieel geschikt zijn, maar dat betekent niet dat ze niet schadelijk kunnen zijn. Niet vanwege de oefening zelf, maar vanwege de manier waarop je de oefening uitvoert. Een slecht uitgevoerde oefening kan namelijk zeer schadelijk zijn. Wellicht ook interessant voor jou

De voordelen van hydrotherapie voor zwangere vrouwen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De voordelen van hydrotherapie voor zwangere vrouwen

Hydrotherapie is voor zwangere vrouwen zeer gunstig, omdat het vrouwen onder andere helpt om gemakkelijker te ademen. Lees verder voor meer informa...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.