Sporten na de bevalling: voordelen en aanbevelingen

Sport beoefenen na de bevalling helpt je niet alleen om fit te worden en een goed figuur te krijgen, maar ook om serotonine, het gelukshormoon geluk vrij te geven. Wat was jouw favoriete bezigheid?
Sporten na de bevalling: voordelen en aanbevelingen

Laatste update: 04 april, 2019

Hoewel je lichaam langzaam en met zorg moet herstellen, is sporten na de bevalling goed voor je. Laten we dit onderwerp daarom gedetailleerder bekijken.

Lichamelijke activiteit is altijd goed voor de mens. Een zittende levensstijl heeft weinig voordelen en kan in de loop van de tijd problemen veroorzaken. In het geval van vrouwen in de periode na de bevalling helpt bewegen ze om zich zowel lichamelijk als emotioneel beter te voelen.

Het is belangrijk om op te merken dat het niet de moeite waard is om overhaaste beslissingen te nemen zonder eerst met je arts te overleggen. Dit biedt absoluut geen voordelen, het zal eerder problemen veroorzaken. Het beste is om je arts te raadplegen en samen met hem of haar te beslissen wanneer en hoe je met sporten kunt beginnen.

Dit is vooral tijdens de eerste maanden na de bevalling belangrijk.

Wanneer te beginnen met sporten na de bevalling

Haast je niet. In het algemeen is het aan te raden om te wachten tot je rustperiode ten einde loopt. Zodra deze periode voorbij is, dan kun je beginnen met het plannen van een eenvoudige bewegingsroutine naar je beste vermogen. Deze oefeningen moeten geen grote impact of een lange duur hebben.

Beetje bij beetje kun je de fysieke belasting die je op je lichaam legt vergroten. Er is geen reden om je lichaam binnen een dag te dwingen om een topsportroutine uit te voeren.

Het is belangrijker om tijd te investeren in het goed doen dan in haasten en te eindigen met een blessure. Je moet namelijk voor jezelf zorgen en voor je baby.

De tijd om te herstellen hangt af van het soort bevalling

De tijd om te herstellen hangt af van het soort bevalling

Als je een natuurlijke bevalling hebt gehad, dan heb je waarschijnlijk enige uitrekking van de spieren in het bekkengebied. Dit is vaak de oorzaak van incontinentie bij vrouwen. Dan zou lichaamsbeweging contraproductief zijn, omdat het de situatie zou verergeren.

Aërobe oefeningen met onder meer circuits met sprongen en buikspieroefeningen worden tijdens de kraamperiode het minst aanbevolen.

Als je via een keizersnede bent bevallen, dan duurt je hersteltijd iets langer dan bij een vaginale bevalling. Het litteken van deze operatie is intern en extern, dus je moet een redelijke tijd wachten voordat je kunt gaat sporten.

Het is ook belangrijk om de goedkeuring van je arts te hebben voordat je dit doet. Elke vrouw is echter anders. Er is geen regel die voor iedereen geldt.

Onmiddellijke voordelen van sporten na de bevalling

  • Door de afleiding, de afgifte van gifstoffen en de toename van bepaalde hormonen zoals serotonine wordt een postnatale depressie bestreden.
  • Het uithoudingsvermogen ontwikkelt zich in de loop van de tijd, wat van fundamenteel belang is voor de dagelijkse activiteiten, vooral wanneer je voor een baby zorgt.
  • Er treedt ook een verbetering van de slaapkwaliteit op. Vergeet niet dat het niet gaat om meer slapen, maar om beter slapen.

Sporten na de bevalling is een uitstekende optie om je figuur te herstellen en je geestelijke gezondheid te verbeteren, maar je moet je bewust zijn van de meest geschikte keuzes.

Sporten na de bevalling: aanbevolen activiteiten

1. Aquagym

Dit is een low-impact sport die verschillende spiergroepen aanzienlijk zal verbeteren. Het bestaat uit gymnastiek in het water. Dankzij het water wordt het gewicht van het lichaam zelf lichter en dit bevordert het herstel na de bevalling.

De oefeningen in deze discipline trainen de lende-en borstspieren, evenals het perineum en de buikstreek. Het water is ook erg ontspannend. Dit type oefening biedt tal van voordelen.

2. Yoga

Yoga met een bal is een goede optie na de bevalling

Dankzij de fysieke en mentale voordelen is yoga ideaal voor het herstel na de bevalling. Dit beoefenen helpt om het emotionele evenwicht en de lichaamshouding te verbeteren. Daarnaast leer je diepe ademhalingstechnieken, waarmee je je hersenen effectiever kunt oxygeneren.

Natuurlijk moet je hierbij professionele hulp hebben. Op deze manier krijg je instructies over de voor jou meest geschikte houdingen en hoe je deze op de juiste manier uitvoert. Zoals in elke discipline, begin je met soepele en eenvoudige bewegingen, waarbij je de belasting toe laat nemen als je lichaam je vertelt dat het meer kan hebben.

3. Pilates

Deze discipline helpt de spieren te versterken en vermindert vooral het ongemak in de onderrug. Vooral de bekken- en buikspieren profiteren het meest. Het perineum profiteert ook van rekoefeningen, die in de loop van de tijd in moeilijkheid en intensiteit toenemen.

Pilates biedt ook zeer goede ademhalingstechnieken, zodat je je spieren versterkt terwijl je tegelijkertijd ontspant. Bij het sporten na de bevalling, is het belangrijk om te voorkomen dat je te veel druk op je lichaam uitoefent.

Met andere woorden, forceer jezelf niet om je lichaam harder te pushen dan je zou moeten doen om direct een resultaat te krijgen. Begrijp en zorg goed voor je lichaam. Geef het tijd.

Wanneer je na de bevalling klaar bent om te sporten, overweeg dan deze opties, omdat ze ideaal zijn om op dat moment aan de behoeften van je lichaam te voldoen.

Vergeet niet dat de intensiteit van lichamelijke activiteit tijdens de kraamperiode altijd mild tot matig moet zijn. Bovendien is de eerste prioriteit van deze routines het herstellen van kracht in de bekkenbodem.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.