Snurken tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten

Hoewel snurken meestal ongevaarlijk is, kan het soms, en vooral tijdens de zwangerschap, verband houden met belangrijke pathologieën. Dit omvat hoge bloeddruk.
Snurken tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten

Laatste update: 16 juli, 2021

Voor sommige vrouwen kan snurken tijdens de zwangerschap erg vervelend zijn. Dit komt omdat het niet alleen hen treft, maar ook de slaap van hun partners verstoort. Er zijn veel redenen voor snurken tijdens de zwangerschap. Daarom zullen we het in dit artikel hebben over snurken tijdens de zwangerschap.

Snurken komt vaker voor tijdens het derde trimester. Hoewel het meestal onschadelijk is, heeft het soms te maken met bepaalde aandoeningen die de moeder of de foetus in gevaar kunnen brengen.

Wat zijn de redenen voor regelmatig snurken?

Snurken kan heel normaal zijn bij volwassenen. Volgens een artikel van de Amerikaanse National Library of Medicine heeft snurken te maken met obstructie van de luchtstroom in de luchtwegen.

Zwangere vrouw snurken.

Snurken treft niet alleen zwangere vrouwen, het verstoort ook de slaap van hun partner. Het kan zelfs slapeloosheid veroorzaken. Trouwens, bij sommige gelegenheden merken degenen die snurken het misschien niet eens, dus hun snurken glijdt onopgemerkt voorbij. In sommige gevallen kan het echter een symptoom zijn van obstructieve slaapapneu.

Volwassenen kunnen om verschillende redenen snurken. Volgens het eerder genoemde artikel kunnen overgewicht, neusschelphypertrofie, allergische of ontstekingsziekten er enkele van zijn.

Wat zijn de verschillen tussen zwangere vrouwen en andere volwassenen?

Veel zwangere vrouwen snurken net als de rest van de volwassenen. Sommigen van hen snurkten zelfs al voordat ze zwanger werden. Wanneer deze symptomen echter voor het eerst verschijnen nadat ze zwanger zijn geworden, heeft dit waarschijnlijk te maken met de fysiologische veranderingen die vrouwen in hun lichaam ervaren om de toekomstige ontwikkeling van de baby mogelijk te maken.

Daar horen natuurlijk ook hormonale veranderingen bij. Waarschijnlijk bevordert dit de activiteit van de bloedvaten, die de bovenste luchtwegen afdekken. Als deze bloedvaten verwijden (in omvang toenemen), kan dit de slijmproductie en -afscheiding bevorderen.

Bovendien verklaart dit mechanisme waarom veel zwangere vrouwen een verstopte neus hebben tijdens hun derde trimester. Behalve dat het overdag erg oncomfortabel is, is het ‘s nachts behoorlijk vervelend.

Hoe lang duren deze symptomen?

Zoals we eerder hebben vermeld, treden ze meestal op tijdens het derde trimester. Ze kunnen echter eerder verschijnen en zelfs na de geboorte van de baby.

Zolang er niveaus van vrouwelijke geslachtshormonen in het bloed zijn, kunnen lichaamsveranderingen zelfs aanhouden. Alles zou echter een paar weken na de geboorte van de baby weer normaal moeten worden, tijdens een periode die puerperium wordt genoemd.

Heeft snurken tijdens de zwangerschap invloed op de groei van de baby?

In het begin zou af en toe snurken geen invloed moeten hebben op de ontwikkeling van de toekomstige baby. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat snurken tijdens de zwangerschap vrouwen vatbaar kan maken voor ernstigere aandoeningen, die de intra-uteriene ontwikkeling kunnen beïnvloeden.

We hebben het al gehad over een van de mogelijke aandoeningen die verband kunnen houden met snurken tijdens de zwangerschap: obstructieve slaapapneu. In dit geval, omdat de slaap wordt onderbroken, kunnen vrouwen wakker worden met een gevoel van paniek. Desalniettemin moet je weten dat deze aandoening niet alleen zwangere vrouwen treft; veel volwassen mannen kunnen er ook last van hebben.

Een andere mogelijke oorzaak van snurken tijdens de zwangerschap is hoge bloeddruk. Hoewel er niet veel informatie is, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat er een verband bestaat tussen deze twee aandoeningen, en ze benadrukken het risico op pre-eclampsie.

Zwangere vrouw slapen.

Is er een behandeling voor snurken tijdens de zwangerschap?

Hoewel er geen definitieve behandeling is voor snurken tijdens de zwangerschap, zijn er verschillende maatregelen die je thuis kunt nemen om te voorkomen dat deze symptomen optreden of erger worden. Volgens een artikel van de American Thoracic Society zijn de volgende maatregelen die u kunt nemen:

  • Verhoog het hoofdeinde van je bed.
  • Gebruik regelmatig onschadelijke methoden om een verstopte neus te verlichten, zoals een neusspray met zoutoplossing.
  • Doe een ochtenddutje van ongeveer 30 minuten.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een luchtbevochtiger in de slaapkamer ‘s nachts ook erg handig zijn.

Snurken tijdens de zwangerschap, een aandoening die onder controle kan worden gehouden

In de meeste gevallen is snurken tijdens de zwangerschap geen echt probleem. Tenzij het je levensstijl of de routine van je partner beïnvloedt, realiseer je je misschien niet eens dat je deze symptomen hebt.

Als je hier echter enige twijfel over hebt, dien je dit aan je huisarts te vragen. Vooral als je veranderingen ervaart die verband kunnen houden met obstructieve slaapapneu of hoge bloeddruk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bourjeily G, et al. Síndrome de apnea-hipopnea obstructiva del sueño (SAHOS) y embarazo. Rev. Fac. Med. 2017 Vol. 65 Supl: S69-76.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.