Hoe een platte buik na de bevalling te krijgen

Een ding dat vrouwen in hun gedachten hebben is hoe ze hun figuur weer terug kunnen krijgen na de bevalling. Geduld is de sleutel, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit te bereiken.
Hoe een platte buik na de bevalling te krijgen

Laatste update: 28 januari, 2021

Veel vrouwen maken zich er zorgen over hoe ze weer een platte buik na de bevalling kunnen krijgen. De babybuil lijkt langer te blijven dan gewenst.

Nadat je bent bevallen, zal je buik zacht en rond blijven door de natuurlijke groei van de baarmoeder, het uitrekken van de huid en de ophoping van vetreserves.

Je hele lichaam zal tijd nodig hebben om terug te keren naar haar staat van vóór de zwangerschap. De buik is hierop geen uitzondering.

Langzaamaan zal je lichaam het vocht wat je lichaam vasthield verwijderen en de vetreserves zullen verdwijnen.

Sommige nieuwe mama’s hebben hun figuur in slechts een paar dagen alweer terug. Maar er zijn maar een paar vrouwen met zoveel geluk.

De meeste vrouwen hebben vele maanden nodig om geheel van hun babybuil af te komen. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om dit proces te versnellen.

Het geven van borstvoeding aan je baby zal je helpen om gewicht te verliezen na de bevalling

Het geven van borstvoeding kort na de bevalling zendt een signaal naar de baarmoeder om te krimpen. Zodra je baarmoeder samentrekt, zal je buik beginnen platter te worden.

Daarnaast zal het geven van borstvoeding aan je baby extra calorieën verbranden. Ook dit zal helpen bij het verliezen van die zwangerschapskilo’s. Het proces van het maken van melk en het voeden van je baby is als een extra work-out voor je hele lichaam.

Na de bevalling zal je lichaam vastgehouden vocht verwijderen en vetreserves zullen beginnen te verdwijnen

Dieet voor een platte buik na de bevalling

Een gebalanceerd dieet is altijd de beste tip om gewicht te verliezen. Het beste wat je kunt doen, is met een diëtist of voedingsdeskundige praten. Zij zal vaststellen wat het beste voedingsplan is voor jou.

Als je borstvoeding geeft, voorkom dan tot twee of drie maanden na de bevalling een strikt dieet. Je lichaam heeft namelijk het vet nodig dat je lichaam heeft opgebouwd tijdens de zwangerschap voor het maken van melk voor je baby.

Een dieet rijk aan fruit, groenten en proteïnen is gezond en zal je helpen bij het bewerkstelligen van een platte buik na de bevalling. Het reduceren van de koolhydraatinname zal ook werken voor veel mensen.

Hou je echter niet te veel bezig met het tellen van calorieën. Met een nieuwe baby in de omgeving zul je genoeg energie en een goed humeur nodig hebben, dus zorg ervoor dat je lichaam de voeding krijg die het nodig heeft.

Dieet voor een platte buik na de bevalling

Vochtretentie en een opgeblazen gevoel in de buik

Het vasthouden van meer vocht kan het lichaam een gezwollen, bol aanzien geven. Het goede nieuws is dat er twee simpele dingen zijn die je kunt doen om vastgehouden vocht tegen te gaan:

  • Reduceer je zoutinname. Zout houdt namelijk onnodig vocht vast in je lichaam. Daarnaast kan het bijdragen aan een hoge bloeddruk. Minder zout in je dieet is niet alleen goed voor het verliezen van gewicht na de bevalling, maar is ook goed voor je algemene gezondheid.
  • Drink meer water. Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, helpt het drinken van veel water je lichaam om te stoppen met het vasthouden van vocht. Daarnaast houdt het je voldoende gehydrateerd.

Oefeningen voor een platte buik na de bevalling

Bovenstaand advies kan erg nuttig zijn, maar het is niet altijd voldoende. De tijd gaat voorbij en je draagt nog steeds wat extra kilo’s met je mee. Fysieke oefeningen zullen je helpen je vorm terug te krijgen.

Streef naar het trainen van ten minste drie uur per week.

Vrouwen kunnen beginnen met trainen rond de zesde week na de bevalling. Als je probeert om je babybuil te verliezen, zal je fitnessregime ontworpen moeten zijn op het versterken en spannen van je core.

  • Disciplines zoals yoga en pilates zijn populair geworden onder nieuwe mama’s. Dit zijn activiteiten met een lage impact gebaseerd op het aanhouden van verschillende poses die de flexibiliteit en een goede ademhaling bevorderen.
Oefeningen voor een platte buik na de bevalling

Dit soort oefeningen versterken de core en spannen je bekken- en buikspieren, wat een geweldige plek is om te beginnen als een platte buik na de bevalling je doel is.

Omdat deze activiteiten niet al te uitputtend zijn, passen ze gemakkelijk in je dagelijkse routine met je baby.

  • Wandelen en joggen kunnen in korte tijd tot goede resultaten leiden. Probeer stevig door te wandelen of te joggen gedurende 45 minuten, 3 keer per week. Als je het kunt opbrengen om elke dag te gaan, dan zal je progressie zelfs sneller gaan.
  • Buikspieroefeningen. Gefocusde oefeningen zoals crunches en sit-ups spannen de buikspieren.

Vrouwen kunnen beginnen met trainen rond zes weken na de bevalling

Beetje bij beetje zal je buik strakker worden. Als het tijd kost om terug in vorm te komen, laat dit dan niet het genot van je moederschap bederven.

Het hebben van een baby is een mooi, natuurlijk proces en alle inspanningen zullen het waard zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sánchez, P. 2009. Actividad física y deportiva en la mujer embarazada. [Documento en línea] Disponible en: https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_15/PILAR_SANCHEZ_1.pdf
  • M.J. Aguilar Cordero, A.M. Sánchez López, R. Rodríguez Blanque, J.P. Noack Segovia, M.D. Pozo Cano, G. López-Contreras y N. Mur Villar. Actividad física en embarazadas y su influencia en parámetros materno-fetales; revisión sistemática. Nutr Hosp. 2014;30(4):719-726 ISSN 0212-1611 • CODEN NUHOEQ S.V.R. 318.
  • Sánchez García, J.C. Efectos de la actividad física durante el embarazo y en la recuperación posparto. Universidad de Granada. Tesis doctoral. URI: http://hdl.handle.net/10481/47631. ISBN: 9788491633624

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.