Vermoeidheid bestrijden tijdens het borstvoeding geven

Als je borstvoeding geeft zal je misschien vaker moe zijn dan normaal. Onthoud wat tips om vermoeidheid je bestrijden. In dit artikel zullen we vertellen hoe je dit kunt doen.
Vermoeidheid bestrijden tijdens het borstvoeding geven
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 23 april, 2024

Moedermelk is erg goed voor pasgeborenen, omdat het voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben om te groeien en te ontwikkelen. Het vraagt echter veel energie en zorgt ervoor dat moeders zich uitgeput voelen. Gelukkig zijn er veel manieren om vermoeidheid tijdens het geven van borstvoeding te bestrijden. In dit artikel zullen we je vertellen hoe.

Het geven van borstvoeding zorgt ervoor dat veel vrouwen moe zijn en het gevoel hebben dat ze geen kracht hebben. In de meeste gevallen verdwijnt dit echter na een paar weken. Daarnaast is dit volledig nodig.

Hoe kun je vermoeidheid bestrijden tijdens het geven van borstvoeding

1. Goede voeding

Een goed dieet is één van de beste manieren om vermoeidheid te bestrijden tijdens het geven van borstvoeding. Je kan je energie opkrikken door de voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft.

Eet daarom veel voedsel met eiwitten om je energiek te voelen. Simpele veranderingen in je dieet kunnen je helpen om je weer energiek te voelen.

Voeg mager vlees, melk, kaas of peulvruchten toe om meer eiwitten binnen te krijgen. Voedsel dat rijk is aan vezels helpt ook om meer energie te krijgen. Dit komt doordat het langer duurt voordat het verteert is, waardoor je je voller en energieker voelt.

Eet ook voedsel waar veel ijzer in zit. Een ijzertekort zorgt ervoor dat je je nog uitgeputter voelt.

Meer slapen om vermoeidheid te bestrijden

2. Slaap meer om vermoeidheid te bestrijden

Sinds je baby geboren is slaap je vaak minder dan je gewend bent. Je baby moet ‘s nachts eten, waardoor je slaap onderbroken wordt. Dit zorgt ook voor vermoeidheid.

Als je erg moe bent tijdens het geven van borstvoeding, is het essentieel dat je meer slaapt. Het kan erg moeilijk zijn om genoeg slaap te krijgen als je baby ‘s nachts huilend wakker wordt. Slapen is echter een goede manier om vermoeidheid te voorkomen en weer energiek te worden.

Probeer 7 tot 8 uur per nacht te slapen als dat mogelijk is. Je kan ook een dutje doen wanneer je baby overdag slaapt. Ook kan je je familie vragen om voor de baby te zorgen wanneer je erg vermoeid bent.

“Het geven van borstvoeding vraagt veel energie, wat ervoor zorgt dat moeders uitgeput zijn.”

3. Goede hydratatie

Aan de andere kant helpt het ook als je goed gehydrateerd blijft tijdens het geven van borstvoeding. Uitdroging kan ervoor zorgen dat je vermoeid raakt, waardoor je lichaam de hele dag slechter functioneert.

We raden je ook aan om een glas water naast je neer te zetten wanneer je je baby borstvoeding gaat geven. Je kan ook water drinken tussen deze momenten door.

Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Het is belangrijk om genoeg te drinken en gehydrateerd te blijven.

4. Beweging

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, kan beweging helpen om vermoeidheid te bestrijden tijdens het geven van borstvoeding

Wanneer je sport, maak je endorfines aan die je meer energie geven. Daarnaast verhoogt beweging het zuurstofniveau in je bloed. Ga echter alleen sporten als je goedkeuring hebt van de dokter. Je lichaam moet namelijk 100% hersteld zijn van de geboorte.

Als dat nog niet genoeg is, zorgt sporten er ook voor dat je je lichaam van voor de zwangerschap weer terug krijgt.

Borstvoeding geven kan vermoeidheid veroorzaken bij de moeder

5. Zorg goed voor jezelf

Als laatste moet je goed voor jezelf zorgen om vermoeidheid te bestrijden terwijl je borstvoeding geeft. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen afspraken met de dokter mist. Ook is het belangrijk om de medische aandacht te krijgen die je nodig hebt.

Als je erg moe bent, kan je naar de dokter gaan om je te laten checken op bepaalde aandoeningen. Bloedarmoede, problemen met de schildklier en andere medische problemen kunnen zich voordoen wanneer je baby net geboren is. Het is erg belangrijk om er achter te komen of je één van deze dingen hebt.

Aan de andere kant moet je je emotionele behoeftes ook niet vergeten. Je kan je na de bevalling depressief en uitgeput voelen. Vergeet niet om je familie te vertrouwen en professionele hulp te zoeken indien nodig. Het is normaal voor moeders om zich zo te voelen.

Onthoud als laatste om naar de dokter te gaan als je je nog steeds vermoeid voelt na deze veranderingen. Je dokter kan nadenken over een behandeling om je symptomen te bestrijden en te zorgen dat je meer energie hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andrade, D. Parada, B. “Fatiga Postparto: revisión de la literatura” Rev. chil. obstet. ginecol. vol.83 no.2 Santiago abr. 2018
  • Mansur, J.L “Vitamina D en pediatría, embarazo y lactancia” Arch. argent. pediatr. vol.116 no.4 Buenos Aires ago. 2018
  • Figueroa, D; Beltrán-Montoya, J; Espino, S et al “Consumo de agua en el embarazo y lactancia”Acta Pediatr Mex 2013; 34 (2)
  • Quevedo, B; Bernal, S; Paños, R et al “Influencia de la fatiga postparto sobre el tipo de alimentación en el primer mes de vida”  NURE investigación: Revista Científica de enfermería, ISSN-e 1697-218X, Vol. 12, Nº. 75, 2015

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.