Waarom wordt mijn baby altijd huilend wakker?

Moeders moeten vaak midden in de nacht opstaan om hun huilende baby te troosten. Je moet de oorzaken kunnen identificeren en strategieën toepassen om ze te kunnen kalmeren.
Waarom wordt mijn baby altijd huilend wakker?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 30 april, 2019

Ouders moeten vaak midden in de nacht opstaan om hun huilende baby te helpen. Ze kunnen zich afvragen “Waarom wordt mijn baby altijd huilend wakker?” Er zijn eigenlijk erg veel antwoorden op deze vraag.

De REM-fase van baby’s is een stuk korter dan die van volwassenen. Daarom spenderen ze meer tijd in de lichtere (non-REM) fase. Dit is een primitief overlevingsmechanisme voor het geval ze in gevaar zijn.

Het temperament en de gewoontes van een baby kunnen ook invloed hebben op hun slaap.

Baby’s kunnen meerdere keren wakker worden omdat ze honger hebben. Na 3 maanden duurt het echter langer voordat ze gaan huilen wanneer ze honger hebben.

Er zijn veel redenen waarom een baby ‘s nachts huilend wakker wordt. Ze kunnen oncomfortabel zijn vanwege de omgeving of hun fysieke staat. Naarmate van tijd zullen ouders kunnen herkennen waarom hun baby huilt.

We kunnen onszelf echter wel alvast onderwijzen over de meest voorkomende redenen. Op deze manier zal het makkelijker zijn om te herkennen waarom je baby zo vaak huilend wakker wordt.

Waarom wordt mijn baby altijd huilend wakker?

Baby’s huilen om de aandacht van hun ouders te trekken. Het is een natuurlijke reactie om te roepen naar hun papa of mama om zich veilig te voelen. Als ze iets willen, moeten ze huilen om het te krijgen.

Als je baby altijd huilend wakker wordt moet je letten op de meest voorkomende redenen. Op deze manier kan je uiteindelijk een snelle en praktische oplossing vinden.

Een baby die huilt tijdens het verschonen

Gescheiden van ouders

Baby’s weten niet dat ze veilig zijn. Wanneer ze hun moeder’s warmte niet voelen slaan ze alarm om naar hun moeder’s veiligheid te zoeken. Daarom worden ze gelijk huilend wakker wanneer ze realiseren dat ze gescheiden zijn van hun ouders.

Dagelijkse routines met langdurige slaapperiodes

Als baby’s overdag veel slapen zullen ze ‘s avonds minder moe zijn. Dit zorgt ervoor dat ze actief blijven wanneer ze eigenlijk in slaap moeten vallen.

Aan het einde van de dag willen ze de aandacht van hun ouders. Als ze zich realiseren dat ze dit niet krijgen, gaan ze huilen.

Baby’s worden huilend wakker wanneer ze honger hebben

Overdag raken ze eraan gewend om constant gevoed te worden zonder dat het op vaste tijden is. Daarom zullen ze ‘s nachts ook proberen om eten te krijgen. Ze hopen dat dezelfde routine doorgaat.

Zorg ervoor dat je je baby genoeg voedt aan het einde van de dag. Als gevolg kunnen ze rusten zonder hongerig te raken. Daarnaast kan je aanpassen hoeveel tijd tussen de voedingsmomenten zit.

Wanneer ze hun moeder’s warmte niet voelen slaan ze alarm om naar hun moeder’s veiligheid te zoeken.

Een luier verschonen in de nacht

Als baby’s gewend zijn dat ze gelijk verschoont worden wanneer ze nattigheid voelen, zullen ze dit ‘s nachts ook verwachten. Als ze enig ongemak voelen beginnen ze al te huilen voordat hun luier het kan absorberen. Een baby zal gaan huilen zodat je hem gaat verschonen en hem weer op zijn gemak laat voelen.

Een baby die huilt bij haar moeder

Wat moet ik doen als mijn baby altijd huilend wakker wordt?

Het eerste wat je moet onthouden is dat je rustig moet blijven wanneer ze huilend wakker worden. Als gevolg kunnen ze weer makkelijker in slaap vallen.

Geef ze geen speelgoed om ze te vermaken. ‘s Nachts moet je je er op concentreren dat ze weer rustig kunnen gaan slapen.

Het is belangrijk om ze niet vast te houden of spelletjes te gaan spelen. Ze zullen blij zijn om je te zien en het is erg verleidelijk om dat te gaan doen.

Loop langzaam de kamer in, praat zachtjes en aai zachtjes je baby over haar bol. Het doel is om hem te laten ontspannen en te zorgen dat hij weer in slaap valt.

Verlaat de kamer zodra je weet dat je baby niet huilt vanwege iets serieus. Maak niet de fout om daar te slapen of je baby naar jouw kamer te brengen.

Ga niet gelijk terug naar je baby’s kamer wanneer hij weer begint te huilen. Wacht het eerst even af. Als hij begrijpt dat je niet terugkomt, valt hij misschien weer in slaap. Als dit echter niet gebeurt, kan je natuurlijk weer naar binnen gaan en hem troosten.

De grootste reden waarom baby’s huilend wakker worden is een slechte slaaproutine. Probeer daarom te zorgen dat je je routine zo maakt dat je baby en jij genoeg kunnen slapen. Onthoud dat baby’s veel slaap nodig hebben om te groeien.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.